Ce rămâne din salariile bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste şase milioane de oameni vor primi venituri reduse, din luna iulie, ca urmare a aplicării măsurilor anticriză cuprinse în Legea privind restabilirea echilibrului bugetar. Liderii de sindicat au anunţat ieri că îi vor susţine pe angajaţii care vor da statul în judecată pentru blocarea reducerii salariilor cu 25%. 

Primii afectaţi de măsurile anticriză propuse de Guvernul Boc prin  Legea privind restabilirea echilibrului bugetar vor fi pensionarii. Ei vor încasa în iulie o pensie cu 15% mai mică, dacă legea intră în vigoare până la 20 iunie.

Mai citeşte şi:

Andreea Vass, consilierul primului ministru Boc: „Revenirea salariilor nu e garantată în 2011“

Reducerea se va realiza prin scăderea punctului de pensie la 622,9 lei. Tăierile se vor opri la 350 de lei, valoarea pensiei sociale minime.

Salariile tăiate

Tot din iulie scad cu 15% şi indemnizaţiile de şomaj şi câteva ajutoare sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului până la doi ani se reduce cu 15%, dar nu sub 600 de lei.

Luna aceasta, plata indemnizaţiilor a fost amânată deja din cauza lipsei banilor la buget. Ministerul Finanţelor a anunţat ieri că plata lor, programată între zilele de 8 şi 11 ale fiecărei luni, se va face abia spre sfârşitul lui iunie.

Salariile celor peste 1,3 milioane de bugetari vor fi tăiate cu 25%, în baza aceleiaşi legi. Astfel, în iulie vor fi plătite mai puţin doar câteva zile din iunie. Impactul cel mare va fi resimţit când bugetarii vor încasa salariile pe luna iulie.

Legea prevede scăderea cu 25% nu numai a salariilor de pe cartea de muncă şi a soldelor, ci a tuturor drepturilor salariale, adică şi a sporurilor şi indemnizaţiilor, a compensaţiilor lunare pentru chirie, precum şi a alocaţiilor pentru hrană.

De asemenea, tăierile vor fi operate în toate instituţiile statului, chiar dacă acestea trăiesc din veniturile proprii. Ele vor vira la buget toţi banii încasaţi din activitate şi vor primi de la buget salarii cu 25% mai mici. Scapă doar salariaţii din companiile cu capital de stat, dar şi aici se vor opera diminuări ale bugetelor, astfel încât vor trebui să decidă singure cum anume vor economisi 25% din banii avuţi la dispoziţie.

Sunt afectate, cu acelaşi procent, rentele viagere ale sportivilor, salariile preoţilor şi indemnizaţiile acordate academicienilor.
Ca urmare a acestor măsuri, liderii sindicali au declarat că s-au pregătit pentru un lung război în instanţă împotriva statului.

Ei susţin că Guvernul a încălcat prin această lege reglementările privind contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă. Iar cele din urmă nu pot fi schimbate unilateral, aşa cum se întâmplă acum, prin diminuarea salariilor.

Moţiunea, la concurenţă cu Mondialul

Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), ameninţă că nu va renunţa la luptă şi va duce războiul până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Magistraţii şi-au anunţat şi ei nemulţumirea faţă de diminuarea veniturilor, astfel încât vor ataca şi ei decizia Guvernului. Sindicatele au posibilitatea să-i reprezinte în instanţă pe membrii nemulţumiţi, dar au ales soluţia cu cel mai mare impact: „Fiecare salariat va da în judecată statul, separat, ca să blocăm justiţia!", a afirmat Iacob Baciu.

Potrivit estimărilor acestuia, cam 75% din cei 1,3 milioane de bugetari vor acţiona statul în judecată. Asta înseamnă cam un milion de procese deschise împotriva tăierii cu 25% a salariilor.

Cele cinci mari centrale sindicale - Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical, CNSLR-Frăţia, CSDR şi Confederaţia Meridian au anunţat că, în timpul discutării moţiunii, în jurul Parlamentului se vor afla aproximativ 20.000 de sindicalişti aduşi din toată ţara.

Începând cu ora 9.30, ei vor forma un lanţ uman şi vor picheta fiecare dintre cele şase intrări în Palatul Parlamentului, pentru ca de data aceasta premierul Emil Boc să nu se mai strecoare nevăzut în clădire, aşa cum s-a întâmplat la asumarea răspunderii.

O delegaţie a sindicatelor va urmări şedinţa parlamentară de la balcoanele sălii de plen, iar cei rămaşi afară vor putea viziona votul politicienilor pe patru ecrane uriaşe, precum cele folosite pe terase, la transmiterea meciurilor de la Campionatul Mondial de Fotbal.

Ministerele, reorganizate

Premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor ca miercuri, în şedinţa de Guvern, să vină cu planurile de restructurare a instituţiilor pe care le conduc, astfel încât să diminueze cu 25% personalul fiecărui minister. În plus, ei trebuie să reducă numărul agenţiilor din subordine şi pe cel al secretarilor de stat.

"Fiecare salariat va da în judecată statul, separat, ca să blocăm justiţia!"
Iacob Baciu
lider CSDR

Nu se schimbă

-pensia socială minimă (350 de lei)
- salariul minim pe economie (600 de lei)
-venitul Minim Garantat
-alocaţia de stat pentru copilul până la doi ani (200 de lei)
-alocaţia de stat pentru copilul de peste doi ani (42 de lei)
-indemnizaţiile pentru persoane cu handicap grav (202 lei)

Dispar

-pensiile speciale
-trusoul pentru nou-născuţi
-ajutorul pentru tinerii căsătoriţi
-biletele de tratament pentru pensionari
-facilităţile de transport pentru profesori şi pensionari
-subvenţiile pentru încălzire
-ajutoarele la pensionare sau la trecerea în rezervă

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite