Ucigaşul de mamă, campion la cuţit pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Savin, a doua zi după crimă, la groapa de gunoi unde a aruncat cuţitul cu care şi-a ucis mama
Ionuţ Savin, a doua zi după crimă, la groapa de gunoi unde a aruncat cuţitul cu care şi-a ucis mama

Ionuţ Savin, tânărul care şi-a omorât joi mama, este as la jocurile virtuale în care eroul îşi ucide adversarii folosind doar un cuţit. Anchetatorii spun că băiatul nu ştia că a fost adoptat şi au exclus varianta ca el să-şi fi ucis mama din furie la aflarea adevărului. Singura ipoteză e că jocurile l-au împis la acest gest.

Citiţi şi:
Buzău: Aproape că şi-a omorât mama în bătaie

FOTO Premiantă omorâtă de mama depresivă
Mama şi-a ucis fiica de 17 ani ca să nu o lase singură pe lume

Toţi adolescenţii din internet-cafeurile din Moreni, judeţul Dâmboviţa, vorbesc despre fapta lui Ionuţ Savin (15 ani), care şi-a ucis mama cu 17 lovituri de cuţit pentru că nu i-a plătit internetul. Majoritatea sunt împătimiţi ai jocurilor FPS (First Person Shooting), „Counter Strike", „Quake 4" sau „Unreal Tournament".

Citiţi şi:

"Să îl ierte Dumnezeu, eu nu îl voi ierta niciodată"
Adriana Motruc a fost înmormântată astăzi!

Felul în care un partener de joc şi-a ucis mama, i-a şocat pe adolescenţi şi le-a dat de gândit. „Este şocant ce a făcut Ionuţ. Şi eu am trăit o întâmplare care m-a determinat să mă las brusc. Am jucat o zi întreagă, după aceea am plecat cu tatăl meu cu maşina, el conducea. La o trecere de pietoni, tata a oprit lăsând pietonii să treacă, iar eu am strigat la el că de ce face asta, că ar fi luat bonusuri dacă intra în ei. Atunci m-am speriat, ţin minte şi acum privirea tatălui meu", a povestit Marius, elev al colegiului „Constantin Carabella". El a jucat „Carmageddon", în care acumula puncte dacă producea accidente sau dacă îi călca pe pietonii care îi ieşeau în cale.

„Poate ar trebui să o lăsăm mai moale cu jocul"

Cristian, unul dintre prietenii lui Ionuţ, spune că adolescentul criminal era unul dintre campionii mondiali pe net la luptele de Counter Strike în care trebuia să-şi ucidă adversarii înarmat doar cu un cuţit.

„Scenele sunt foarte puternice, pentru că îl ai pe oponent foarte aproape de tine, iar jocul este mult mai real, ai parte de mai multă adrenalină când eşti lângă duşman", a explicat adolescentul de 14 ani, pasionat şi el de Counter Strike. „Nu m-am gândit vreodată că un astfel de joc ar putea avea asemenea urmări, poate ar trebui să o las şi eu mai moale. Totuşi, nu înţeleg, pentru mine este un simplu joc, când termin de jucat mă comport normal", a completat acesta.

Nu toţi tinerii împătimiţi ai acestor jocuri sunt de acord că acestea ar determina comportamente deviante.

„Prea repede au asociat «Counterul» cu gestul lui, se dă prea multă importanţă. Este un joc şi atâta tot, la un moment dat băiatul ăla tot ar fi făcut ceva chiar dacă nu ar fi jucat «shootere». Am înţeles că era mai închis de felul lui. Dar să dai vina pe un joc cu împuşcături pentru gestul unui criminal mi se pare forţat. Ar fi însemnat ca până acum să mă bat cu jumătate din oraş doar pentru că mă joc «Counter Strike» sau «Unreal»", s-a aprins Cezar (16 ani), pasionat de jocurile pe calculator.

„Ăsta o să vă omoare într-o zi"

În timp ce în sălile de joc se dezbate drama familiei Motruc, tatăl lui Ionuţ şi-a dus soţia la cimitir.

„N-o să-l iert nicioadată pentru ceea ce a făcut. Poate Dumenzeu să-l ierte! Băiatul nu ştia că ea nu este mama lui adevărată. M-a nenorocit, mi-a luat dragostea. Eu nu i-am dat vreo palmă niciodată, iar el mi-a luat soţia. N-o să mai stau în apartamentul ăsta. O să mă mut la Braşov, la sora mea", a spus Ion Gheorghe Motruc, soţul victimei.

El şi-a amintit că, în urmă cu câteva luni, sora lui l-a avertizat în legătură cu fiul lui. „Adriana (victima, n.r.) s-a certat cu Ionuţ. Nu a fost ceva grav, dar sora mea mi-a zis să avem grijă cu băiatul că are o privire nu tocmai în regulă şi chiar ne-a zis, ăsta o să vă omoare într-o bună zi".

„Confundă realitatea cu lumea virtuală"

Psihologii susţin că practicarea unor astfel de jocuri violente îi influenţează foarte mult pe adolescenţi.

„Jocurile de acest gen sunt extrem de periculoase, tinerii rămân fără control. Cei mai mulţi dintre ei nu mai reuşesc să facă diferenţa între lumea reală şi cea virtuală şi se ajunge la adevărate drame. La fel este şi cazul tânărului din Moreni. El nu mai reuşea să revină în lumea reală după ce termina jocul. O parte din vină o au părinţii, dar şi profesorii. Faptul că băiatul îşi petrecea atât de multe ore în faţa calculatorului, că era foarte retras şi nu avea prieteni de vârsta lui nu a atras atenţia nimănui? ", este de părere prof. dr Florin Tudose, psihiatru.

El a mai precizat că, în cazul acestor copii, părinţii sunt cei care trebuie să ia măsuri. Alina Gavrilă

CEL MAI ORIBIL ASASINAT DIN ULTIMII ZECE ANI DIN VESTUL ŢĂRII

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite