Sora copiilor asfixiaţi în lada de făină nu crede că aceştia au murit: „Irina crede că frăţiorii ei sunt vii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa familiei Rusu rămasă în viaţă şi-a petrecut ziua la căpătâiul fraţilor morţi în lada cu mălai, încercând „să-i trezească din somn“. Toată suflarea din Gemenea a trecut ieri pe la catafalcul celor patru copilaşi care au murit luni seară asfixiaţi într-o ladă în care s-au ascuns în joacă.

Tot satul sucevean Gemenea vuieşte de nenorocirea ce s-a abătut asupra familiei Rusu. Patru copilaşi, niciunul mai mare de 8 ani, şi-au găsit sfârşitul în lada cu făină dintr-o joacă nevinovată. Irina, singurul copil al soţilor Rusu rămas în viaţă, nu poate conştientiza încă tragedia.

Fetiţa de 10 ani a stat singură ore întregi ieri alături de catafalcul pe care erau înşiraţi cei patru îngeri şi a vorbit întruna cu frăţiorii ei. „Irina merge şi discută cu ei ca şi cum ar fi în viaţă", a spus cu lacrimi în ochi o săteancă venită ieri la priveghi. Micuţa le-a spus părinţilor că surioara ei o să se ridice imediat din sicriu şi că o să meargă împreună la joacă. „Ioana e roşie în obraz, eu nu cred că a murit", i-a mărturisit Irina mamei sale, Angela, care a izbucnit în plâns. Femeia le pare oamenilor care o cunosc din altă lume. Cu privirea pierdută, nu poate deschide gura nici pentru a răspunde mesajelor de condoleanţe.

Le pregătise masa

Tatăl, Dumitru Rusu, surdo-mut, le explică prin semne sătenilor veniţi să pună o lumânare la căpătâiul copiilor că el, fără fiii şi fiicele lui, nu poate trăi. În seara în care s-a abătut năpasta peste ei, tatăl în vârstă de 74 de ani, le-a gătit cartofi micuţilor.

Când a văzut că nu vin la masă, a acoperit farfuriile cu ştergare, ca să nu se răcească, şi a plecat să-i caute prin vecini. A bătut din poartă-n poartă ca să-i găsească. „A venit şi m-a întrebat dacă copiii lui nu sunt la mine în magazin", povesteşte Margareta Bandol, vânzătoare la chioşcul din sat. Când au văzut disperarea părinţilor, mai mulţi oameni s-au adunat să-i ajute în căutări.

Oamenii sunt şocaţi când îşi amintesc că i-au văzut pe micuţi în după-amiaza tragicului accident la cules de bureţi pe dealul de la marginea satului. Râdeau şi se jucau de-a v-aţi ascunselea printre copaci.

De altfel, rudele şi sătenii îi laudă pe soţii Rusu pentru cum şi-au crescut copiii. În casa sărăcăcioasă este mereu curat, iar micuţii erau educaţi să salute lumea pe uliţă şi să ajute la treburile gospodăriei. „Părinţii au venituri de 293 lei fiecare, plus alocaţiile copiilor. Eu mă ocup şi de familia lor. La evaluările periodice pe care le-am făcut, soţii Rusu au dat dovadă că îşi pot creşte singuri copiii", a precizat Ioana Flocea, asistent medical comunitar comuna Stulpicani.

Oamenii povestesc că jocul în lada cu mălai se moşteneşte din generaţie în generaţie. „Stau şi mă gândesc cum de s-a putut întâmpla aşa ceva. Şi mama când era copil se juca în lada cu mălai, dar până acum n-am mai auzit o aşa grozăvie", a spus Rodica Robaniuc. Copiii vor fi înmormântaţi astăzi.

Citiţi şi: UPDATE Patru copii morţi în lada cu făina la Stulpicani

Mama celor patru copii care au murit asfixiaţi într-o ladă "este ca un copil de 9-10 ani"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite