Mama celor patru copii care au murit asfixiaţi într-o ladă "este ca un copil de 9-10 ani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru fraţi din localitatea Gemenea au murit asfixiaţi după ce s-au ascuns în lada de făină. Micuţii au fost găsiţi fără suflare abia după câteva ore. Mama copiilor suferă de oligofrenie de gradul II, iar tatăl este surdomut.

Tragedia petrecută luni seară i-a înmărmurit pe cei 900 de locuitori ai satului sucevean Gemenea. Ioana (3 ani), Petru şi Pavel, gemeni în vârstă de 5 ani, şi Paraschiva (8 ani) s-au ascuns toţi patru, în joacă, într-un cufăr din cămară folosit pentru depozitarea făinii de porumb. După ce-au închis capacul greu de câteva kilograme, zăvorul s-a blocat.

Citiţi şi:
Un copil din Timişoara a ajuns la spital după ce l-a înjunghiat bunicul său

Miracol în Sălaj: Copil scăpat cu viaţă după ce a căzut de la etajul III

Învăţătoarea copilului mort în ștrandul din Băile Felix este urmărită penal pentru neglijenţă

Nimeni n-a auzit strigătele de disperare ale copiilor. Lada-coşciug se află într-o anexă a casei, închisă cu două uşi. Tatăl copiilor, un bărbat surdomut în vârstă de 74 de ani, era la câţiva metri. Mama copilaşilor, o femeie în vârstă de 38 de ani cu handicap mental sever, plecase împreună cu fetiţa cea mare, Irina (10 ani), să cumpere de-ale gurii de la magazinul din sat.

„Când ne-am întors, nu mai găseam copiii. I-am căutat peste tot, şi la vecini", povesteşte şocată Angela Rusu, mama micuţilor. După ce s-a chinuit în zadar să dea de copii mai bine de două ore, femeia a aruncat o privire şi în cămară, la sfatul Irinei, care ştia obiceiurile de joacă ale fraţilor ei. Priveliştea a fost cutremurătoare. Cei patru îngeraşi blonzi, pe care-i iubea ca pe lumina ochilor, după cum chiar ea spune, nu mai respirau. I-a scos rând pe rând din lada blestemată şi le-a făcut respiraţie gură la gură, dar n-a mai putut să-l întoarcă pe niciunul dintre morţi. Unul dintre vecini a auzit strigătele disperate ale femeii şi a venit să vadă ce s-a întâmplat. Omul a chemat ambulanţa şi poliţia.

Paraschiva a luptat până la final

Medicii legişti spun că cei patru copii au murit după câteva minute. Potrivit estimărilor, au stat închişi în ladă preţ de cel puţin trei ore. „În condiţii normale, fără oxigen, creierul nu mai funcţionează după cinci minute. Este greu de estimat. Erau patru, spaţiul era foarte îngust. Timpul de asfixiere este de la 10 până la 30 de minute", a explicat Lăcrămioara Balan, şeful Institutului de Medicină Legală Suceava. Se pare că fetiţa cea mare, Paraschiva, a încercat până în ultimul moment să deschidă capacul. Poliţiştii au găsit-o cu urme de sânge care-i ţâşnise din urechi şi din nas.

În plus, legiştii spun că pe căile respiratorii ale copiilor au găsit urme de făină. „La examinarea exterioară a cadavrelor, pe trei dintre acestea nu s-au identificat urme de violenţă externă, cadavrul minorei Paraschiva Rusu prezentând în zona capului urme de hemoragie nazală, bucală şi la nivelul urechilor", ne-a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava.

„Ce năpastă!"

image

Irina Rusu (10 ani), fetiţa care a rămas în viaţă

Mama îngeraşilor nu-şi dă seama cum va fi viaţa ei mai departe. „Nu mai am nimic pe lume", se tânguia ieri femeia pe veranda casei, în mijlocul sătenilor care veniseră să plângă alături de ea moartea copilaşilor. Oamenii din Gemenea încă nu pot crede că îngeraşii care ţopăiau zglobii pe uliţă nu mai sunt.

„I-am văzut de dimineaţă cum se jucau în baltă, în faţa casei mele. De-ale copiilor. Erau ca patru îngeraşi. Toţi blonzi şi veseli. O ajutau şi pe mama lor la treburi, mergeau cu vaca la păscut pe imaş. Ce năpastă! Sunt nişte oameni buni. Ea a muncit ieri cu ziua. Aseară a făcut rost de bani şi s-a dus să cumpere mâncare", a spus Chirilă Mândrilă, unul dintre vecinii familiei Rusu.

Pe de altă parte, specialiştii suceveni sunt de părere că micuţii au fost condamnaţi la moarte sigură din cauză că cei de la asistenţă socială au fost neglijenţi. „O mamă oligofrenică de gradul II este ca un copil de 8-10 ani, nu are discernământ. În acelaşi timp, tatăl are o vârstă înaintată şi este aproape imposibil să-i crească şi să le ofere o educaţie. Părerea mea este că e o problemă ce ţine de asistenţa socială", spune Alexandru Paziuc, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc.

Protecţia copilului: „nu suntem vinovaţi"

Cei de la Protecţia Copilului susţin că vina nu le aparţine şi că au făcut tot ce era legal posibil să-i protejeze pe micuţi. „Această famile a fost în atenţia noastră din ianuarie 2008, când am luat sub protecţia noastră copilul cel mai mare. Mama n-a fost de acord să-i luăm copilul care a rămas în viaţă, fata de 10 ani. Am vorbit cu Primăria şi a rămas ca cei de acolo să aducă fata săptămâna viitoare", a declarat Nicoleta Daniliuc, director adjunct la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

Tatăl, acuzat de viol de fiica vitregă

Angela Rusu mai are o fată dintr-o relaţie anterioară căsătoriei. Tânăra, acum în vârstă de 16 ani, a depus acum doi ani plângere împotriva lui Dumitru Rusu, tatăl vitreg. Fata a fost luată din mijlocul familiei şi se află în prezent în Centrul de Plasament „Domino" din oraşul Fălticeni. Cei de la Protecţia Copilului spun că infracţiunea nu a putut fi probată atunci.

Specialiştii în psihologia copilului sunt de părere că asistenţii sociali trebuiau să fie mai duri atunci. „În urma anchetei sociale făcute când tatăl a fost acuzat de viol, trebuia ca toţi copiii să fie duşi într-un centru de plasament ori ca asistenţii sociali să-i supravegheze îndeaproape", consideră medicul psihiatru Alexandru Paziuc.

Irina va merge la psiholog

Oficialii de la Protecţia Copilului susţin că-i vor oferi consiliere psihologică Irinei, fata de 10 ani a familiei Rusu. De altfel, cel mai probabil, copilul va ajunge, la fel ca şi sora mai mare, într-un centru de plasament. Copila este înscrisă de doi ani la cursurile unei şcoli speciale din Câmpulung Moldovenesc şi în perioada cursurilor locuieşte la un internat.

image

Cum comentaţi tragedia petrecută luni seară în satul sucevean Gemenea?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite