Sorin Ilieşiu:„În iunie ’90, Iliescu s-a comportat ca Stalin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cineastul Sorin Ilieşiu, coordonatorul unui „Raport-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990“, îl consideră pe fostul preşedinte Ion Iliescu principalul vinovat pentru violenţele din 13-15 iunie 1990. Sorin Ilieşiu spune că neadoptarea Legii lustraţiei a fost punctul slab al Opoziţiei în lupta cu FSN-ul lui Ion Iliescu.

Pluti Renato:„Vandalii din iunie ’90 erau oamenii poliţiştilor“

Secretele Mineriadei / Vivi Drăgan Vasile: „TVR dădea numai manipulări“

„Adevărul": Ce-a fost fenomenul „Piaţa Universităţii"?

Sorin Ilieşiu: Cel mai lung miting anticomunist din istorie - 53 de zile şi de nopţi. A fost repriza a doua a revoluţiei anticomuniste, începută în decembrie '89 şi preschimbată de Iliescu în contrarevoluţie neocomunistă. „Piaţa" s-a născut ca urmare a nemulţumirilor exprimate la marşuri şi mitinguri prin lozinci, precum „Iliescu a tras în noi după 22!", „Iliescu judecat pentru sângele vărsat!", „Jos Iliescu!", „Jos comunismul!", „FSN = PCR", „Iliescu, s-a aflat lovitura ta de stat!", „Singura soluţie, înc-o revoluţie!", „Iliescu pentru noi este Ceauşescu doi!", „Nu vă fie frică, Iliescu pică!", „Timişoara, punctul 8!" şi „Aţi minţit poporul cu televizorul!" Miracolul „Piaţa Universităţii" a fost reprimat bestial de Iliescu prin fratricidul din 13-15 iunie, care a însemnat consfinţirea contrarevoluţiei neocomuniste. Am coordonat un „Raport-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990", elaborat sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi a Asociaţiei 21 Decembrie. Raportul-rechizitoriu va fi publicat în curând pe site-ul IICCMER.

Secretele Mineriadei / Radu Câmpeanu :„Ne-am luptat cu nişte comunişti!“

Ion Iliescu:„Îl asculta cineva pe Coposu?“

Secretele Mineriadei / Ion Iliescu, partea II: „Ar fi fost nefiresc să-i întorc pe mineri!“

VIDEO Iliescu în 2010: „Minerii meritau mulţumiri!“

Secretele Mineriadei / Romulus Rusan: „Am primit 1,8 kilograme de scrisori de ameninţare“

Avem motive să credem că existau securişti infiltraţi în Piaţă?

Avem probe din dosarul Mineriadei, obţinut de Teodor Mărieş, lider al Pieţii şi deţinut politic în iunie '90. Serviciul Român de Informaţii (SRI) a monitorizat persoane implicate, a întocmit liste cu acestea, a infiltrat agenţi care le-au monitorizat. Înainte de fratricid, adjunctul SRI a furnizat numele, adresele şi fotografiile celor care urmau să fie arestaţi. Datele au fost folosite de echipe compuse din cadre SRI, poliţişti şi mineri în zilele următoare, pentru descinderi la Universitate, Arhitectură, Drept, PNŢCD,PNL, România liberă... Ofiţerii SRI au condus minerii. Şeful SRI, Virgil Măgureanu, a coordonat personal acţiunile subordonaţilor şi ale minerilor.

Cum arată aceste probe?

Sunt documente făcute de SRI, liste cu persoane care s-au aflat în Piaţă. Acolo sunt trecute toate datele personale ale acestora, pentru o viitoare identificare şi agresare a lor.

„În '90, alegerile au fost fraudate"

Ce s-a simţit în Piaţă în momentul scindării protestatarilor, după ce Iliescu a câştigat alegerile din mai?

Disperare şi revoltă pentru fraudarea alegerilor.  Faceţi un calcul simplu: câţi deputaţi şi câţi senatori au obţinut partidele istorice în Bucureşti, în condiţiile în care sute de mii de bucureşteni au participat la manifestaţii anticomuniste?  

Cu ce a greşit Opoziţia în 1990?

Opoziţia, în care au fost infiltraţi agenţi, nu a impus amânarea alegerilor din mai '90 după adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, respectiv legea lustraţiei.

Dar puterea cu ce a greşit?

În frunte cu Iliescu, în seara de 22 decembrie '89, puterea a proslăvit comunismul de la tribuna revoluţiei. În replică, sutele de mii de oameni care l-au izgonit pe Ceauşescu au scandat: „Fără comunişti!" Pentru a se salva şi pentru a uzurpa puterea, criminalii au declanşat imediat genocidul neocomunist şi au transformat revoluţia în contrarevoluţie. Au corupt Justiţia să închidă ochii la crimele lor, faţă de care pălesc orice infracţiuni. Au făcut din ţara noastră edenul infractorilor. Şi-au omorît părinţii adoptivi, soţii Ceauşescu, dar nu au trădat comunismul. L-au salvat prin genocid şi l-au mascat în criptocomunism. Asemenea lui Stalin, Ion Iliescu a recurs la genocid împotriva propriului popor. Prin fratricidul din iunie 1990, s-a înfrăţit cu Deng Xiaoping. A fost inspiratorul lui Miloşevici, prin violenţele etnice de la Târgu-Mureş din martie 1990. A devenit maestrul lui Voronin, în aprilie 2009, când Chişinăul s-a înfrăţit cu Bucureştiul, în fratricid.

"Miracolul «Piaţa Universităţii» a fost reprimat bestial de Iliescu prin fratricidul din 13-15 iunie, care a însemnat consfinţirea contrarevoluţiei neocomuniste."
Sorin Ilieşiu
cineast

„Foştii securişti şi comuniştii, beneficiari ai Mineriadei"

Cum se descurca Ion Iliescu pe scena politică dacă nu transforma FSN în partid?

Ion Iliescu, în iunie ’90 

image

Iliescu ar fi fost condamnat la „Nürnbergul românesc", mai ales pentru genocidul din  decembrie '89 pentru care e urmărit penal conform declaraţiei procurorului general. Morţii lui Iliescu sunt de şase ori mai mulţi decât ai lui Ceauşescu. Iliescu este principalul responsabil pentru fratricidul din iunie '90, conform rechizitoriului din 2007 formulat de procurorii conduşi de Dan Voinea. Activişti totalitari precum Iliescu, Bobu, Dincă, Pleşiţă sau Enoiu sunt vinovaţi pentru implicarea în crime comuniste, la fel cum au fost vinovaţi pentru implicarea în crime naziste Bormann, Göering, Hess, Jodl, Ribbentrop şi activişti totalitari condamnaţi la moarte sau la închisoare pe viaţă în procesul de la Nürnberg. Legea lustraţiei este prea blândă cu cei care ar fi trebuit să ajungă după gratii.

Putem numi un beneficiar al Mineriadei din 13-15 iunie 1990?

Da. Eşaloanele 2 şi 3 ale nomenclaturii PCR şi ale Securităţii, aşa-zisa oligarhie securisto-comunistă care a acaparat fraudulos puterea politică, economică, financiară şi mediatică.

Ce puncte comune au evenimentele din  „13-15 iunie" cu perioada de după 22 decembrie 1989?

Procurorul Voinea, care a instrumentat dosarele acestor evenimente, a arătat că represiunea din iunie este urmarea celei din decembrie, fiind îndreptată împotriva aceluiaşi gen de manifestanţi. Procurorul a conchis că atacul terorist a implicat forţe ale statului - SRI, Armata şi Poliţia - într-o acţiune violentă nejustificată. De asemenea, a spus că în decembrie scopul era deturnarea caracterului anticomunist al revoluţiei şi preluarea puterii prin teroarea instalată. Pentru aceste declaraţii, procurorul a fost „pensionat" la 57 de ani.

Sunteţi om de film. E greu să faci un scenariu precum cel după care s-a desfăşurat Mineriada?

Scenarii precum cele după care s-au derulat ambele reprize ale contrarevoluţiei au fost elaborate de mari maeştri ai diversiunii din KGB şi au fost puse în aplicare de profesionişti experimentaţi şi fără Dumnezeu, precum Iliescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite