Septembrie, ultimul tun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste câteva zile, Adunarea Generală a Acţionarilor Fondului Proprietatea va lua câteva decizii cruciale pentru activitatea instituţiei: schimbarea conducerii şi acordarea dividendelor.

Convocatorul AGA
Portofoliul Fondului Propietatea

Acordarea de dividende în 2010 ar putea fi ultima împărţire a profitului cu acţionarii Fondului Proprietatea. Vor veni noi manageri, care vor acţiona ca în orice alt fond de investiţii.

Adunarea Generală a Acţionarilor Fondului Proprietatea (FP) a fost convocată pentru data de 6 septembrie 2010, într-o şedinţă extraordinară (AGEA) la ora 12.00 şi abia apoi într-una ordinară (AGOA) la ora 14.00.

Adunarea extraordinară va avea pe ordinea de zi aprobarea noului Act constitutiv al SC Fondul Proprietatea a SA, numirea Franklin Templeton Investment Management Limited Londra - sucursala România - ca administrator unic al Fondului şi aprobarea admiterii la tranzacţionare a Fondului la Bursa de Valori şi pe alte pieţe financiare internaţionale.

DOSAR PARTEA II

image

Fondul Proprietatea: raiul speculatorilor, iadul proprietarilor

DOSAR PARTEA III

image

John Chrissoveloni:  „Managerii Fondului sunt numiţi politic“

DOSAR PARTEA IV

image

Portret de speculator: Ştefan Terziu

Dividendele se vor plăti în octombrie

Două ore mai târziu, Adunarea ordinară va dezbate aprobarea repartizării profitului net pentru 2008 şi 2009. Conducerea FP a propus ca valoarea dividendului brut să fie de 0,0822 lei/acţiune. Plata dividendelor către acţionari ar urma să înceapă din 11 octombrie 2010. Aceasta va fi o zi mare pentru acţionari, dar mai ales pentru speculatori, pentru că după împărţirea din 2010 este foarte probabil să nu mai fie vreuna în anii următori.

Dar nici de această plată nu vor avea parte foştii proprietari intraţi în acţionariatul FP după 20 august, deşi ei ar fi oarecum mai îndreptăţiţi decât speculatorii care doar au cumpărat acţiuni la preţuri sub 40% din valoarea nominală. Din acest motiv, Asociaţia Acţionarilor la Fondul Proprietatea solicită ca foştilor proprietari care au dosarele blocate la ANRP să li se transfere drepturile în acţiuni, astfel încât să poată beneficia şi ei de dividende. „Dacă nu se va întâmpla acest lucru, viitoarea Hotărâre AGA va fi atacată în instanţă", avertizează reprezentanţii Asociaţiei Acţionarilor.

Concurenţă strânsă pentru viitorul Consiliu

Între altele, pe ordinea de zi a AGOA se mai află şi numirea celor cinci membri ai Consiliului Reprezentanţilor. Până la finele săptămânii trecute, pentru acest organism - care practic va înlocui Consiliul de Supraveghere - şi-au depus candidaturile 13 personalităţi.

Amintim câteva nume: Corin Ioan Trandafir (avocatul care a asistat mai multe familii de foşti proprietari în procesele de retrocedare), Cristian Busu (acţionar şi, în acelaşi timp, membru al Directoratului FP), Bogdan Alexandru Drăgoi (secretar de stat în Ministerul Finanţelor) şi Sorin Mândruţescu (preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane - AmCham România).

În fine, acţionarii FP vor mai discuta, la 6 septembrie, revocarea şi descărcarea de gestiune a membrilor Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului, ca şi încetarea contractelor de muncă ale angajaţilor.

Citiţi şi: Directorul Liceului Agricol, Florin Iamandei, promovat în Corpul de Control al Ministrului, deşi este judecat pentru şpagă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite