Şefi noi la Interne: Liviu Popa preia şefia IGPR. Ioan Dascălu, noul secretar de stat. Şoric a renunţat la şefia IPJ Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chestorul Petre Tobă (stânga) şi secretarul de stat Dan Fătuloiu (dreapta) îl încadrează pe fostul ministru de Interne Vasile Blaga
Chestorul Petre Tobă (stânga) şi secretarul de stat Dan Fătuloiu (dreapta) îl încadrează pe fostul ministru de Interne Vasile Blaga

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, Petre Tobă, şi secretarul de stat Dan Fătuloiu, implicat recent în tentativa de dare de mită de la Ministerul de Interne, au fost schimbaţi din funcţie.

Înlocuitorii lor sunt Lucian Popa, directorul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Ioan Dascălu, ataşatul cu probleme interne la Ambasada României din Marea Britanie.

Igaş: „Demiterea lui Petre Tobă are legătură cu cazul Chilat”

Igaş: „Vor fi făcute controale la toate IPJ-urile din ţară”

Liviu Popa: "Un poliţist bun trebuie să fie pregătit, să aibă un caracter sănătos, un temperament aşezat"

UPDATE Principalele declaraţii ale ministrului Internelor Traian Igaş:

- În urma analizei evenimentelor din ultimele zile de la Piatra Neamţ, am demarat verificări, iar în urma acestor verificări, astăzi (marţi-n.r.), am prezentat primului-ministru propunerea de eliberare din funcţie pentru secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu şi pentru chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române. Cererea a fost acceptată de primul-ministru.

- Fătuloiu şi Tobă a fost eliberaţi din funcţie şi au fost puşi la dispoziţia Ministerului. Domul Fătuloiu va trebui să spună cine a permis scurgerea de informaţii din interiorul ministerului (în cazul "Mită la Interne", n.r)

-Comisarul-şef Aurelian Şoric a cerut eliberarea din funcţie în urma anchetei, solicitare care a fost acceptată. În locul său, la conducerea IPJ Neamţ a fost numit Manole Dorel

Noul șef al Poliției Neamț, Dorel Manole: „Am fost luat prin surprindere"

- Aştept ca şi şefii de post care l-au susţinut pe Şoric să se ţină de cuvânt şi să-şi dea demisia.

- Sunt un şef echilibrat şi voi lua decizii echilibrate (...). Am venit în acest minister să fac ordine, n-o să stau cu mâinile încrucişate. Sunt la început de drum, am început un proces de reformă pe care îl voi continua, împreună cu cei numiţi astăzi.

În urma numirii lui Liviu Popa la şefia Poliţiei Române, Direcţia Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne va fi condusă de Arion Ţigănaşcu, până astăzi adjunctul lui Popa.

Eugen Chelemen

 Cu ce l-au avut la mână şefii Poliţiei pe Traian Băsescu?

UPDATE Boc a acceptat schimbarea din funcţie a lui Tobă şi Fătuloiu

Premierul Emil Boc a semnat deciziile de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, şi a secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, deciziile fiind deja trimise la Monitorul Oficial, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

"Ministrul de Interne, Traian Igaş, i-a înmânat premierul Emil Boc propunerile de numire a lui Liviu Popa ca secretar de stat în locul lui Fătuloiu, şi a lui Ioan Dascălu în locul lui Petre Tobă, iar şeful Guvernului a fost de acord, deciziile de schimbare în funcţie fiind pregătite pentru semnare", au arătat sursele citate.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, Liviu Popa, şi ataşatul de Interne la Ambasada României din Marea Britanie, Ioan Dascălu, au discutat circa o jumătate de oră cu premierul la Palatul Victoria.

UPDATE Ministrul de Interne, Traian Igaş, se află la Palatul Victoria, pentru o discuţie cu premierul Emil Boc, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Potrivit acestora, ministrul este însoţit de Liviu Popa, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie.

UPDATE Ioan Dascălu îl va înlocui pe Dan Fătuloiu în funcţia de secretar de stat, potrivit unor surse din minister, citate de Realitatea TV. Iniţial, presa avansase numele său pentru şefia IGPR.

Ioan Dascălu, ataşat cu probleme interne la Ambasada României din Marea Britanie, s-a mai aflat la conducerea inspectoratelor judeţene de poliţie din Arad şi Timiş, între 2005 şi 2007, fiind numit de şeful IGPR de la acea dată, Dan Fătuloiu, care a catalogat instalarea lui Dacălu în această funcţie drept "un experiment".

Între 2000 şi 2002, Ioan Dascălu s-a aflat în Kosovo, în cadrul forţelor de menţinere a păcii. Dascălu a absolvit mai multe cursuri de specialitate, printre care şi unele organizate de FBI.

Schimbarea şefului, bucuria poliţistului: Fătuloiu este înlocuit de copilul său de suflet

UPDATE Directorul Direcţiei Generale Anticorupţie, Liviu Popa, este noul şef al Poliţiei Române. Acesta îl va înlocui pe Petre Tobă. Iniţial, numele său era vehiculat pentru înlocuirea lui Dan Fătuloiu în funcţia de secretar de stat.

Numele directorul Direcţiei Generale Anticorupţie, Liviu Popa, este noul şef al Poliţiei Române. Popa este şef la Direcţia Anticorupţie din Minsterul de Interne din octombrie 2009, în timpul mandatului lui Vasile Blaga, când l-a înlocuit pe Ionel Georgescu. Acesta declara atunci, în faţa presei din Bihor, că există cel puţin un poliţist care nu a luat niciodată nimic de la nimeni şi că el este acela.

Anterior a fost, timp de patru ani, şeful IJP Bihor. În 2003, a fost detaşat la Parchetului Naţional Anticorupţie Oradea. Liviu Popa a mai lucrat în structurile Poliţiei Oradea.

UPDATE Conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi conducerea unor structuri subordonate din minister au fost convocate astăzi, la ora 13:00, la o şedinţă cu ministrul Traian Igaş, informează RTv.

Potrivit surselor citate de Mediafax, Petre Tobă era propus pentru schimbarea din funcţia de şef al Poliţiei Române încă de săptămâna trecută, în urma scandalului de la Piatra Neamţ, cererea pentru înlocuirea sa de la şefia Poliţiei Române fiind trimisă la Guvern încă de marţea trecută.

Pentru demiterea lui Petre Tobă şi numirea lui Liviu Popa la şefia IGPR este necesar acordul primului ministru, deoarece potrivit articolului 8 din Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului de Interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţistilor.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Dan Fătuloiu, a cerut recent ministrului Traian Igaş înlocuirea din funcţie a lui Tobă, căuia îi reproşează "obedienţa, faptul că nu e recunoscut de oameni şi lipsa de comunicare cu aceştia". Fătuloiu a fost la Piatra Neamţ în urma atacului lui Cristian Chilat asupra fraţilor Gheorghiţă şi Bogdan Mararu, cunoscuţi membri ai lumii interlope, şi i-a propus apoi ministrului Traian Igaş schimbarea din funcţie a lui Aurelian Vasea Şoric, şeful de la Inspectoratul de Poliţie Neamţ, pentru management defectuos.

Acest om nu a terminat şcoala de poliţie. A venit şi a distrus un concept pe baza căruia am intrat în Uniunea Europeană”,  a declarat Fătuloiu.

Numele lui Dan Fătuloiu este legat de cel mai mare scandal de corupţie din Poliţie. Oficialul din MAI şi fiul său, Alexandru, l-au denunţat pe omul de afaceri Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască oferindu-i un milion de euro pentru rezolvărea favorabilă a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat.

Citiţi şi Dan Fătuloiu n-a mai ajuns la Bistriţa pentru că a fost demis pe drum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite