Secretara cu salariul de 5.000 de lei câştigă mai bine decât şeful ei, primarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Popşa, secretara Primăriei Livada din Satu Mare, şi-a mărit salariul cu 1.700 de lei, fraierind Consiliul Local cu aplicarea legii salarizării unitare. Leafa ei o depăşeşte cu mult pe cea a şefului său. Venitul brut pe timp de criză al Mariei Popşa este de 5.190 de lei. Şeful său, primarul Szebesi Ioan, o roagă acum să renunţe la o parte din salariul „imoral“.

Aplicând legea salarizării unitare şi jucând la cacealma cu primarul, secretara Primăriei Livada, din judeţul Satu Mare, şi-a suplimentat salariul cu 1.700 de lei. Primarul localităţii a iniţiat la începutul lunii februarie o hotărâre de consiliu local prin care să fie acordate suplimente salariale potrivit Legii 330 a salarizării unice, intrată în vigoare la începutul anului. Legea a fost concepută pentru a elimina sporurile, însă aceasta permite totuşi suplimentele salariale, şi anume alocări din bugetul local, care se pot acorda în limita fondurilor existente.

Fost ofiţer de securitate, secretarul municipiului Braşov are 9.250,5 lei venit lunar

Top salarii bugetare/ Secretarul Consiliului local Galaţi, ia un salariu lunar de 7.729 de lei

Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează criza

Consilierii locali au votat hotărârea de acordare a suplimentelor pentru cei nouă funcţionari publici ai instituţiei, la data de 11 februarie, fără a verifica însă cuantumul acestor suplimente acordate. „Secretara mi-a spus că suplimentul maxim pe care îl vom acorda este de 286 de lei. Ulterior, am observat că ea şi-a trecut un supliment salarial de 1.700 de lei. Acum ea are cel mai mare salariu din primărie", spune edilul-şef Ioan Szebesi. În acest moment, secretara primăriei câştigă net în jur de 3.500 de lei (5.190 brut), în timp ce primarul duce acasă lunar mai puţin de 3.000 de lei.

Cum e posibil?

Legea nu precizează o anumită sumă pentru suplimentele salariale, ci stabileşte că salariul de bază plus suplimentul nu trebuie să depăşească maximul pe care îl poate lua un funcţionar public angajat pe acelaşi post la nivel teritorial. În cazul secretarilor de primării, acest lucru înseamnă că ei îşi pot mări salariul până la nivelul secretarului de consiliu judeţean. Potrivit anexei III, articolul 11, din Legea 330, „la propunerea preşedintelui consiliului judeţean sau, după caz, a primarului, pentru funcţiile publice locale pot fi stabilite suplimente salariale egale cu: a) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice teritoriale".

Secretara Primăriei Livada afirmă că ea doar a profitat de această prevedere legislativă şi că nu a greşit cu absolut nimic. „Eu nu am făcut decât să profit de beneficiile acestei legi. Împreună cu cei de la contabilitate am calculat exact maximum cât mi se poate suplimenta salariul, potrivit articolului 11 din Legea 330, şi anume până la nivelul remuneraţiei secretarei Consiliului Judeţean, respectiv un supliment lunar de 1.697 de lei", spune Maria Popşa.

Fructuoasa interpretare a legii salarizării pe care a dat-o secretara Primăriei Livada a făcut ca, în ultimele două luni, aceasta să aibă un salariu brut de 5.190 de lei. Practic, prin această interpretare a legii, orice funcţionar public local poate ajunge să câştige cât unul „de la judeţ", dacă există o hotărâre de consiliu local în acest sens. „Salariul meu de încadrare este de 2.329, mai am două sporuri, de dispozitiv şi de vechime de câte 582 de lei, iar în ultimele două luni am primit şi cei 1.697 de lei, supliment salarial, conform Legii 330", spune secretara Maria Popşa, în vârstă de 46 de ani.

Primarul negociază

Pus în faţa faptului împlinit, edilul-şef din Livada încearcă să o convingă pe secretară să renunţe măcar la o parte din supliment. „Legea spune că aceste suplimente se acordă din venituri proprii. Suplimentul ei este legal, dar imoral. I-am spus: «Măriucă, renunţă măcar la o parte din acest supliment»", spune primarul Szebesi. Secretara primăriei nu are însă de gând să renunţe la cei 1.700 de lei pe care îi va primi tot anul. „De ce să renunţ?! Sunt atâtea primării unde s-au împărţit sporuri cu nemiluita. Eu am acest drept potrivit legii şi nu vreau să renunţ la el", susţine secretara Popşa.

Primarul o ameninţă însă pe secretară cu revocarea hotărârii. „Ne cunoaştem de atâţia ani, ea lucrează în Primăria Livada din 1993, dar în cele din urmă va trebui să revoc această hotărâre în consiliul local. Doar eu pot face acest lucru, m-am interesat la mai multe instituţii, iar hotărârea este legală, dar ce e mult e mult", conchide primarul Szebesi Ioan.

Şi-a semnat singură mărirea

Hotărârea Consiliului Local Livada este contrasemnată chiar de secretara primăriei, aceasta aprobându-şi fără reţinere suplimentarea salarială pentru exerciţiul bugetar în curs, adică până la finalul acestui an. Mai mult, Prefectura Satu Mare a acordat un aviz de legalitate hotărârii cu pricina.

„Noi verificăm doar dacă există legea în baza căreia se ia o astfel de hotărâre. În cazul de faţă este vorba despre anexa III, articolul 11 din Legea 330", afirmă Sebastian Domuţ, consilier juridic în cadrul Prefecturii Satu Mare.

Leafa Mariei Popşa

-Salariul de încadrare - 2.329 lei
-Spor de dispozitiv - 582 lei
-Spor de vechime - 582 lei
- Supliment în baza
Legii 330/2010 - 1.697 lei
Total: 5.190

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite