Regretele ucigaşului cu Audi: "Nu cred că există pedeapsă mai mare decât conştiinţa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Cionca, şoferul care a spulberat un copil şi pe tatăl său de pe un trotuar din Turulung, spune că vrea să ajute familia distrusă de un moment de imprudenţă. Gabor (37 de ani) şi Szabolcs (6 ani) Francio au fost înmormântaţi ieri, îmbrăţişaţi. Un sat întreg plânge drama familiei care se zbătea să le ofere totul copiilor. 

Toată suflarea din Turulung a fost ieri la înmormântarea lui Gabor şi a lui Szabolcs, care au murit duminică, după ce un bolid scăpat de sub control i-a strivit pe trotuar. „Au fost puşi împreună în sicriu. Tatăl îşi ţinea copilul în braţe. A fost o imagine înfricoşătoare. De fiecare dată îi vedeai împreună, erau nedespărţiţi. L-a iubit enorm de mult pe băiat", a spus Ana Retcovici.

Citiţi şi:

Trei motociclişti s-au zdrobit de un taxi ce le-a tăiat calea / FOTO

Mort sau în scaun cu rotile – „verdictul“ pentru unul dintre motocicliştii spulberaţi de taxi

Tot satul ştie că tatăl era foarte ataşat de băieţelul de şase ani, pe care îl ducea de fiecare dată cu el oriunde ar fi avut treabă. Din acest motiv, familia a decis ca cei doi să plece împreună şi pe lumea cealaltă.

Zeci de coroane de flori au acoperit mormântul unde au fost îngropate cele două persoane. Văduva, Judita Francio, a cerut, aproape leşinată de durere, să nu se acopere coşciugul în care se aflau cei dragi.

„Durere mare pentru noi toţi. Parcă nici acum nu ne vine să credem ce s-a întâmplat. Două suflete nevinovate au plecat de lângă noi", a spus cu ochii în lacrimi Ana Retcovici.

Familie muncitoare

Vasile Cionca (24 de ani) a fost reţinut 24 de ore



Francio Gabor era capul familiei. Muncea ca pantofar, iar venitul lui pe lună nu trecea de 400 de lei. Au vrut să plece în străinătate pentru a le asigura celor doi copii un trai cel puţin decent.

„Era capul familiei, o persoană de încredere, săritoare. Ne ajuta de fiecare dată când aveam probleme. Aducea bani în casă şi voia să le asigure copiilor o viaţă cât mai bună, motiv pentru care s-au şi hotărât să plece amândoi în Germania la muncă. Dar se pare că soarta a fost tare crudă cu ei", a spus Eva Nagy, vecina victimelor. 

Văduva vrea ca şoferul vinovat să-i asigure un trai decent Cristinei, fetiţa de trei ani, singura familie care i-a mai rămas femeii. „M-a nenorocit, de ce a trebuit să meargă cu o aşa viteză? Vreau să-i asigure un trai liniştit fetiţei de trei ani, cea care a rămas lângă mine",  a spus Judita  Francio.

A anulat şi nunta

Şoferul vinovat de moartea celor două persoane a spus cu ochii în lacrimi că regretă ce s-a întâmplat. „Am vrut să ieşim la un picnic, iar eu, împreună cu logodnica mea şi o prietenă de-a ei ne-am dus până în Livada să alimentăm. La întoarcere, în curbă, o maşină a venit din sens opus, a intrat puţin pe banda mea, moment în care am tras de volan. Pentru că pe marginea drumului era pietriş, maşina a derapat şi am intrat în borna din tablă de pe marginea drumului şi apoi în gard. Abia când am ieşit din maşină am văzut cei doi morţi", a spus Vasile Cionca.

Vitezoman inconştient

image

Szabolcs şi Cristina, surioara în vârstă de trei ani

Deşi martorii spun că maşina avea viteza foarte mare, Cionca spune că nu avea mai mult de 80 de kilometri la oră. Procurorul de caz este de părere că şoferul nu are dreptate şi că ar trebui cercetat după gratii.

„Apreciem că inculpatul este un pericol concret pentru ordinea publică deoarece a condus autovehiculul făcând caz de bravura sa pentru că a revenit recent din străinătate. A condus imprudent, cu o viteză excesivă de peste 150 de kilometri la oră din moment ce a lovit parapetul şi a plonjat în gard, omorând cele două persoane", a mai spus prim-procurorul Ana Rusu.

„Şoferului i s-a ridicat permisul, însă a primit o dovadă cu care poate circula 15 zile. Procurorul dispune prelungirea dovezii din 30 în 30 de zile. Abia după ce cauza s-a încheiat definitiv se iau măsurile ce se impun. Daca primeşte amendă penală sau închisoare, se anulează permisul de conducere", a precizat Marius Lupiscă, inspector principal Poliţia Satu Mare.

Pe de altă parte, ­procurorii aşteaptă rezultatul expertizei care va stabili condiţiile exacte ale producerii accidentului.

Vasile Cionca este cunoscut în sat ca fiind cumsecade, muncitor. A rămas orfan de mamă de la vârsta de 10 ani, iar în ultimii cinci ani munceşte în Italia, în construcţii. A venit din străinătate sâmbătă şi voia să-şi petreacă concediul în ţară. Tot în această perioadă urma să se cunune.

„Am anulat deocamdată tot, nu putem să ne căsătorim în situaţia actuală. Îmi pare rău pentru tot ce s-a întâmplat şi vreau să ajut familia cu tot ce pot. Nu cred că există pedeapsă mai mare decât conştiinţa", a mai spus Vasile.

Interdicţie de a părăsi localitatea

Judecătorii au hotărât luni că şoferul va fi cercetat în libertate, dar că nu are voie să părăsească localitatea timp de 30 de zile.

„Dacă încalcă interdicţia poate fi arestat preventiv. Există organe de cercetare care îl urmăresc, iar inculpatul trebuie să se prezintă şi la poliţie periodic", a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, Ana Rusu. Totuşi, tânărul poate părăsi ţara fără ca cineva să-i poată interzice acest lucru, el riscând doar ca după aceea să fie arestat.

În România, pedepsele sunt prea mici

În fiecare an, peste 2.700 de oameni îşi pierd viaţa în accidentele rutiere de pe şoselele României, iar alţi 10.000 sunt grav răniţi. Chiar dacă au omorât trei, patru sau mai multe persoane, şoferii vinovaţi scapă, de cele mai multe ori, fără să facă măcar o zi de puşcărie. 
Poliţia întocmeşte anual peste 900 de dosare penale pentru ucidere din culpă în urma accidentelor rutiere soldate cu morţi.

În momentul de faţă, în închisoare se află doar 52 de deţinuţi condamnaţi definitiv. Dintre aceştia, doar o mică parte se află în puşcărie pentru că au luat viaţa unor oameni lovindu-i cu maşina. Spre exemplu, la Penitenciarul Jilava, din cinci deţinuţi care-şi execută pedeapsa pentru omor din culpă doar unul este autorul unui accident rutier.

Pe lângă blândeţea magistraţilor, în România, amenzile de circulaţie sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Spre exemplu, Franţa pedepseşte nepunerea centurii de siguranţă cu 135 de euro, Belgia şi Germania cu 50 de euro, iar Marea Britanie cu 600 de euro. În România, amenda este de 28 de euro.

În multe din ţările UE, viteza excesivă este pedepsită drastic. În Franţa, amenda porneşte de la 135 de euro dacă viteza legală este depăşită cu 20 până la 49 km/h şi ajunge la 1.500 dacă eşti prins circulând cu mai mult de 50 km/h peste limita legală.

În ambele situaţii îţi va fi interzis să mai conduci pe teritoriul francez vreme de trei ani. La noi, amenda este de maximum 285 de euro, plus suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de trei luni în cazul depăşirii limitei legale cu peste 50 km/h.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite