S-au întors euroţiganii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima tranşă de rromi alungaţi de Franţa a ajuns în România. Pe Aeroportul Băneasa au aterizat, ieri, 61 de ţigani, iar pe Otopeni alţi 14. Francezii au anunţat că vor repatria peste 400 de rromi până la jumătatea lunii viitoare.

Ţiganii din Banat au câştigat un milion de euro din excursii pe ruta Franţa -România

Din primul avion cu expulzaţi, sosit la amiază pe Aeroportul Bucureşti Băneasa, au coborât 61 de ţigani. Cu 18 mai puţini faţă de numărul anunţat oficial de Ministerul Afacerilor Externe.


Tiganu’, mai deştept decât Videanu

image


Ele - înflorate din batic până la conduri, ei - tricouri mulate pe burţi generoase, ochelari de soare şi pălării cu boruri largi, ăia mici - mai mult despuiaţi. Toţi cărând paporniţe obeze din rafie.

„Am 50.000 de euro în geantă"

Unii sunt mai timizi, abia aruncă o vorbă peste umăr. "Duceţi-vă, mânca-ţi-aş, în bip, bip", au fost, probabil, primele cuvinte rostite după multă vreme pe pământ românesc. Alţii, dimpotrivă, sunt degajaţi şi discută amabili cu presa. În franceză cu jurnaliştii de la France Press, M6 şi Europe 1, în româneşte cu noi şi în ţigăneşte între ei.

Citeşte şi:
Franţa demarează joi expulzarea a sute de ţigani români şi bulgari

Ţigan repatriat din Franţa: "Decât să muncesc aici pe gratis, mai bine fac acolo un ban cinstit din cerşit"

Raziile lui Sarkozy împotriva romilor amintesc de poliţia secretă nazistă

„Euroțiganii” de Bihor se întorc acasă

17 dintre ţiganii expulzaţi din Franţa sunt din Ialomiţa

"Stăteam la Grenoble de un an şi două luni", spune Mariana Şerban, de loc din Alba Iulia. Are pe lângă ea patru copii - cel mai mic, Roxana, de patru luni; cel mai mare, Alexandru, de 12 ani.

„Ce făceaţi acolo, munceaţi?", întreabă cineva. „Nuuuuuu", răspunde indignată Mariana. „Primeam de la Consiliul General din Grenoble câte 500 de euro pe lună pentru fiecare copil, în total 2.000 de euro. Stăteam la hotel şi aveam mâncarea asigurată, tot de franceji. Cu banii îmi cumpăram bijuterii din aur. Vezi tu geanta asta? Am 50.000 de euro în ea. Peste două zile mă întorc".

Un metru mai încolo, puştiul ei cel mare, Alexandru, era ocupat cu presa din Franţa, cu care „parlea", fireşte, în franceză. „Am venit două zile în vacanţă în România", le-a zis francezilor rămaşi gură-cască, aprobând-o astfel pe maică-sa.

O altă ţigancă repatriată e Jujano Puţi, din Târgu-Mureş. Şi ea e numai cu gândul la revenirea pe pământ francez. "Într-o săptămână cel mult ne întoarcem şi ne instalăm corturile. Aicea nu e nimic de făcut, nu e muncă, nu e nimic...". 

412 romi vor fi repatriaţi până la jumătatea lui septembrie

Ţigan în aeroport: „Vezi geanta asta? Am 50.000 de euro în ea!"

Român de etnie romă: "Voi rămâne în Franţa până la moarte!


300 de euro, „şpaga" de repatriere

La aeroport îi mai aşteptau şi alţii. Costume lucioase, cămăşi roz, pantofi lăcuiţi şi ochelari de soare Armani. Sunt reprezentanţii Partidei Romilor şi au venit să-i "susţină", să le amintească faptul că „România e casa lor" şi să le expună programele de integrare socială pe care le concepuseră pentru ei.

„Consider că statul român, cel francez, precum şi instituţiile Uniunii Europene trebuie să ia măsuri să nu se mai întâmple aşa ceva. Vorbim aici de cetăţeni români, membri UE, cărora li s-a încălcat un drept fundamental, cel de liberă circulaţie", a spus Daniel Vasile, vicepreşedintele Partidei Romilor. 

Ţiganii sosiţi ieri au statutul oficial de repatriat voluntar. Mai precis, au fost de acord să se întoarcă în România, primind în schimb 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil din partea statului francez. Numai că, fiind cetăţeni UE, au dreptul să se întoarcă în Franţa când doresc.

Nedoriţi de Sarkozy

Acţiunile de evacuare a taberelor de rromi din Franţa şi repatrierea lor sunt în concordanţă cu noile măsuri în materie de securitate anunţate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. La sfârşitul lui iulie, autorităţile franceze anunţaseră că jumătate dintre taberele ilegale de rromi, estimate la circa 300, vor fi desfiinţate în următoarele trei luni.

Comisia Europeană, cu ochii pe Franţa 

Franţa „trebuie să respecte normele privind libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni", avertizează Comisia Europeană.

MAE: Nu e expulzare, e repatriere voluntară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, pentru Mediafax, că trebuie făcută distincţia între evacuarea unor tabere ilegale de rromi, expulzare, respectiv repatriere voluntară.

"Expulzarea înseamnă îndepărtarea de pe teritoriul statului ­respectiv, contrar voinţei persoanei în cauză, ca urmare a faptului că aceasta reprezintă un pericol pentru ordinea publică/sănătate publică/securitate publică. Repatrierea voluntară înseamnă îndepărtarea de pe teritoriul statului respectiv, cu acordul persoanei în cauză, care primeşte o sumă de bani.  Expulzarea fiind o excepţie, poate interveni numai rareori, deoarece este o măsură care comportă o gravitate deosebită. Se face de la caz la caz, după o analiză prealabilă şi cu respectarea normelor în materie", arată MAE.

Opinie: Alungarea nu rezolvă problema

Oana Marinescu
consultant de comunicare

Asimilarea comunităţii rrome cu infracţionalitatea înseamnă generalizarea culpei individuale la nivelul grupului; or, într-o societate democratică, individul este judecat după faptele sale, nu după etnie. Solicitarea ca ţările de origine să îi ţină pe rromi acasă încalcă principiul UE privind libertatea de mişcare şi contravine uneia dintre valorile fundamentale ale omului - egalitatea în drepturi -, instituind în schimb premisa, ce poate fi considerată rasistă, că unii sunt mai răi decât alţii şi, deci, trebuie trataţi mai dur.

Afirmaţia că ţările de origine sunt responsabile pentru problemele asociate rromilor în ţările de destinaţie contravine principiului teritorialităţii - un stat poate să intervină doar pe teritoriul său, şi nu pe teritoriul altuia - şi anulează responsabilitatea pe care o are statul de imigraţie în organizarea relaţiilor sociale între locuitorii săi, inclusiv cei temporari.

Alungarea rromilor dintr-un loc în altul, fără a le da o alternativă, agravează lucrurile, chiar dacă imaginea transmisă este că „se rezolvă problema". Fără a fi prinşi în ţesutul de relaţii sociale care să le permită să-şi găsească locul, vor face ce au mai făcut: o altă tabără ilegală şi acelaşi stil de viaţă.

„Ţiganii sunt victimele rasismului"

Fostul premier francez Alain Juppe consideră că rromii emigrează în Vest din cauza "condiţiilor inacceptabile" din România şi Bulgaria. "Este necesar ca această problemă să fie soluţionată împreună cu aceste două ţări, care sunt membre ale Uniunii Europene şi care trebuie să ia iniţiative, poate cu ajutorul financiar al Uniunii, pentru a le asigura rromilor condiţii de viaţă mai decente şi pentru a lupta împotriva rasismului, căruia aceste populaţii îi sunt victime", a declarat Alain Juppe la postul de radio France Inter.

„Sunt încălcate directivele europene"

Franţa încalcă Directiva nr. 38/2004 a Parlamentului European privind libera circulaţie în spaţiul european. Pe de altă parte, semnalăm pericolul unei agendări politice care poate determina o creştere a urii rasiale faţă de rromi. Subiectul este etnicizat eronat. Responsabilitatea asupra faptelor trebuie tratată individual. Orice nuanţare este periculoasă, mai ales într-un context de criză sau mişcare spre dreapta a societăţii europene", a declarat Vasile Ionescu, director executiv al Organizaţiei rromilor pentru migraţie.

„Vom colabora cu Franţa"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Iaşi, că va susţine dreptul oricărui cetăţean român de a circula liber în interiorul Uniunii Europene. „Probleme de acelaşi fel am avut şi în Italia şi am reuşit să le rezolvăm eficient după ce poliţişti români au fost detaşaţi în Peninsulă. Acelaşi lucru va trebui să-l facem şi în Franţa. Înţelegem problemele pe care le creează taberele de rromi în jurul oraşelor franceze şi vom colabora cu Franţa pentru găsirea unor soluţii convenabile", a mai declarat Traian Băsescu.

image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite