Românii vor schimbarea clasei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă se pronunţă pentru înlocuirea Cabinetului Boc, românii nu ar da guvernarea pe mâna partidelor de Opoziţie. Demiterea Guvernului PDL-UDMR-UNPR întruneşte sprijinul a 50,6% din români, potrivit unui sondaj INSOMAR.

PSD şi PNL nu au motive să desfacă şampania victoriei pentru a sărbători prăbuşirea accentuată a actualei Puteri în sondajul de opinie ­INSMOAR. Doar o treime dintre cei care doresc schimbarea guvernului Boc au optat, în diferite forme, pentru Opoziţie: 18,1% vor un guvern condus de PSD, 10,2% unul liberal şi doar 2,9% o combinaţie între cele două partide. O altă treime caută variante în afara actualei clase politice mergând de la un guvern de tehnocraţi până la opţiuni gen "alte variante" sau un guvern de tineri.

Citiţi şi: VIDEO Antropologul Vintilă Mihăilescu la videochatul adevarul.ro: "O strategie proastă este mai bună decât zece strategii bune, care se înlocuiesc repede"

Ceauşescu, dorit preşedinte de  40% din români

Astfel, 28,2 % din români nu mai au încredere în capacitatea de guvernare a partidelor de Opoziţie. O treime nu ştiu sau nu răspund, ceea ce reprezintă un semnal elocvent că nu identifică nicio alternativă printre liderii sau partidele deja existente pe scena politică. Gradul de neîncredere în actuala ofertă este reflectat şi de răspunsurile legate de alegerile parlamentare: 60,7% nu au optat pentru niciun partid. Astfel, 31,8% au declarat că nu vor vota, 21,1% nu sunt hotărâţi, iar 7,8% nu au răspuns la această întrebare.

PDL, în scădere

Cei care s-ar prezenta la vot ar sancţiona în primul rând PDL cotat, la ora actuală, cu doar 13,7% din intenţiile de vot. Este al doilea sondaj apărut după decizia Guvernului de a tăia salariile şi de a majora TVA. Într-o recentă cercetare IPP, democrat-liberalii erau creditaţi cu 12%. PSD ar obţine 38,8% din voturi, în timp ce PNL este cotat cu 21,1%. PRM cu 8,9% ar depăşi pragul electoral, iar UDMR ar obţine 5,1%. UNPR, este cotat cu 1,8%, sub pragul electoral.

Pe de altă parte, toate personalităţile măsurate se află "pe minus" la capitolul imagine: cota de neîncredere o depăşeşte pe cea de încredere. Emil Boc a reuşit să fie primul în acest top - 75% au răspuns că au "foarte puţină încredere" în premier. Preşedintele Traian Băsescu îl urmează îndeaproape cu 72% . Şi liderii Opoziţiei întrunesc însă un număr masiv de păreri negative: Crin Antonescu 51%, Victor Ponta 50%. Criza a "muşcat" chiar şi din procentele guvernatorului BNR , Mugur Isărescu, despre care 50% din cei intervievaţi spun că au foarte puţină încredere. Sondajul a fost realizat în perioada 7-12 iulie şi are o marjă de eroare de 3%.

image

Moraru: Nu există o clasă politică normală

Şi analiştii politici chestionaţi de „Adevărul" susţin că procentele din sondajul ­INSOMAR arată o scădere a încrederii electoratului în clasa politică. „În România nu există o clasă politică normală, care să ofere alternative. Românii nu au către cine să privească cu speranţă, în cine să creadă. Pare un blestem: nu avem pe mâinile cui să ne lăsăm! Au dezamăgit toţi politicienii, atât bucată cu bucată, cât şi ca profesie. Aşa se justifică faptul că nu numai Traian Băsescu, dar şi ceilalţi lideri sunt în cădere liberă la capitolul încredere", a arătat analistul Adrian ­Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP). În opinia lui Moraru, soluţia ar fi „împrospătarea" actualei garnituri de exponenţi politici cu „profesionişti integri".

„Aceştia ştiu însă că nu ar supravieţui în politică. Poate cel mult un ciclu electoral. Tocmai de aceea se duc spre mediul privat, în afaceri", a mai spus Moraru. Căderea PDL, partidul de guvernământ, în sondaje este asociată de directorul IPP cu „dorinţa de a coborî dintr-o maşină al cărui şofer mai agaţă câte un stâlp sau accidentează câte un trecător".

„Nu există nicio speranţă la orizont - acesta este sentimentul public, reflectat foarte bine în sondajul INSOMAR", a declarat şi analistul politic Daniel Barbu. „Nici PSD, nici PNL nu au soluţii, nu se degajă nicio speranţă din acţiunile lor, ca să nu mai vorbim de cele ale Puterii. Tocmai de aceea, toţi politicienii prezintă un enorm grad de neîncredere. Cetăţenii nu văd soluţii alternative, nici persoane, grupuri, partide sau experţi care să pară capabili să conducă ţara", a adăugat Barbu. Un capitol special îl reprezintă, în opinia analistului, scăderea şefului statului la capitolul încredere.

„S-a comportat ca un soi de vătaf plictisit de necazurile lucrătorilor de pe propria moşie şi şi-a asumat reducerile de pensii şi salarii. Şi căderea PDL este o consecinţă a acţiunilor Guvernului, care ar trebui înlocuit", a mai comentat Barbu. „Un puseu incidental" sau „un amuzament de vară" este, în ochii analiştilor, şi scorul obţinut de Dan Diaconescu.

Pesimism economic

Potrivit aceluiaşi sondaj, românii sunt sceptici în privinţa evoluţiei nivelului de trai. 62,7% spun că viaţa lor este „mai rea" sau „mult mai rea" decât anul trecut, în timp ce 70,5% sunt convinşi că peste 6 luni vor trăi mai prost. 78,2% cred că majorareaTVA va avea un efect negativ, iar 67,7% au dat un verdict similar în cazul scăderii salariilor cu 25%.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite