Ceauşescu, dorit preşedinte de 40% din români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul „cel mai iubit fiu al poporului”, Nicolae Ceauşescu, ar aduna voturile a 41% din români dacă ar candida acum la Preşedinţie, alături de reprezentanţii sau şefii partidelor de pe scena politică actuală, în timp ce 52% din alegători nu l-ar vota, relevă un sondaj de opinie realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES), în perioada 21-23 iulie.

Potrivit cercetării, aproape jumătate dintre români consideră că dictatorul a fost un conducător bun, iar 71% cred că nu şi-a meritat soarta.

În schimb, 67% sunt de părere că Elena Ceauşescu a fost un conducător rău, în timp ce 15% o apreciază drept nici rău, nici bun. 80% din repondenţi spun că Nicolae Ceauşescu nu a avut parte de un proces corect, iar 84 % afirmă nu ar fi votat pentru condamnarea sa la moarte.

Citeşte şi:
"Ceauşescu" vinde tot: de la ciocolată la prezervative

Bodyguardul lui Ceauşescu: "Am fost cerut de Legiunea Franceză, dar nu am vrut să trădez ţara"

Mai mult, aproape 70% din cei chestionaţi se pronunţă pentru pedepsirea persoanelor care ­l-au condamnat pe Ceauşescu la moarte.

Raportul mai arată în acelaşi timp că 54% din români susţin că trăiau mai bine înainte de 1989, 68% sunt încredinţaţi că regimul comunist a fost o idee bună, dar aplicată greşit, iar 37% regretă căderea comunismului. 69% din cei intervievaţi au declarat că nu au fost membri PCR.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.460 de indivizi, reprezentativ, iar marja de eroare a fost de 2,7%.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite