Traian Băsescu: România va participa la operaţiunile din Libia, vom trimite o fregată cu 207 de militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat marţi seara, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că CSAT a decis implicarea României în operaţiunile din Libia.

Declaraţiile lui Băsescu:

 - Vreau să fac un comentariu legat de situaţia din Libia şi evoluţiile la nivel de decizie NATO. După cum ştiţi, la 20 martie a fost aprobat planul de operaţiuni pentru impunerea embargoului cu privire la vânzările de armanent către Libia. La data de 22 martie, adică azi, a fost aprobat planul de operaţii privind zona de interdicţie aeriană. Tot azi, în jurul orei 16.00, Consiliul Nord-Atlantic a aprobat impunerea embargoului împotriva Libiei în baza Rezoluţiei 1970 a Consiliului de Securitate. Deci odată cu aprobarea directivei de execuţie se trece la punerea în aplicare a planului. Este decizia politcă pe care o ia NATO cu privire la declanşarea unei operaţiuni.

- Fiind luată decizia azi, am convocat CSAT şi CSAT a decis implicarea României în condiţiile de impunere a embargoului. România va participa cu fregata "Regele Ferdinand" şi cu doi ofiţeri de stat major din forţele navale. Asta înseamnă că România va participa cu 205 militari la bordul fregatei Regele Ferdinand, în total 207 militari, ofiţeri şi subofiţeri. În cel mai scurt timp, Guvernul trebuie să acorde banii necesari astfel încât fregata să opereze în Mediterana. Suma de care este nevoie pentru operarea timp de 3 luni, este de 4,5 milioane de euro.

 - Activitatea fregatei va fi de blocare, spre exemplu, pe zona martitimă, a oricărei nave comerciale suspecte că ar transporta armanent către Libia. O somează şi, dacă nu, trage. Am decis asta la solicitarea NATO. Am decis să fie gata de plecare în misiune în 30 de zile

CÂTEVA DATE DESPRE FREGATA REGELE FERDINAND:

Fregata „Regele Ferdinand“, cea mai modernă  navă a României

1. Alături de fregata F-222 „Regina Maria", fregata F-221 "Regele Ferdinand" este cea mai puternică navă de luptă a României. Fregata este de fabricaţie britanică, anul 1984 şi a fost utilizată iniţial de Royal Navy. Fregata a intrat în serviciul Forţelor Navale ale României în iulie 2005. Fregata a participat la mai multe operaţiuni ale NATO, printre care Operaţiunea "Active Endeavour" în scopul descurajării acţiunilor teroriste.

2. Fregata este nava comandant a portului militar Constanţa, preluând ştafeta de NAVĂ AMIRAL a Forţelor Navale Române.

3. Date tehnice: Potrivit site-ului Forţelor Navale Române, fregata Regele Ferdinand are un deplasament de 4900 tdw, o lungime de 148,2 m, lăţimea de 14,75 m, viteză maximă de 30 de noduri, pescaj maxim. 6,4 m, 8 punţi. Echipajul numără 18 ofiţeri, 77 de maiştri militari şi 110 militari angajaţi pe bază de contract. La bordul navei se află: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalaţii lansare torpile; sistem de comandă asistat de calculator; instalaţii de bruiaj pasiv; sisteme de luptă electronică; 9 sisteme radar; sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a câte l MW la 450 V/60 Hz/3 faze. Fregata Regele Ferdinand este capabilă să execute lupta în toate cele trei medii: la suprafaţă, aerian şi sub apă.

4. Comandantul navei este comandorul Mihai Panait, născut la 27 martie 1968, în localitatea Ţiţeşti, jud. Argeş şi este absolvent al Academiei Navale Mircea cel Bătrân - promoţia 1991.

UPDATE 20.30 Şedinţa s-a terminat după două ore de discuţii. Traian Băsescu face la ora 21.00 declaraţii de presă la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a şedinţei de la Palatul Cotroceni sunt incluse, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, tematici referitoare la evaluarea situaţiei din Libia în contextul aplicării Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate ONU, materializarea şi valorificarea pragmatică a oportunităţilor comerciale şi investiţionale în relaţiile cu statele din regiunea Asia Pacific, în particular Republica Populară Chineză, Raportul privind aderarea României la Spaţiul Schengen şi raportul privind activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale. Conform sursei citate, în şedinţa CSAT vor mai fi discutate participarea României cu 66 de jandarmi la misiunea de instruire NATO în Afganistan, până la încheierea acesteia şi raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2010.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, duminică seară, la TVR 1, că nu poate lua decizii "singur" în problema Libiei, CSAT fiind cel care va decide în privinţa implicării României. Tot duminică, preşedintele Băsescu a afirmat, la RTV, că ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, are "un mandat foarte precis cu privire la poziţia în interiorul Alianţei".

Băsescu despre intervenţia militară în Libia: "Nu avem cu ce să participăm la această fază pentru că avioanele noastre nu fac faţă"

Băsescu: "Ambasadorul României la NATO are un mandat precis care nu poate fi făcut public"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite