Cazul Anina: Drama unui miner care şi-a pierdut memoria iar acum copiii săi îl învaţă alfabetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Strachină a supravieţuit miraculos accidentului de acum patru ani de la Mina Anina, Caraş Severin, dar a rămas fără memorie. Nici acum nu a scăpat complet de sechele şi are pierderi de cunoştinţă. Tată a trei copii, minerul Marcel Strachină a învăţat din nou să scrie, să citească la 38 de ani. „Nici să număr nu mai ştiam. Am luat totul de la capăt cu cei mici“, spune fostul ortac.

Marcel Strachină, unul dintre ortacii care au scăpat cu viaţă din tragedia petrecută la 14 ianuarie 2006 în Mina Anina, din judeţul Caraş-Severin, şi-a pierdut memoria şi a fost nevoit să reînveţe să trăiască.

Citiţi şi:

Văduvele minerilor povestesc despre loteria morţii

Aurul negru le-a adus sărăcie şi suferinţă minerilor de la Anina

Explozia din mină i-a şters trecutul

Amintirile tragediei rămân vii la mina Anina

 Minerii de la Anina, care au cerut 6 milioane de euro, sunt nemulţumiţi de daunele de jumătate de milion

Despăgubiri de peste jumătate de milion de euro pentru victimele accidentului de mină de la Anina

El spune acum că aproape şi-ar fi dorit să sfârşească alături de cei şapte colegi ai săi pentru că nu mai suportă să fie o povară pentru familia sa. Soţia, Mihaela, şi cei trei copii, Mirel (14 ani), Mădălin (12 ani) şi Maria (3 ani), îşi ordonează fiecare zi din viaţă în funcţie de tratamentul pentru minerul care încă are pierderi de cunoştinţă.

Marcel a coborât la 200 de metri sub pământ doar pentru că în Anina nu exista nicio alternativă de a câştiga banii cu care să cumpere o pâine caldă copiilor. Nu s-a plâns niciodată de greutăţile vieţii de miner doar pentru că, acasă, în sânul familiei, avea tot ce-şi dorea. Totul s-a schimbat într-o clipită.

„Am făcut teme împreună"

„Eram la 70 de metri de locul exploziei. Nu am avut arsuri grave, dar am fost intoxicat cu gaz. Am scăpat viu doar pentru că am fost îngropat de cărbuni, iar corpul unui coleg decedat m-a acoperit de tot. Am stat în comă zile întregi, apoi cinci luni în perfuzii", a povestit Marcel Strachină. Multe dintre detaliile accidentului minier le ştie însă de la alţi supravieţuitori.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

„Eu nu-mi mai amintesc nimic. Copiii m-au învăţat să număr, să scriu şi să citesc. Noroc cu ei şi cu soţia. Fac integrame toată ziua pentru a învăţa din nou ceea ce ştiam să fac odată", a povestit fostul ortac. „Am făcut lecţii cu toţii împreună. Nu putea să scrie, să vorbească legat, iar acum face integrame tot timpul. S-a schimbat total faţă de cum era înainte. E mai repezit, mai nervos şi tot mai are pierderi de memorie. Copiii înţeleg foarte bine ce se întâmplă cu tatăl lor. De multe ori, în loc să se joace în casă, preferă să iasă afară, că ştiu că tatăl lor nu trebuie să stea în gălăgie", a adăugat soţia minerului.

Problemele de sănătate ale bărbatului de 38 de ani sunt grave. Despăgubirile de 15.000 de euro, pe care statul ar trebui să le plătească potrivit hotărârii Tribunalului Caraş-Severin, nu sunt suficiente. „Ordonanţa lui, adică 8.000 de lei, am investit-o în camera făcută la recomandarea medicului din Timişoara. El are nevoie să stea singur, să fie linişte. I s-a recomandat să meargă la o clinică în Elveţia, dar nu avem bani pentru asta.

Soţii noştri au fost buni doar să lucreze ca nişte cobai în mină", a mai spus Mihaela, care a fost luni întregi asistentă medicală pentru soţul ţintuit la pat.

Marcel a ajuns la capătul răbdării, pentru că peste tot a găsit doar uşi închise. „Nu am nici măcar pensie de boală, nimic. Mi-a nenorocit familia mina asta şi acum nu am niciun drept. Am noroc cu părinţii. În loc să-i ajut eu pe ei, mă ajută ei pe mine", a adăugat fostul miner. Cei cinci membri ai familiei Strachină trăiesc cu 900 de lei pe lună.

„Ne mutăm în Moldova"

Adina Schneider, una dintre văduvele de la Anina

Adina Schneider, una dintre văduvele de la Anina 

Ei aşteaptă acum vacanţa copiilor pentru a uita definitiv de Anina. „Vrem să vindem casa şi să plecăm de aici. Să termine copiii semestrul şi plecăm în Moldova. Am stat aici pentru că a funcţionat mina. Până anul trecut am avut de lucru, dar acum sunt în şomaj. Eu am mai fost plecată prin străinătate, însă nu-i pot lăsa singuri", a mai spus Mihaela.

Medicii spun că problemele de sănătate ale fostului miner ar putea să nu fie niciodată rezolvate. „Şansele ca un astfel de caz să-şi revină nu sunt foarte mari. În perioada imediat următoare a bolii, mai exact între trei şi cinci ani se poate vedea o ameliorare. Trebuie să meargă în continuare cu tratamentul", a declarat Liviu Matcău, medicul neurolog care l-a tratat pe Marcel Strachină.

17 copii au rămas orfani

Şapte mineri au murit şi alţi cinci au fost transportaţi la spital în urma unei explozii produse la Mina Anina, judeţul Caraş-Severin, pe data de 14 ianuarie 2006. La Anina, acesta a fost cel mai grav accident de mină care a avut loc în ultimii 80 de ani. La aproximativ 200 de metri adâncime s-a produs o explozie.

Deflagraţia a avut loc imediat după ce artificierul a detonat o încărcătură de dinamită. În spatele peretelui detonat se pare că se afla o „pungă de gaz metan", iar aceasta a declanşat explozia. Soţiile minerilor care au murit, dar şi doi dintre supravieţuitori au acţionat în instanţă statul român, ca să îşi ceară drepturile.

La patru ani de la deschiderea proceselor, Tribunalul Caraş-Severin le-a dat câştig de cauză şi astfel obligă statul să îi despăgubească. „Potrivit minutei întocmite de judecător, cele patru văduve primesc câte 100.000 de euro fiecare, cei doi copii de miner primesc câte 50.000 de euro, iar cei doi supravieţuitori câte 15.000 de euro fiecare", a declarat Rustin Ciasc, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraş-Severin. Avocatul reclamanţilor a solicitat însă 6 milioane de euro despăgubire.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite