EXCLUSIV: Minerii de la Anina, care au cerut 6 milioane de euro, sunt nemulţumiţi de daunele de jumătate de milion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Drancea a primit 15.000 de euro despagubiri
Relu Drancea a primit 15.000 de euro despagubiri

Minerii supravieţuitori şi familiile celor care au murit în explozie au cerut şase milioane de euro despăgubire de la statul român, însă cu toate acestea cele opt persoane care au acţionat Ministerul Economiei în instanţă au primit numai 530.000 de euro.

Pe data de 14 ianuarie 2006, la ora 5.00, la mina din Anina a avut loc cel mai tragic accident de mină din ultimii 80 de ani. Pe orizontul 8, la aproximativ 200 de metri adâncime, s-a produs o explozie. Aceasta a avut loc imediat după ce artificierul a detonat o încărcătură de dinamită. În spatele peretelui detonat, se pare că se afla o „pungă de gaz metan”, iar aceasta a declanşat explozia.

Şase morţi în subteran


În urma exploziei, şapte persoane au decedat în subteran. Şi astăzi, localinicii din Anina îşi amintesc tragedia, de parcă aceasta ar fi avut loc ieri. Unul dintre supravieţuitorii tragediei din subteran este Relu Drăcea, în vârstă de 40 de ani. Omul s-a declarat surprins de faptul că instanţa i-a dat câştig de cauză, după patru ani de amânări ale procesului. Cu toate acestea, el este nemulţumit de cei 15.000 de euro, pe care Tribunalul Caraş-Severin a hotărât îi acorde. „Nu ştiu dacă viaţa unui om are preţ. Am trecut printr-o traumă enormă. Încerc să îmi reiau viaţa, dar nu pot cu doar 500 de lei, atât cât am pensia de invaliditate”, spune bărbatul. Acesta îşi mai poate folosi mânile numai în proporţie de 50% şi nimeni nu îl angajează. Dacă ar primi mai mulţi bani, s-ar opera şi viaţa ar lua-o de la capăt pentru el.  

Despăgubiri prea mici

Familiile victimelor susţin că tragedia din Mina Anina nu poate fi compensată cu astfel de sume. Decizia luată de instanţa cărăşeană este o premieră în istoria post decembristă. Justiţia din Caraş-Severin a dat clasă întregii ţări, prin decizia pe care au luat-o magistraţii, de a-i despăgubi pe supravieţuitorii tragediei din subteran, dar şi pe familiile celor care au murit în Mina Anina, pe data de 14 ianuarie, a anului 2006. “Potrivit minutei întocmite de judecător, cele patru văduve vor primi câte 100.000 de euro fiecare, doi dintre copiii victimelor primesc câte 50.000 de euro, iar doi dintre răniţi vor fi despăgubiţi cu câte 15.000 de euro fiecare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraş-Severin, Rustin Ciasc. Ţinând cont de faptul că sentinţa dată la Reşiţa este o premieră în România, nu ar fi exclus ca ea să fie un precedent şi pentru celelalte procese, în care zeci de oameni din întreagă ţară au murit în subteran.



Cu pumnul în gură

Deşi au fost ameninţaţi să îşi ţină gura, rudele victimelor s-au ambiţionat şi mai tare să facă dreptate. „Am primit mesaje de ameninţare să nu mai deschid subiectul accidentului din subteran şi să îmi văd liniştită de viaţă, dar m-au ambiţionat şi mai tare să fac dreptate”, spune Viorica Puşcău, una dintre femeile văduvite de subteran. După ce timp de patru ani a umblat prin tribunale, timp în care numai ea ştie cum s-a descurcat, acum este mulţumită că vinovăţia artificierului, soţul ei a fost ştearsă.

"Sumele sunt prea mici!"


„Sentinţa arată clar că vinovaţii sunt alţii, dar sumele de bani pe care urmează să le primim sunt prea mici”, spune femeia. De aceeaşi părere este şi supravieţuitorul Relu Drăcea. „Degeaba spune toată lumea că suma este mare, că nimeni nu ştie că am un venit de numai 500 de lei, din care trebuie să susţin o soţie casnică şi trei copii minori. Am rămas în viaţă, dar consum şi nu produc nimic”, spune bărbatul traumatizat de explozie. „Nu suntem mulţumiţi de bani. Vom face apel la Curtea de Apel Timişoara. Am cerut pentru clienţii mei 6 milioane de euro şi am primit doar 530.000 de euro”, spune avocatul Florin Kovacs. Acesta este hotărât să execute silit statul român, în cazul în care oamenii nu vor primi banii acordaţi prin sentinţă judecătorească.
    
Am rămas în viaţă, dar consum şi nu produc nimic”, Relu Drăcea, supravieţuitor

Citeşte mâine mai multe detalii despre reacţiile la această sentinţă şi despre ce vor face supravieţuitorii şi rudele morţilor, în


image
image
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite