Amintirile tragediei rămân vii la mina Anina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru rudele ortacilor omorâţi în explozia din 2006 anii nu au şters drama. Supravieţuitorii şi rudele celor ucişi la Anina au fost despăgubiţi, în premieră în România, cu suma totală de 530.000 de euro.

Ziua de 14 ianuarie 2006 a şocat întreaga ţară prin tragedia care a avut loc în subteranul Aninei. Atunci, şapte mineri şi-au dat suflarea în mină în urma unei explozii. Anii s-au scurs, iar atenţia oamenilor s-a îndreptat asupra altor tragedii.

În Anina însă povestea celor şapte ortaci omorâţi a rămas la fel de vie. Procesul şi hotărârea instanţei cărăşene de a-i despăgubi pe cei doi mineri care au scăpat cu viaţă, dar şi pe femeile văduvite de subteran a atras, din nou, atenţia asupra nepăsării statului român, atunci când vine vorba despre viaţa unui om. Suma de 530.000 de euro pare imensă la prima vedere, însă este prea mică în raport cu trauma prin care oamenii au trecut.

„Soţul meu era în preaviz. Urma să iasă la pensie în cinci zile. A venit însă această nenorocire şi mi l-a luat”, spune văduva Dorina Marişescu. „Se ştia de pericolul iminent şi pot spune că bărbaţii noştri au fost trimişi spre moarte sigură”, povesteşte Viorica Puşcău, o altă femeie simplă din Anina care îşi creşte copiii fără tată. Acum, oamenii au primit o rază de speranţă şi cred că instanţa le va face dreptate până la capăt.

„Au murit nevinovaţi”

„Hotărârea Tribunalului reprezintă doar un prim pas spre victorie. Spun asta nu pentru că am fi nemulţumiţi de valoarea despăgubirilor, ci pentru că este vorba de viaţa soţilor noştri, care nu are preţ. Vom merge în continuare pe calea justiţiei pentru că noi ştim foarte bine că ei au murit nevinovaţi”, declară încrezătoare Marcela Bălan.

Marcel Strachine este unul dintre supravieţuitorii tragediei. La momentul nenorocirii, el se afla la 70 de metri distanţă de locul producerii exploziei. A fost găsit de salvatori, acoperit de cărbune şi de trupul fără viaţă al unui alt ortac. De atunci, memoria sa păleşte în fiecare zi.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite