Protestul de la catalog: „Îşi bat joc de noi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii din Buzău ameninţă cu greva foamei dacă nu-şi primesc  salariile
Sindicaliştii din Buzău ameninţă cu greva foamei dacă nu-şi primesc salariile

Manifestaţiile profesorilor s-au extins ieri în toată ţara. Peste 1.500 de cadre didactice buzoiene şi-au cerut în stradă drepturile salariale. Profesorii din alte oraşe au refuzat să mai treacă în catalog notele elevilor. 

„Îşi bat joc de noi! Dacă nu ne vor da banii, de vineri eu împreună cu alţi colegi profesori vom intra în greva foamei", a declarat, ieri, profesorul Cristian Roşu, în timpul demonstraţiei de protest organizate în faţa Primăriei din Buzău. „Suntem mulţi şi nu suntem proşti

FOTOGALERIE Sute de profesori au protestat marţi în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean din Buzău

PREMIERĂ Adevarul lansează suplimentul „Şcoală şi educaţie”

Principalele schimbări pentru şcoala primară, gimnaziu, liceu şi facultate

Principalele schimbări din legea educaţiei pentru profesori

Şcoala viitorului: examene mai dese şi orar mai uşor

Asta trebuie să înţeleagă cei de la putere", a ameninţat cadrul didactic. Peste 1.500 de profesori nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna februarie au întrerupt cursurile încă de săptămâna trecută şi au anunţat că se vor întoarce la catedră numai după ce îşi vor primi banii. Ion Dobre, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, a explicat că profesorii din Buzău au ajuns la limită şi sunt dispuşi să apeleze la forme extreme de protest. Pentru astăzi, între orele 9.00 şi 11.30, sunt anunţate noi demonstraţii în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Fără note la Iaşi

Proteste au avut loc şi la Iaşi, unde profesorii au refuzat să mai treacă notele elevilor în catalog. Cadrele didactice au avertizat că, în cazul în care până vineri revendicările lor nu vor fi soluţionate, nu vor mai ţine cursurile. „Orele pierdute se vor recupera aşa cum s-a făcut de fiecare dată. Oricum lucrez suplimentar cu elevii care au examen anul acesta", a declarat Petronela Axinte, profesor de limba română la Colegiul „Octav Băncilă" din Iaşi.

Liceenii din ultimul an se bucură de protestul profesorilor şi spun că le prinde bine o pauză de învăţat. „Nu mă deranjează deloc dacă nu se fac ore. Fac meditaţii în fiecare săptămână, special pentru Bac, aşa că nu îmi fac griji că voi pierde din materie. De fapt, dacă nu trebuie să fac teme pentru şcoală, pot citi mai mult la română spre exemplu", a spus Răzvan Timofte, elev în clasa a XII-a la Colegiul „Octav Băncilă".

„Noi avem de lucru"

Profesorii din Timişoara şi Bucureşti nu au dat curs sugestiei liderilor de sindicat şi au preferat să ţină orele şi să treacă notele în catalog. „Noi avem de lucru. Sunt solidară cu acţiunile protestatarilor, dar nu mi-aş putea permite să fac grevă acum. Dacă nu trec notele în catalog nu-i ajută cu nimic nici pe cei mici şi nici pe mine", a spus Moţiu Felicia, învăţătoare la Liceul Pedagogic „Carmen

Sylva" din Timişoara.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că situaţia din judeţul Buzău reprezintă un caz izolat şi că vor încerca să rezolve situaţia. Ei au dat vina pe Inspectoratul Şcolar Judeţean care ar fi aplicat greşit legea. "Voi avea o întâlnire cu toţi inspectorii generali din România. La Buzău vom analiza situaţia, iar cei responsabili, atât din minister, cât şi din inspectorat vor fi traşi la răspundere. Situaţia din Buzău este una izolată şi va trebui corectată", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Avem bani de salarii"

El a mai precizat că profesorii vor primit salariile în 2010 potrivit Legii salarizării unitare, valoarea bugetului fiind de 9,6 miliarde de lei. „Vreau să-i asigur pe profesori, pe elevi şi pe studenţi că există bani în buget pentru salarii legale, pentru burse, pentru plăţile aferente liceelor vocaţionale", a declarat acesta.

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat că joi, 25 martie, cursurile vor fi suspendate şi va fi organizat la Bucureşti un miting de protest în faţa Palatului Victoria. Potrivit aceleiaşi surse, pe 22 aprilie cursurile vor fi întrerupte din nou în toată ţara. A contribuit Alexandra Butnaru

Revendicările profesorilor

-Respectarea Legii 221 care prevede majorarea salariilor cu 33,4% pentru profesori, începând de la data de 1 octombrie 2008.

-Renunţarea la restructurarea a 15.000 de posturi.
-Modificarea Legii salarizării unice.

-Finanţarea învăţământului.

-Parteneriat social real cu Ministerul Educaţiei şi cu Guvernul.

Dan (stânga), elevul de la Liceul Pedagogic din Slobozia,  pe vremea când nu se temea de colegii săi

Dan (stânga), elevul de la Liceul Pedagogic din Slobozia, pe vremea când nu se temea de colegii săi

Profesori şi elevi agresaţi la ore

În decurs de o săptămână, încă patru cazuri de violenţă s-au petrecut în şcoli. Un elev a tras un pumn profesorului în clasă, un profesor a bătut un elev gălăgios, iar doi elevi au fost loviţi cu scaunul de alţi colegi de-ai lor.

Lovit cu scaunul în cap

La Liceul Pedagogic din Slobozia, Dan, un elev în clasa a opta, lovit ieri cu scaunul în cap de colegul său, Nicolae, şi-a pierdut cunoştinţa şi a căzut pe podea plin de sânge. Băiatul rănit în zona tâmplei a fost dus cu ambulanţa la Urgenţa Spitalului Judeţean Slobozia. „Am ieşit în pauză şi, când am intrat înapoi în clasă, ne-am bătut în joacă. El a luat scaunul şi m-a lovit în cap", ne-a spus elevul agresat.

„Nu am vrut să îl lovesc. A fost o greşeală. Ţineam scaunul ridicat şi, când s-a întors colegul meu, l-am scăpat, pentru că nu am mai putut să îl ţin", a îngăimat Nicolae, agresorul.

La finele săptămânii trecute, un alt elev în vârstă de 14 ani din comuna ialomiţeană Munteni-Buzău ajungea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia cu traumatisme la cap şi la piept după ce fusese bătut de Valentin Vicu, profesor din Urziceni, pentru că făcea gălăgie. Acum o săptămână, profesorul de geografie Gheorghe Ion de la Grupul Şcolar Alexandru Ioan Cuza din Slobozia alerta Poliţia, după ce fusese pocnit în plină figură de un elev din clasa a IX-a.

Robert Molnar, elev la Şcoala generală nr. 19 din Arad, a ajuns zilele trecute la spital după ce, în timpul pauzei, un coleg de aceeaşi vârstă l-a lovit din greşeală cu un scaun în dreptul arcadei.

Pumni şi palme la catedre

Alte cazuri de agresiuni în şcoală sunt subiectul suplimentului de „Şcoală şi educaţie" lansat astăzi de ziarul „Adevărul". Unul dintre ele se referă la Samariteanca Novac, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Generală nr. 2 din Arad, care a stat la spital trei zile, după ce diriginta ei, Nuţica Crăciun, i-a rupt mâna. Simona Blându, profesoară de limba franceză la Şcoala Generală Nr. 30 din Craiova, l-a lovit peste faţă, chiar în timpul orelor, pe Alexandru Teodorescu, elev în clasa a V-a, pe care l-a acuzat că a dat cu bulgări de zăpadă în maşina sa.

Aceste fapte petrecute în faţa şi în spatele catedrei sunt dezbătute pe toate feţele în suplimentul „Şcoală şi educaţie". Isterie, violenţă, probleme cu alcoolul sau seducţia sunt câteva dintre problemele dascălilor pe mâna cărora ar putea ajunge elevii. De cele mai multe ori, sancţiunile se lasă aşteptate sau sunt pedepsiţi chiar elevii care le-au căzut victime. Cristian Şuca, Ana-Maria Stoica

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite