Preşedintele CSM:„Magistraţii condamnaţi pentru corupţie, fără pensie specială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Horaţiu Dumbravă cere forului care-l conduce iniţirea unor modificări legislative prin care magistraţii condamnaţi pentru corupţie să-şi piardă pensia specială.

CSM va lua în discuţie această propunere în şedinţa de mâine. În cazul în care propunerea va fi adoptată de Plen, aceasta va ajunge pe masa ministrului Justiţiei, cel care are drept de iniţiativă legislativă. Concret, Dumbravă cere adoptarea de către Plen a propunerii de modificare a unor dispoziţii ale legilor nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

Citiţi mai multe articole despre cazurile unor magistraţii corupţi şi despre pedepsele pe care le primesc

Magistraţii, îngăduitori faţă de colegii lor corupţi

Şpagă în sex pentru domnul judecător

Cazul Rebegea: Şpagat între şpagă şi pat

Florin Costiniu, pensionare de urgenţă


Magistraţi penali cu pensie specială

„În ultima vreme, câţiva magistraţi au fost condamnaţi penal pentru fapte de corupţie în legătură directă cu activitatea jurisdicţională – aceştia, deşi condamnaţi definitiv penal, beneficiază de pensii de magistraţi, deşi infracţiunile comise de aceştia au la bază tocmai vicierea actului de justiţie ca atribuţie esenţială a activităţii de justiţie. De asemenea, multe acţiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru că intempestiv astfel de magistraţi au solicitat ieşirea la pensie. Or, în astfel de cazuri, nu este just ca marea majoritatea a judecătorilor şi procurorilor, oneşti şi corecţi, să sufere ca imagine publică, dar şi să le fie pus sub semnul întrebării actul jurisdicţional datorită unor acţiuni în afara legii a unor colegi a lor, cu atât mai mult cu cât aceşti colegi sunt în număr foarte mic”, arată Dumbravă în cererea sa.


„Este în interesul general al societăţii româneşti”

„Aşadar, este în interesul general al societăţii româneşti, al sistemului de justiţie – majoritatea magistraţilor să nu sufere din cauza unor puţini magistraţi – precum şi a celor aflaţi în anchetă disciplinară, ca textele în cauză privind pensiile magistraţilor, ca şi parcursul cercetării disciplinare să fie modificate, adică atunci când o condamnare rămâne definitivă în penal pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu infracţiunile de corupţie, săvârşită cu intenţie sau când faţă de judecători sau procurori, faţă de care se continuă cercetarea disciplinară în chiar condiţiile în care magistraţii în cauză au solicitat pensionare, se stabileşte sancţiunea excluderii din magistratură, magistraţii în cauză să nu mai beneficieze de pensia de serviciu acordată de dispoziţiile Legii 303/2004, ci aceştia să beneficieze doar de pensia prevăzută în actele normative cu caracter general urmând ca partea din pensia de serviciu încasată până la condamnarea definitivă sau aplicarea sancţiunii excluderii din magistratură să fie recuperată”, mai arată preşedintele CSM.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite