Presa internaţională despre scandalul de spionaj dintre Rusia şi România: "Moscova a deschis prima focul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atenţia presei internaţionale a fost îndreptată şi astăzi către scandalul de spionaj izbucnit între România şi Rusia, în urma reţinerii diplomatului român Gabriel Grecu de către serviciile secrete ruse (FSB) şi declarării acestuia persona non grata.

Ce scrie prea rusă:

Serviciile ruse de securitate verifică posibilele contacte ale ofiţerului român Gabriel Grecu, prins în flagrant în timp ce încerca să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus, scrie Itar-Tass.

Potrivit unei surse din FSB, citate de agenţia rusă, un alt diplomat român atrăsese atenţia serviciilor ruse de securitate în 2008. Este vorba despre predecesorul în funcţie a lui Gabriel Grecu, Dinu Pistol (Dinu Pistolea - n.r.), fostul secretar I pe probleme politice de la Ambasada României la Moscova. Pistolea ar fi încercat să recruteze un cetăţean rus care avea informaţii despre situaţia din Moldova şi Transnistria, a spus sursa.

Citiţi şi:

Diplomatul român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj, a sosit în ţară

Publicaţie rusească: România, un adversar al Rusiei, cu ambiţii ca în 1942

Presa internaţională: Cazul de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti

Grecu, care anterior lucrase pentru Ambasada României din Armenia, a continuat contactele cu cetăţeanul rus şi după încheierea misiunii la Moscova a lui Dinu Pistolea, precizează Itar-Tass.

Informaţia apare şi pe site-ul agenţiei de presă Ria Novosti, care transmite că predecesorul lui Gabriel Grecu, care a părăsit Moscova în 2008, strângea informaţii analitice despre R. Moldova şi Transnistria, precum şi informaţii compromiţătoare despre persoane înalt plasate şi despre politicieni transnistreni.

Diplomatul român Gabriel Grecu, declarat persona non grata de Rusia pentru spionaj, a părăsit deja teritoriul rus, a declarat miercuri o sursă diplomatică, scrie Interfax, în pagina electronică.

Ce scrie presa britanică:

Diplomatul român Gabriel Grecu, reţinut luni de serviciile speciale ruse şi declarat de Moscova persona non grata, a fost denunţat de cetăţeanul rus căruia "îi ceruse să îi predea documente conţinând secrete militre", relatează BBC.

image

În afară de informaţiile politice deschise, Grecu i-a cerut unui cetăţean rus să îi predea documente conţinând secrete militare, precizează BBC, care citează serviciile speciale ruse.

Acţiunile de tip "dinte pentru dinte" survin la numai 10 săptămâni după ce 10 agenţi ruşi au fost arestaţi în SUA şi ulterior deportaţi în schimbul a patru deţinuţi acuzaţi de Rusia de spionaj în favoarea Occidentului, scrie Financial Times, care  menţionează că schimbul de spioni a fost cel mai important de la încheierea războiului rece şi până în prezent.

Relaţiile sunt încordate şi din cauza Republicii Moldova, care de anul trecut este guvernată de o coaliţie proocidentală, ceea ce a permis o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti. Trupele ruseşti rămân însă în continuare staţionate în Transnistria, teritoriu separatist în principal rusofon, mai scrie Financial Times.

Rusia a anunţat luna trecută că ar putea interzice achiziţiile de vin din Republica Moldova, care constituie unul dintre principalele importuri pentru Chişinău, lovit de recesiune. Autorităţile sanitare din Rusia au invocat calitatea slabă a vinului moldovenesc, dar mulţi observatori apreciază că decizia Rusiei a fost cel mai probabil dictată de atitudinea preşedintelui interimar al Republicii Moldova, care a declarat 28 iunie zi de comemorare a ocupaţiei sovietice, mai precizează publicaţia britanică.

Ce scrie presa franceză:

Moscova a deschis prima focul, titrează cotidianul francez Le Monde, care vorbeşte despre un război diplomatic între România şi Rusia. Publicaţia comentează că relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti au devenit tensionate în urma deciziei României de găzdui pe teritoriul său elemente ale scutului american ntirachetă.

Ce scrie presa americană:

Associated Press aminteşte că, în iunie, R. Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în Transnistria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite