Plonjon în plenul Parlamentului: povestea unei zile nebune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saltul în gol al lui Adrian Sobaru i-a șocat pe parlamentari
Saltul în gol al lui Adrian Sobaru i-a șocat pe parlamentari

Guvernul a avut parte de o moţiune de cenzură însângerată: un electrician de la TVR s-a aruncat de la un balcon al Parlamentului, supraviețuind după ce a căzut peste un fotoliu gol din sala de plen. Rudele spună că bărbatul a recurs la acest gest din cauza reducerii salariului, a indemnizaţiei pentru copilul cu handicap grav, dar şi a ratelor la bancă.

Adrian Sobaru, un bărbat de 42 de ani, care făcea parte din echipele TVR acreditate la Parlament, a ales pentru gestul său extrem una dintre lojile presei situată deasupra sălii de plen, la circa circa opt metri deasupra podelei. Bărbatul s-a urcat în picioare pe balustrada balconului şi, înainte de a se arunca, ar fi strigat "Boc, mi-ai ucis familia!" "Aţi luat pâinea de la gura copiilor mei!".

EXCLUSIV MARTOR OCULAR Medicul Horia Cristian a acordat primul ajutor bărbatului care a sărit în cap de la etaj, în Parlament

Omul, care purta pe sub haină un tricou alb pe care scrisese cu pixul „Ne‑aţi ciuruit. Ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri. Libertate!", a plonjat apoi în gol. Saltul s-a petrecut chiar sub privirile îngrozite ale parlamentarilor care se adunaseră în sală pentru votul la moţiunea de cenzură. Adrian Sobaru s-a izbit de unul dintre pupitrele rezervate parlamentarilor PNL, situate chiar sub balconul respectiv. Banca era goală în acel moment, dar în jurul locului de impact se aflau mulţi parlamentari. Bărbatul a suferit răni la torace, la cap şi la picioare. În locul în care a căzut mocheta s-a îmbibat cu sânge şi a fost acoperită apoi de angajaţii Parlamentului cu un alt covor.



Momente de șoc

 "M-a împroşcat cu sânge... Eu stau chiar lângă banca pe care a căzut. S-a petrecut într-o fracţiune de secundă....N-am mai avut timp decât să mă ridic în picioare. A fost şocant, absolut îngrozitor. Nu pot să uit zgomotul făcut la cădere, şi vocea şi imaginea aceea....", a povestit deputatul liberal Adriana Săftoiu. Un alt deputat liberal, Octavian Marius Popa, a izbucnit în plâns. „Mă uit însă la reacţia reprezentanţilor Puterii... Uitaţi-vă cum se bagă sub camerele de luat vederi să-i filmaţi dumneavoastră, că au participat la eveniment. Parcă ar fi o vânătoare", a spus liberalul. Senatorul PNL Paul Ichim, de profesie medic chirurg, a fost printre primii parlamentari care i-au sărit în ajutor rănitului. "A căzut cam la trei metri în faţa mea. A fost groaznic... Câteva secunde şi eu am fost descumpănit. Dar apoi m-am repezit să-l ajut", a declarat pentru "Adevărul" senatorul.

s

Citiţi şi:

Colegii lui Adrian Sobaru: "Stătea pur şi simplu acolo, nu făcea nimic care să ne atragă atenţia"

„M-am speriat, au fost momente de groază. Înainte de a sări, a strigat. Am apucat să întorc capul şi atunci l-am văzut. Era la nici un metru de mine, în spate" a mărturisit liberalul Marius Nicoară. Tot la un metru s-a aflat şi liberalul Emilian Frâncu, care a descris scena drept „una de groază". „Mi-a luat o jumătate de oră să-mi revin. Transpirasem şi-mi tremurau picioarele. Nu uiţi asemenea momente", s-a confesat Frâncu. În schimb, deputatul UDMR Kelemen Atilla a catalogat incidentul drept „un act disperat", dar şi „schizofrenie heroistică".

„Să vină SMURD-ul"

Imediat după ce Adrian Sobaru a căzut, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a întrerupt şedinţa. Geoană şi premierul Emil Boc s-au alăturat parlamentarilor care stăteau în jurul rănitului şi comentau şocaţi incidentul.  „Să vină SMURD-ul, măi, să vină SMURD-ul", spunea premierul. Unii parlamentari care au asistat la scenă susţin că premierul îi întreba întruna pe parlamentarii medici:  "Are puls? E bine?". "Mai bine ai pleca de-aici... că moare omul ăsta", i-ar fi şoptit lui Boc voci din rândurile Opoziţiei.

Când a venit ieri dimineaţă la Parlament, nimic din comportamentul lui Adrian Sobaru nu trăda intenţia de a se arunca în plenul Parlamentului. Unii dintre jurnaliştii acreditaţi la Parlament susţin că bărbatul ar fi dat mâna cu colegii săi de breaslă şi ar fi stat puţin de vorbă cu aceştia. Omul a urcat apoi într-una din lojile destinate prese. "Nu făcea nimic care să ne dea de gândit", a declarat unul din inspectorii de la Parlament, însărcinat cu asigurarea ordinii.

Moţiune fără niciun vot

În ciuda incidentului din Parlament, Puterea a continuat votul la moţiunea de cenzură, care, în cele din urmă, a fost respinsă. Este prima moţiune de cenzură care nu înregistrează niciun vot: parlamentarii Puterii au rămas în bănci, iar Opoziţia s-a retras din sală după ce Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon. După respingerea moţiunii de cenzură, PSD a contestat la Curtea Constituţională Legea-cadru a salarizării pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

Indemnizație lunară de 636 de lei pentru copil

Stan Nicolae, unchiul lui Adrian Sobaru

Stan Nicolae, unchiul lui Adrian Sobaru

Surse apropiate familiei Sobaru susţin că bărbatul a recurs la un astfel de gest pentru că unul dintre cei doi copii ai săi suferă de autism, iar Guvernul a redus indemnizaţia pentru îngrijirea lui.Potrivit Primăriei Sectorului 2, indemnizaţia a fost diminuată de la 534 de lei, la 461 de lei lunar.

„La 16 decembrie, au fost virate în cardul bancar al lui Adrian Sobaru indemnizaţia de însoţitor în valoare de 461 de lei lunar, alocaţia dublă, de 84 de lei lunar şi bugetul complementar de 91 de lei", se arată în comunicatul Primăriei. Unchiul lui Adrian Sobaru, Stan Nicolae, locuieşte împreună cu Adrian şi cu familia acestuia. El spune că nepotul său avea probleme financiare în ultimul timp, cauzate de reducerile salariale şi de faptul că a scăzut subvenţia pe care o primea de la stat pentru medicamentaţia fiului său, dar şi a unui împrumut la bancă.

Greutăţi financiare

„A luat bani de la bancă pentru că a construit o casă la Breaza. Avea sora mea (n.r. - mama lui Adrian) un teren acolo şi s-au apucat să construiască o casă împreună. Acum nu ştiu dacă mai are rate sau le-a terminat, dar oricum nu se descurcă prea bine cu banii. Îi mai dau şi eu câte trei-patru sute de lei pe lună să mai achite din facturi, ca să fim la zi cu tot", a spus unchiul lui Adrian.

Tot el a explicat şi de ce locuiesc împreună. „Eu aveam un apartament cu două camere pe care l-am vândut. A mai pus şi el nişte bani, pe care i-a luat tot cu împrumut de la un coleg de muncă şi am cumpărat apartamentul ăsta cu trei camere. Ne-am înţeles să-i rămână lui când n-oi mai fi eu", a spus pensionarul.

Cheltuieli mari cu băiatul bolnav

Vecinii lui Adrian spun despre el că era o persoană destul de discretă, foarte respectuoasă şi cu bun-simţ şi că nu părea că ar avea probleme foarte mari cu banii. „Ştim că are un loc de muncă bun şi el şi soţia, care face contabilitatea pentru o şcoală de meserii sau ceva de genul ăsta. Are o Dacia Break pe care nu prea o folosea, dar nu se plângea de bani. Avea, într-adevăr, probleme cu băiatul cel mare, Călin, de 14 ani. Are autism copilul şi ştiu că cheltuia mulţi bani pe tratament. Fetiţa, Alexia, care abia a început şcoala, nu are probleme de sănătate", a spus una dintre vecinele lui Adrian din cartierul Tei.   Dorin Irimia

Angajatul TVR avea un comportament normal

Colegii din echipa tehnică a TVR au declarat despre Adrian Sobaru că nu a avut niciodată un comportament care să indice că ar avea probleme psihice.Aceştia au mai spus, pentru Mediafax, despre Adrian Sobaru că este „un tip vesel şi echilibrat, un coleg extraordinar, care tot timpul intervenea să-şi ajute colegii". Adrian Sobaru a mers la serviciu ieri-dimineaţă, a muncit ca de obicei şi nu a lăsat colegilor nimic de bănuit în legătură cu ce avea de gând să facă. Sobaru nu ar fi trebuit să se afle la filmările din Parlament, însă a cerut să meargă în locul unui coleg.

Angajatul TVR se plângea uneori că are probleme financiare, la fel ca şi colegii lui de echipă. Sobaru este tatăl a doi copii, unul dintre ei fiind bolnav de autism.  Potrivit surselor „Adevărul", Adrian Sobaru are un salariu net ce ajunge până la 2.500 de lei, cu tot cu sporul de vechime de 25%. În plus, acesta beneficiază, prin contractul colectiv de muncă, de un sprijin material ce se ridică la trei salarii în plus pe an pentru că are în familie o rudă de gradul întâi cu probleme de sănătate. Pe de altă parte, Adrian Sobaru era nemulţumit pentru că indemnizaţia pe care o primea pentru copil a fost diminuată, cu 15%, în urma măsurilor de austeritate luate de Guvern.

Fără probleme la locul de muncă

Ieri, televiziunea publică a trimis un punct de vedere în legătură cu incidentul de la Parlament prin care preciza că angajatul TVR nu avea probleme legate de locul de muncă şi niciun fel de litigiu cu televiziunea publică. „El nu a fost afectat în drepturile sale salariale, dimpotrivă, TVR l-a sprijinit material în mod susţinut pentru problemele de sănătate pe care le avea în familie", se mai arată în comunicat. În urmă cu o lună, un angajat al televiziunii publice s-a spânzurat în subsolul clădirii instituţiei din cauza datoriilor pe care le acumulase.  Iulia Bunea

O dramă în familie

Electricianul de la TVR are o problemă tristă de familie, potrivit colegilor lui.  „El are doi copii, dintre care unul este autist. Din momentul în care s-a născut copilul şi şi-a dat seama că are acest handicap, omul nu a mai fost om. A avut o dramă", potrivit surselor, care spun că acţiunea lui că Adrian Sobaru din Parlament este speculată politic.

„Nu avea soluții la problemele sale"

Sobaru a primit îngrijiri medicale chiar pe podeaua Parlamentului

Sobaru a primit îngrijiri medicale chiar pe podeaua Parlamentului 

Psihiatrii pun gestul lui Adrian Sobaru de a se arunca de la balconul sălii de plen a Parlamentului pe seama stării psihice foarte fragile.
"Cu siguranţă, gestul angajatului de la TVR nu intră în cadrul reacţiilor normale la o situaţie dată. Acesta nu avea un echilibru psihic suficient pentru o viaţă obişnuită. Cred că este vorba de o fire depresivă care a trecut neobservată la controalele medicale periodice. Niciun om nu recurge la un gest disperat exagerat în raport cu întâmplările care l-au determinat să facă acest lucru şi cu responsabilitatea pe care trebuie să o aibă faţă de familia lui", a declarat pentru „Adevărul" psihiatrul Florin Tudose.

În schimb, psihologii cred că angajatul TVR a vrut ca prin gestul său să atragă atenţia.„Dacă este părinte al unui copil cu autism, are şi dificultăţi financiare, nu are soluţii la problema de sănătate a copilului, nu sunt consilieri care să susţină părinţii emoţional. Acest lucru arată câtă durere, suferinţă şi disperare trăieşte, dacă a ajuns să se gândească la varianta asta", a declarat pentru Mediafax  psihoterapeutul Bogdana Bursuc. Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică.  ; Sorin Ghica

Este în afara oricărui pericol

Medicii au reuşit ieri să-l stabilizeze pe Adrian Sobaru. Directorul medical al Spitalului Universitar, Cătălin Cârstoiu, a declarat că pacientul este în afara oricărui pericol, deşi are leziuni în zona feţei şi contuzii uşoare la nivelul picioarelor. „După ce se vor depăşi aceste momente, va suferi o intervenţie chirurgicală pentru a i se repara fracturile de la nivelul frunţii", a explicat doctorul Cătălin Cârstoiu. Spitalul Universitar din Bucureşti, unde a fost transportat Adrian Sobaru pentru îngrijiri medicale, s-a transformat într-o adevărată fortăreaţă. Intrările erau ieri păzite şi s-au impus restricţii de acces în unitatea medicală. „Mi s-a rupt sufletul când am văzut la televizor că un om s-a aruncat de disperare şi am venit cu un buchet de crizanteme la el", a declarat Aurora, notar din Capitală. Solidari au fost şi câţiva ziarişti care au venit la spital, jurnalista Nicoleta Balaci de la Radio România făcând un apel pe blogul său. Simona Soare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite