Bacalaureat cu bebeluşul în braţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de 19 ani din Roman a născut săptămâna trecută, cu o seară înainte să susţină teza la limba şi literatura română a examenului de maturitate. După ce a adus pe lume un băieţel, Adnana Mihăilă a ţinut morţiş să dea examene de pe patul maternităţii, la matematică şi geografie.

Piteşti: Mămică de 16 ani transportată cu elicopterul la Bucureşti

O tânără însărcinată a murit după ce iubitul ei i-a dat foc

Perle la BAC: „Harap Alb era femeie: se îmbrăca în alb şi semăna cu Mihaela Rădulescu“

Iaşi: Absolvent de nota 3, licean de nota 10

Tânăra mămică din Roman (Neamţ) a rămas însărcinată în clasa a XII-a şi a decis împreună cu soţul ei, în vârstă de 21 de ani, să păstreze bebeluşul. Şi asta chiar dacă ştia că o aşteaptă un an greu de studiu şi Bacalaureatul. Alexandra Adnana Mihăilă (19 ani) şi-a calculat cu atenţie data naşterii şi era fericită că trebuie să-şi aducă bebeluşul pe lume abia după ce va termina Bac-ul.

Încurajată de familie, a terminat clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Danubiana din Roman cu media generală peste 7. Fericită, Adnana a tras tare să înveţe pentru examenul de maturitate. Duminica trecută, cu o seară înainte de proba scrisă la limba română, au apucat-o durerile facerii. „Eram pe ultima sută de metri cu învăţatul. M-am speriat când au venit durerile, nu ştiam ce să fac. Locuim în apartament cu părinţii mei. Mă pierdusem puţin cu firea, dar soţul şi tatăl meu m-au dus cu maşina repede la maternitate în Roman", ne-a declarat tânăra, care mai are şi o soră mai mică.

Băieţel de nota 9

În scurt timp a ajuns la spital, unde medicii au decis că cel mai bine este ca Adnana să nască prin cezariană. Fata a adus pe lume un băieţel perfect sănătos, cu o greutate de 3 kilograme şi care a primit la naştere nota 9 de la medici. Fericită, proaspăta mămică s-a trezit a doua zi cu gândul la cel mic, dar şi la Bacalaureatul pentru care a învăţat un an.

„Proba la română nu am putut-o da pentru că eram imediat după operaţie. Am susţinut celelalte două examene aici, de pe patul de spital, în faţa comisiei venite special. Am lăsat româna pentru la toamnă", a mai spus Adnana. Între programul strict de alăptat al micuţului Mateo Andrei, cel puţin o dată la trei ore, mămica şi-a reluat în maternitate studiul la matematică şi geografie, ultimele probe la Bac.

A făcut cerere la Inspectoratul Şcolar Neamţ pentru a putea da tezele în spital şi miercuri şi vineri a trecut prin ultimele probe de foc. Şi, pentru ca fata să se poată concentra la examen, cadrele medicale i-au pregătit un mediu de lucru cât mai liniştit. „Mămica stă cu bebeluşul în salon, dar pentru a da examenul liniştită l-am luat pe micuţ două ore cât a scris ea tezele şi l-am dus într-o sală de observaţie, de unde tânăra îl putea vedea", a declarat asistenta-şefă a maternităţii din Roman.

Rezultate bune la celelalte probe

De vineri seară, după ce a dat tot în spital şi examenul la geografie, Adnana s-a întors acasă şi spune că aşteaptă cu emoţie notele tezelor, care se vor afişa astăzi. „Scriam la teze şi mă durea tare operaţia. Totuşi, am rezistat. Eu zic că m-am descurcat bine la matematică. Sper ca profesorii să fie mai indulgenţi, ţinând cont de starea mea de acum. O să merg cu soţul şi cu cel mic să vedem rezultatele, chiar dacă mai am ultima probă de dat în toamnă", este convinsă Alexandra Adnana.

Tânăra mămică a trecut cu bine de primele probe ale Bacalaureatului. Ea a primit calificativul „avansat" la probele orale de limba română şi franceză, dar şi la cea de lucru pe calculator. În ultimul an de studiu, profesorii ei spun că a fost o elevă conştiincioasă. „A venit la şcoală până în ultima zi, inclusiv la examenul pentru atestarea competenţelor profesionale ca tehnician în activităţi economice, fiind la profil servicii, filieră tehnologică. A terminat clasa a XII-a cu medie peste 7", a spus Maria Mihăeş, diriginta Adnanei.

„Este o elevă modestă, care nu a creat niciun fel de probleme. Ştiu că şi-au dorit foarte mult copilul şi sper că acum sunt cu toţii sănătoşi şi fericiţi", a declarat şi Ilie Boloca, directorul adjunct al Colegiului Danubiana, unde a învăţat Adnana.

Alte examene pe patul de spital

Anul acesta, prima probă scrisă a examenului de Bac a fost susţinută de doi elevi mureşeni în spital. Unul dintre ei avea braţul rupt, iar celălalt era contagios. Un alt tânăr din Baia Mare a fost nevoit să susţină proba orală la română în spital. La trei zile după banchetul de absolvire, el a suferit un accident de circulaţie, în urma căruia s-a ales cu o fractură.

La Iaşi, un absolvent a ratat ultima probă a examenului de Bac după ce a consumat etnobotanice. Adolescentul a ajuns la spital de două ori în nici 24 de ore. Vasilica Costîn

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite