Fenechiu toacă bani cu telefonul mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relu Fenechiu, deputat PNL de Iaşi, este cel mai vorbăreţ membru al Camerei, factura telefonului său mobil fiind în luna martie de 1.142 de lei. Deputaţii spun că sumele sunt pe măsura muncii lor. „Dacă se micşorează suma, se micşorează şi activitatea“, a spus Valeriu Tabără (PDL), cel mai scump ales din vestul ţării.

Deputatul Relu Fenechiu este campion naţional la vorbitul pe mobil pe banii statului. Numai în martie telefonul alesului a costat 1.142 de lei adică 273 de euro, de 20 de ori mai mare decât a majorităţii colegilor săi, care au vorbit de 58 de lei.

Citiţi şi:

Zece deputaţi cheltuie cât 400 de pensionari
Cel mai bine plătit deputat hunedorean a câştigat 866 de euro pe secunda muncită

Deputatul justifică suma mare spunând că stă pe internet. „Toată ziua vorbesc la telefon, utilizez şi internetul de pe telefon. Este adevărat că e o sumă mai mare decât a colegilor mei, dar vreau să menţionez că şi noi avem un plafon pentru convorbiri telefonice pe care, dacă-l depăşim, plătim din buzunarul propriu", a spus Fenechiu.

În martie, statul a achitat pentru acesta cheltuieli în valoare de 20.958 de lei (5.025 de euro): 5.361 de lei (1.285 de euro) reprezintă indemnizaţia netă a deputatului, 8.333 de lei (1.984 de euro) au fost achitaţi pentru cazarea acestuia la Hotelul Bucureşti, iar 3.744 de lei (897 de euro) pentru deplasările cu avionul ale deputatului ieşean. Averea lui Relu Fenechiu era evaluată în 2008 la circa 7 milioane de euro, iar în 2009 şi-a triplat afacerile cu construcţii. Parlamentarul are trei case, trei terenuri, trei maşini, bijuterii şi obiecte de artă de circa 30.000 de euro.

Un alt campion la cheltuieli este deputatul de Neamţ Culiţă Tărâţă, care a încasat 4.352 de euro ca şi decont pentru cheltuielile legate de activitatea de parlamentar. El susţine că ar fi dispus să renunţe la indemnizaţia de parlamentar, precum şi la banii pentru cazare şi transport.

„Reducerile trebuie făcute de la vlădică la opincă. Înainte de-al Doilea Război Mondial au fost parlamentari care au renunţat şi la indemnizaţii pentru că voiau binele ţării. Acum ţi-e ruşine să spui că eşti în Parlamentul României. Am ajuns să trăim zilele în care banii publici sunt cei mai ieftini, de aceea susţin tăierea tuturor facilităţilor", a declarat Culiţă Tărâţă. Parlamentarul nu şi-a exprimat pân ă acum ideea în faţa colegilor de la Cameră.

În 2009, Culiţă Tărâţă ocupa locul 200 în Topul primilor 500 de miliardari ai ţării întocmit de Forbes, cu o avere estimată la aproape 30 de milioane de euro.

Campion naţional

Petru Călian, deputat PDL de Cluj, şi Ioan Nelu Botiş, deputat PDL de Bistriţa, sunt cei mai scumpi deputaţi ardeleni. În ceea ce-l priveşte pe Călian, acesta este cel mai cheltuitor dintre colegii lui din ţară. În luna martie, statul a alocat pentru el 27.634 lei (6.626 de euro), reprezentând indemnizaţia netă, diurna, transportul şi cazarea pentru deplasările Cluj-Bucureşti şi în străinătate, convorbirile telefonice, la care se adaugă cheltuielile pentru biroul parlamentar.

Deputatul intenţionează să-şi extindă biroul parlamentar din Cluj, cu care cheltuie, lunar, peste 10.000 de lei. „În ultima perioadă, audienţele s-au înmulţit şi mă caută lume inclusiv acasă", îşi justifică acesta intenţiile.

Cel mai risipitor ales din zona de vest a ţării este deputatul PDL Valeriu Tabără care a cheltuit în luna martie 25.609 de lei (6.141 de euro). Pentru cazarea în Bucureşti s-au alocat 8.333 de lei (2.032 de euro), mai mult decât remuneraţia de deputat care este de 5.361 de lei (1.285 de euro). Tabără nu este deloc deranjat de „gaura" pe care o produce la buget şi consideră că aceste cheltuieli sunt pe măsura muncii depuse de el. „Suma e destinată activităţilor zilnice, obişnuite. Dacă se micşorează suma, se micşorează şi activitatea. Nu mi se pare normal să se pună problema aşa", a declarat Tabără, fost ministru al Agriculturii.

24 de secunde în plen

Un alt campion la tocat banii publici este hunedoreanul Gheorghe Firczak, care reprezintă Uniunea Culturală a Rutenilor din România. Potrivit datelor existente pe site-ul Camerei Deputaţilor, el a costat bugetul de stat în luna martie 29.364 de lei (7.040 de euro). Din această sumă, 5.027 de lei (1.200 de euro) reprezintă salariul de deputat. Diferenţa a fost cheltuită pentru diurne, cazare în ţară şi străinătate şi transport.

Cel mai mult a cheltuit pentru deplasări în alte ţări, 8.230 de lei (1.973 de euro). Firczak a luat cuvântul o singură dată anul acesta în plen, la 5 mai, pentru 24 de secunde. Vasilica Costîn, Ioana Oros, Mirela Vlăduţi

Se mută în Ferentari

Bistriţeanul Ioan Nelu Botiş, deputat PDL de Bistriţa, a cheltuit, în martie, 26.878 de lei (8.720 de euro), şi recunoaşte că suma este mare. Acesta a anunţat public că în câteva zile se va muta de la Hotelul Bucureşti, unde este cazat în Capitală, într-o locuinţă închiriată în cartierul Ferentari, începând cu 1 iunie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite