Zece deputaţi cheltuie cât pentru 400 de pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Călian, Mircia Giurgiu şi Adrian Gurzău sunt cei mai cheltuitori deputaţi clujeni, primul dintre ei ocupând şi locul I în clasamentul naţional. Din cheltuielile pe luna martie a celor zece deputaţi clujeni ar putea fi plătiţi peste 500 de şomeri sau peste 400 de pensionari.  

În plină criză economică, deputatul Petru Călian intenţionează să îşi extindă biroul parlamentar din Cluj, cu care cheltuie, lunar, peste 10.000 de lei. Banii se duc pe materiale de întreţinere şi salariile consilierilor. „Vreau să mai deschid un viitor birou parlamentar. În ultima perioadă audienţele s-au înmulţit şi mă caută lumea inclusiv acasă”, îşi justifică acesta intenţiile.
Deputatul PDL este cel mai cheltuitor nu numai dintre colegii săi clujeni, ci din întreaga ţară. În luna martie, activitatea a costat contribuabilul peste 40.000 de lei, reprezentând indemnizaţia brută, diurna, transportul şi cazarea pentru deplasările în Bucureşti şi în străinătate, convorbirile telefonice, la care se adaugă cheltuielile pentru biroul parlamentar.


VEZI CARE SUNT CHELTUIELILE DEPUTAŢILOR AICI

Cheltuitor, dar filantrop

Călian motivează prin faptul că, în luna martie a fost parlamentar în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în luna martie cheltuind peste 3.000 de lei cu ocazia deplasărilor în străinătate. „Nu mai sunt membru în Consiliul Europei, mi-am dat demisia, dar mi-am făcut doar datoria”, spune deputatul.
Ca şi ceilalţi deputaţi clujeni, Călian se deplasează o dată pe săptămână la Bucureşti cu avionul, şi este cazat la un hotel de patru stele. Acesta crede că este imposibil să se deplaseze cu un mijloc de transport mai ieftin. „Sunt 450 de kilometri, distanţa este enormă!”, explică el.
Cel mai scump deputat al ţării spune că o bună parte din indemnizaţia lunară o donează: „O parte însemnată din indemnizaţia mea am donat-o în fiecare lună. De exemplu, luna trecută am donat 3.000 de lei la o biserică”.

Giurgiu va reduce salariile angajaţilor

Mircia Giurgiu, al doilea în topul deputaţilor cheltuitori din Cluj, crede că o soluţie pentru reducerea costurilor ar fi negocierea tarifelor cu compania aeriană şi cu hotelul unde este cazat la Bucureşti. Pentru biroul parlamentar din Cluj, acesta a cheltuit, în luna martie, ultima pentru care s-a depus bilanţul contabil pe siteul Camerei Deputaţilor, 10.385 de lei.
„E vorba de cheltuieli uzuale, de apă, curent, chirie. Am cinci angajaţi cu carte de muncă şi doi cu prestări servicii”. Dacă se va vota reducrerea cheltuielilor cu 25%, Giurgiu spune că va reduce din salariile angajaţilor. „Nu le voi putea da salariile întregi. Pe de altă parte nu-i pot da afară, eu sunt sindicalist”, a declarat parlamentarul.

Gurzău şi-a dublat cheltuielile de birou

Deputatul Adrian Gurzău aproape şi-a dublat costurile birourilor parlamentare, la interval de o lună. Dacă în februarie 2010 el a cheltuit pentru chirie şi salarii 3.500 de lei, în martie suma a fost de peste 6.300 de lei. Gurzău spune că are patru angajaţi şi două birouri parlamentare, deoarece colegiul lui se întinde „pe jumătate de Cluj”. Cu toate că în urmă cu aproximativ doi ani Gurzău a inaugurat primul birou parlamentar online, el susţine acum că o astfel de iniţiativă nu i-a redus costurile de chirie şi personal a sediilor, ci doar a lărgit aria de adresabilitate a oamenilor care îl caută.

Cei zece deputaţi clujeni au cheltuit în total, în luna martie, aproape 340.000 de lei. Din aceşti bani, pot fi plătiţi peste 560 de şomeri, dacă raportăm la indemnizaţia medie de şomaj din judeţul Cluj, care este de 600 de lei lunar, potrivit Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă.
De asemenea, din aceeaşi sumă ar putea fi asigurată pensia medie pentru peste 400 de persoane, dacă se calulează raportat la pensia medie în judeţul Cluj, care este de 789 de lei, potrivit Casei Judeţene de Pensii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite