Patriotism local contra reformei spitalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mâine, cele 60 de spitale pe care autorităţile locale refuză să le transforme în cămine pentru bătrâni rămân fără bani. În cele şapte instituţii care au acceptat reprofilarea a început deja transferul de pacienţi şi redistribuirea personalului.

Botoşani: Zeci de bolnavi din spitalele desfiinţate sunt lăsaţi pe drumuri

Botoşani: Un medic de la ţară este noul consilier al ministrului sănătăţii!

Neamț: Primarul Bicazului refuză să transforme spitalul în cămin de bătrâni

Mâine expiră termenul-limită până la care autorităţile locale trebuiau să decidă reprofilarea a 67 de spitale din toată ţara în cămine pentru vârstnici. Până ieri, doar şapte autorităţi locale au emis hotărâri de consilii în acest sens. Pentru celelalte 60, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, anunţă o soartă grea: „De la 1 aprilie, aceste unităţi nu vor mai putea beneficia de contracte cu casele de asigurări de sănătate şi nu vor avea fondurile necesare pentru asigurarea unui act medical de calitate. Şi dacă nu se mai finanţează, nu mai pot ţine pacienţii".

Vezi aici lista spitalelor reprofilate

Afluenţă bruscă de bolnavi

De altfel, Cseke Attila a transmis marţi autorităţilor locale să stopeze internările în cele 67 de unităţi propuse pentru dezvoltarea reţelei de persoane vârstnice şi să se înceapă transferul pacienţilor în alte unităţi din judeţ. În paralel, a început şi redistribuirea personalului medical pe posturile rămase libere ori pe cele din judeţele limitrofe. „În fiecare judeţ avem pregătite mijloace de transport medicalizate, ambulanţe, pentru a asigura transferul pacienţilor, în siguranţă, acolo unde ne este solicitat acest lucru", a spus Cseke Attila, după videoconferinţa de marţi. Totuşi, potrivit ministrului Cseke, există unităţi în judeţele Ialomiţa, Prahova şi Vâlcea unde numărul persoanelor internate a crescut în ultimele zile, fără justificare medicală.

Doi în pat, numai să nu dispară spitalul

De exemplu, la Centrul de Sănătate din Bălţeşti, judeţul Prahova, protestele se ţin lanţ de câteva zile. Cadrele medicale şi bolnavii au ieşit în faţa unităţii spitaliceşti pentru a-şi exprima nemulţumirile cu privire la desfiinţarea centrului de recuperare şi tratament balneo. Ca să-l salveze de la transformarea în azil de bătrâni, oameni din toată ţara s-au internat în cursul acestei luni. Din această cauză, au stat şi câte doi în pat. Centrul de Sănătate Bălţeşti are 55 de paturi, dintre care 30 pentru medicină internă şi 25 în secţia de recuperare, medicină fizică şi balneologie.

Nici spital, dar nici azil

Şi Primăria din Buşteni refuză să reprofileze unul dintre spitale, Preventoriul TBC, o unitate sanitară pentru recuperarea copiilor bolnavi de TBC, dar nici nu vrea să-l finanţeze mai departe. „Construcţia nu se pretează pentru un azil de bătrâni, aşa cum a propus ministerul, iar, în plus, bătrânii din Buşteni au case. Consiliul Local nu-şi poate permite să finanţeze un loc unde vin copiii mai mult în tabără. E vorba mai mult de copii fără posibilităţi materiale din toată ţara, care sunt trimişi aici. Clădirea va avea o altă destinaţie", a spus Emanoil Savin, primarul din Buşteni. Autorităţile locale prahovene spun că vor ataca în instanţă hotărârea de guvern de transformare a celor patru spitale din judeţ în cămine pentru vârstnici.

Şi la Spitalul Orăşenesc din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, în luna martie s-au internat 78 de cazuri noi şi s-a ajuns la un grad de ocupare a spitalului de 80%. Vladimir Turcuman, managerul spitalului, spune că nu se fac internări forţate şi că pacienţii au nevoie de tratament de urgenţă. „Nu ştim ce se va întâmpla după 1 aprilie, probabil pacienţii care vor fi pe secţii la acea dată vor fi transferaţi".

Azilurile au bani

Spitalele care se vor transforma în aziluri vor primi bani de la Ministerul Muncii pentru cazurile internate şi pentru salarii, chiar dacă nu sunt ocupate sută la sută. Norma de personal pentru aceste instituţii este de un angajat la doi bătrâni.


Primele spitale care devin aziluri

- Spitalul Comunal „Vintilă Vodă" (Buzău)
- Spitalul de Boli Cronice Bocşa (Caraş Severin)
- Spitalul Orăşenesc Roznov (Neamţ)
- Spitalul de Boli Cronice Cehu Silvaniei (Sălaj)
- Centrul de Sănătate Cervenia (Teleorman)
- Centrul de Sănătate Furculeşti (Teleorman)
- Spitalul de Cronici „Dr. I.T. Nicolescu" Tutova (Vaslui)

image

"Sunt exagerate opiniile sau zvonurile care susţin că se fac internări forţate. Sunt pacienţi care au nevoie de tratament de urgenţă.''
Vladimir Turcuman
managerul Spitalului Orăşenesc Ţăndărei

Spitalul din Mărăşeşti: „Pe aici nu se trece!"

În ultima lună, spitalele şi-au racolat pacienţi cum au putut 

image

Spitalele din Odobeşti şi Mărăşeşti sunt pe lista celor care ar trebui transformate în aziluri de bătrâni de la 1 aprilie, însă directorii lor susţin că nu au primit încă nicio înştiinţare oficială. Doar li s-a cerut telefonic, de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, să evacueze pacienţii: pe cei cu afecţiuni uşoare să-i trimită acasă, iar pe cei gravi, cu ambulanţa, la Spitalul Judeţean.

„Dar şi acum a venit cineva cu ambulanţa, unde să-i trimit? Nu poţi lăsa bolnavul să moară!", ne-a spus dr. Ilie Manole, directorul medical al spitalului din Odobeşti. Unitatea are acum 53 de pacienţi care, miercuri, au organizat la Ministerul Sănătăţii, împreună cu personalul, un protest. Ministrul Cseke Attila a replicat: „Din păcate, spitalul se încadrează în categoria pentru reprofilare. Are 45 de paturi, patru medici şi încă trei rezidenţi, şi patru specialităţi, dintre care niciuna chirurgicală".

Primarii celor două oraşe refuză să aplice solicitarea venită de la Bucureşti şi aduc fel şi fel de argumente, mai mult sau mai puţin consistente. „Spitalul nostru deserveşte peste 30.000 de oameni din oraş şi din împrejurimi. Avem autorizaţie de funcţionare emisă de DSP până la sfârşitul anului. Noi avem deja un cămin pentru bătrâni în oraş", a declarat Daniel Nicolaş, primarul din Odobeşti.

Primarul din Mărăşeşti invocă istoria ca fiind de partea lui: „Eu nu voi da niciodată o hotărâre să desfiinţez spitalul. E un spital înfiinţat acum 100 de ani, a trecut două războaie, de ce să nu fie în continuare? Suntem oraş, cum să nu avem spital?", ne-a întrebat indignat Constantin Vlase, edilul din Mărăşeşti. Potrivit dr Constantin Barbu, directorul spitalului din Mărăşeşti, pe cele 46 de paturi sunt internaţi acum zece pacienţi.

"E un spital înfiinţat acum 100 de ani, a trecut două războaie, de ce să nu fie în continuare?''
Constantin Vlase primar Mărăşeşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite