Doi orădeni scapă Armata SUA de povara secretelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horaţiu şi Eugen au trecut de la adolescenţă direct în businessul cu tehnologii noi pe vremea când conexiunea de internet era dial-up şi bloca telefonul fix. Orădenii au inventat un soft pe care reprezentanţii celor mai importante instituţii de stat din America îl apreciază pentru siguranţa în gestionarea dosarelor strict secrete.

Horaţiu Tănescu (31 de ani) şi Eugen Maliţa (30 de ani) au pus în 1997 bazele firmei EAST Technologies, care acum vinde softuri destinate ştergerii datelor din calculatoare unor instituţii ca Armata Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Apărare al SUA, Organizaţia Naţiunilor Unite, Procuratura Statelor Unite, dar şi unor agenţii federale care nu pot fi nominalizate din motive de securitate. Sunt singurii din România care creează astfel de produse, însă nu singurii din lume.

Mai citeşte şi:

Citește aici de ce au refuzat cei doi orădeni ofertele de angajare din SUA

REŢETA SUCCESULUI Vând softuri pentru Armata Statelor Unite

Cu toate acestea, orădenii au luat-o înaintea tuturor şi au reuşit să câştige clienţi importanţi din SUA, din domeniile de apărare şi securitate, cea mai importantă piaţă, în prezent pentru că softul lor este unic în lume prin capacitatea mare, putând gestiona peste 200 de programe.

Un calculator şi dial-up

Totul a început dintr-o joacă şi din pasiunea pe care cei doi o aveau pentru calculatoare. Au pus bazele afacerii încă de pe vremea când erau elevi ai Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu" din Oradea. Firma a pornit cu un calculator, câteva licenţe şi mult entuziasm.

Pasiunea care i-a unit pe cei doi s-a transformat încet într-o afacere de succes. Orădenii vând acum, în întreaga lume, programe destinate ştergerii de date şi asigură astfel protecţia informaţiilor pentru instituţii şi firme.

„Ideea îi aparţine lui Horaţiu, el a studiat problema asta, după care ne-am asociat. Am pornit cu un singur calculator şi nişte licenţe, fără capital şi cu internet prin dial-up, pe telefon", îşi aminteşte Eugen.

Cel mai greu, în opinia celor doi, a fost până în momentul în care au câştigat prima mie de dolari. „Noi am pornit de la ideea să nu exportăm forţa de muncă, ci inteligenţa prin produsul finit. Valoarea adăugată este mai mare, satisfacţia este mai mare, beneficiul este mai mare", subliniază Eugen Maliţa.

Specializaţi în securitate

Deşi la început de drum cei doi aveau planuri să se extindă pe mai multe direcţii, în final au ales una singură.

„Am încercat să întărim linia de produse de ştergere de date. Ne-am stabilit ca o companie în domeniul securităţii informaţiei. A fost o strategie. Condiţiile economice din lume ne-au determinat să luăm o poziţie pentru că este clar că nu poţi să faci performanţă în toate domeniile", explică Horaţiu.

Cofondatorul firmei spune că succesul lor se datorează în primul rând faptului că au fost printre primele societăţi care au produs softuri destinate ştergerilor de date.

„În primul rând, în acest domeniu importantă este vechimea. Noi am creat printre primele titluri, astfel că se poate vedea un întreg istoric al activităţii noastre şi se poate observa că produsele au progresat de la an la an. Plus că avem cea mai completă acoperire în domeniul programelor de ştergere de date", precizează informaticianul.

Cu ce se ocupă de fapt?

Softurile create de cei doi orădeni sunt destinate protejării identităţii utilizatorului de calculator. Firmele care înlocuiesc calculatoarele şi pe cele vechi le donează sau le dau altor departamente folosesc astfel de programe pentru a-şi proteja informaţiile, care fără programele de tipul celor produse de informaticienii din Oradea rămân stocate undeva în computer.

Mulţi utilizatori ai calculatorului nu ştiu că datele pe care le stocăm pe calculator nu sunt şterse definitiv atunci când apăsăm tasta „delete". „Toate aplicaţiile, începând de la Word, Skype, Messenger, Media Player, Opera, toate păstrează informaţiile acţiunilor noastre undeva, pe disk. Noi ce facem? Analizăm cum funcţionează aceste aplicaţii, încercăm să vedem care le sunt punctele vulnerabile, unde au rămas date stocate pe disk fără ştirea utilizatorului. După ce le studiem, ştergem datele. La ora actuală avem peste două sute de aplicaţii pe care le monitorizăm, cele mai populare", explică Horaţiu.

"Noi am pornit de la ideea să nu exportăm forţa de muncă, ci inteligenţa prin produsul finit. Valoarea adăugată este mai mare, satisfacţia este mai mare, beneficiul este mai mare."
Eugen Maliţa
IT-st

Americanii ţin mult la securitatea informaţiei

Cei doi au intuit că, deocamdată, cea mai bună piaţă de desfacere pentru produsele lor o reprezintă SUA, unde confidenţialitatea datelor este foarte importantă, iar americanii ţin foarte mult la securitatea informaţiei. „Ne-am concentrat pe consolidarea mărcii americane, pentru că acolo avem cea mai mare piaţă şi acolo au apărut deja primele semne de revenire din criză", mărturiseşte Horaţiu.

„În SUA este tot produsul nostru, dar este un fel de versiune specială, pe care o vindem prin intermediul unei societăţi americane. Când vinzi către companii business-to-business, cum facem noi în SUA, este greu să o faci de aici, din România. Compania are nevoie de suport tehnic în timpul orelor de lucru, de deplasare fizică la sediu, de contact direct. O colaborare de acest gen ar fi imposibilă. Atunci, am stabilit parteneriate cu firme de acolo, care se ocupă de tot ce ţine de marketing, vânzare, prezentarea produselor, întâlnirile cu partenerii", completează Eugen Maliţa.

Cei doi informaticieni din Oradea au pariat pe externalizarea activităţii. Ei se ocupă de realizarea softurilor, le gândesc, le proiectează, le desenează, după care se folosesc de alte firme care fac treaba mai departe. Inclusiv promovarea şi vânzarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite