Doi informaticieni români creează softuri care protejează informaţiile secrete ale Armatei Statelor Unite şi ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horațiu și Eugen sunt doi orădeni care au știut să profite de faptul că într-o lume în care accesul la informație înseamnă putere, accesul altora la informațiile noastre ne face vulnerabili, iar secretele trebuie bine păstrate. Așa că, cei doi au creat programe care acum protejează informațiile unor importante instituții din domeniile de apărare și securitate, din Statele Unite ale Americii dar și din multe alte țări ale lu

Horațiu Tănescu (31 de ani) și Eugen Malița (30 de ani) au pus în 1997 bazele firmei EAST Technologies, care acum vinde softuri destinate ștergerii datelor din calculatoare, unor instituții ca Armata Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Apărare al SUA, Organizația Națiunilor Unite, Procuratura Statelor Unite, dar și unor agenții federale care nu pot fi nominalizate din motive de securitate. Sunt singurii din România care creează astfel de produse, însă nu singurii din lume. Cu toate astea, orădenii le-au luat "fața" tuturor și au reușit să câștige clienți importanți din SUA, din domeniile de apărare și securitate, cea mai importantă piață, în prezent.

Afacerea a pornit cu un calculator și dial-up

Totul a început dintr-o joacă și din pasiunea pe care cei doi o aveau pentru calculatoare. Au pus bazele afacerii încă de pe vremea când erau elevi ai Colegiului Național "Emanuil Gojdu" din Oradea.  Firma a pornit cu un calculator, câteva licențe și mult entuziasm. Pasiunea care i-a unit pe cei doi s-a transformat încet într-o afacere de succes. Orădenii vând acum, în întreaga lume, programe destinate ștergerii de date  și asigură astfel protecția informațiilor pentru instituții și firme. „Ideea aparţine lui Horaţiu, el a studiat problema asta, după care ne-am asociat. Am pornit cu un singur calculator şi nişte licenţe, fără capital şi cu interent prin dial-up, pe telefon", îşi aminteşte Eugen. Cel mai greu, în opinia celor doi, a fost până în momentul în care au câştigat prima mie de dolari. "Noi am pornit de la ideea să nu exportăm forţa de muncă ci inteligenţa, prin produsul finit. Valoarea adăugată este mai mare, satisfacţia este mai mare, beneficiul este mai mare", subliniază Eugen Malița.



Horațiu Tănescu și Eugen Malița au dovedit că pot avea succes și în România

image

Companie specializată pe securitatea informației

Deși la început de drum cei doi aveau planuri să se extindă pe mai multe direcții, în final au ales una singură. "Am încercat să întărim linia de produse de ștergere de date. Ne-am stabilit ca o companie în domeniul securității informației. A fost o strategie. Condițiile economice din lume ne-au determinat să luăm o poziție pentru că este clar nu poți să faci performanță în toate domeniile", explică Horațiu.

Pionieri în domeniu

Co-fondatorul firmei spune că succesul lor se datorează în primul rând faptului că au fost printre primele societăți care au produs softuri destinate ștergerilor de date. "În primul rând, în acest domeniu importantă este vechimea. Noi am creat printre primele titluri, astfel că se poate vedea un întreg istoric al activității noastre și se poate observa că produsele au progresat de la an la an. Plus că avem cea mai completă acoperire în domeniul programelor de ștergere de date", precizează informaticianul. "Suntem printre pionierii acestui tip de activitate. Acest lucru ne-a ajutat să ne menținem chiar dacă a fost criză", adaugă Eugen.

Ce ce se ocupă de fapt East Technologies?

Mulți utilizatori ai calculatorului nu știu că  datele pe care le stocăm pe calculator nu sunt șterse sigur, atunci când dăm "delete". Softurile create de cei doi orădeni sunt destinate protejării identităţii utilizatorului de calculator. Firmele care înlocuiesc calculatoarele şi pe cele vechi le donează sau le dau altor departamente, folosesc astfel de programe pentru a-și proteja informațiile, care fără programele de tipul celor produse de informaticienii din Oradea, rămân stocate undeva în computer.  "Ele încă se află acolo. Poate nu pot fi recuperate în totalitate, însă părți din ele pot fi recuperate simplu cu ajutorul programe luate de pe internet. Practic necesitatea unui astfel de program în companii atunci când, spre exemplu, disponibilizează calculatoare. Atunci apare necesitatea ștergerii sigure a informațiilor. Când nu se întâmplă asta pot apărea scurgeri de informații, fie că e vorba de informații legate de datele unor persoane, conturi, carduri, informații legate de securitate", explică Eugen. "Toate aplicațiile, începând de la Word, Skype, Messenger, Media Player, Opera, toate păstrează informațiile acțiunilor noastre undeva, pe disk. Noi ce facem? Analizăm cum funcționează aceste aplicații, încercăm să vedem care le sunt punctele vulnerabile, unde au rămas date stocate pe disk, fără știrea utilizatorului. După ce le studiem, ștergem datele. La ora actuală avem peste două sute de aplicații pe care le monitorizăm, cele mai populare", precizează Horațiu.



Cei doi orădeni au o firmă în domeniul protecției informațiilor


SUA, cea mai mare piață

Cei doi au intuit că, deocamdată, cea mai bună piață o reprezintă SUA, unde confidențialitatea datelor este foarte importantă, iar americanii țin foarte mult la securitatea informației. "Instituții din America acordă o foarte mare importanță antrenării angajaților care se ocupă de revoluțiile din lumea arabă, de exemplu, cum să șteargă informațiile de pe dispozitivele pe care le folosesc în munca lor. Asta pentru că s-a văzut ce rol important a avut internetul în revoluțiile respective. Internetul are un rol pozitiv, însă și cu un scop negativ", explică Horațiu.

image

Prin urmare, în SUA, cei doi își vând produsul sub un brand special creat pentru piața de acolo. "Ne-am concentrat pe consolidarea mărcii americane, pentru că acolo avem cea mai mare piață și acolo au apărut deja primele semne de revenire din criză", mărturisește Horațiu. "În SUA este tot produsul nostru, dar este un fel de versiune specială, pe care o vindem prin intermediul unei societăți americane.Când vinzi către companii business-to-business, cum facem noi în SUA, este greu să o faci de aici, din România. Compania are nevoie de suport tehnic în timpul orelor de lucru, de deplasare fizică la sediu, de contact direct. O colaborare de acest gen ar fi imposibilă. Atunci, am stabilit parteneriate cu firme de acolo, care se ocupă de tot ce ține de marketing, vânzare, prezentarea produselor, întâlnirile cu partenerii", completează Eugen Malița.

Cei doi informaticieni din Oradea au pariat pe externalizarea activității. Ei se ocupă de realizarea softurilor, le gândesc, le proiectează, le desenează, după care se folosesc de alte firme care fac treaba mai departe. Inclusiv promovarea și vânzarea. "Nu cred că un client din SUA ar fi foarte fericit dacă datele de pe cardul lui ar fi procesate de o firmă din Estul Europei", recunoaște Horațiu Tănescu.

Programe pentru smartphone

Eugen și Horațiu lucrează acum la extinderea activității în domeniul protecției informațiilor pentru dispoziție mobile, gen smartphone. "O altă provocare o reprezintă acum explozia dispozitivelor mobile, extrem vulnerabile ca risc de securitate. Nu mai ai control asupra lor, pentru că stochezi mult mai multe informații pe ele decât pe un simplu telefon mobil. Și atunci, una dintre direcțiile pe care ne concentrăm este realizarea de programe pentru ștergerea de date pentru acest gen de dispositive", explică Eugen Malița.



Nu au vrut să-și vândă libertatea

image

Succesul celor doi a atras atenția unor companii din toată lumea, care au vrut fie să-i recruteze ca simpli angajați sau au venit cu oferte pentru a le cumpăra firma sau produsele create de ei. Ofertele au fost tentante, mai ales din punct de vedere financiar. Le-au refuzat pe toate și spun că așa vor face și de acum înainte. Motivul? Pentru ei independența este mult mai importantă decât profitul. Independeța, dar și libertatea. Libertatea de a lua singuri deciziile atunci când vine vorba de programul lor, de produsele lor, de firma lor, de viața lor. "Am primit oferte și puteam să plecăm în condiții avantajoase, însă nu suntem receptivi la astfel de oferte", subliniază Eugen. "Prefer să am un cuvânt de spus în ceea ce fac, să controlez ceea ce fac", adaugă partenerul lui.  "Libertatea nu se poate cumpăra. Este inacceptabil să lucrezi 16 ore pe zi. Unde mai e libertatea ta? Am avut oferte și pentru firmă, au existat tentative de a ne cumpăra firma. Așa se întâmplă de fapt, cei mari îi înghit pe cei mici. Însă am preferat să rămânem independenți. Chiar dacă profiturile pot fi mai mici. Nu am acceptat să ne vindem libertatea, am preferat să renunțăm la avantajele financiare. Avantajul de a fi propiul stăpân, de a stabili direcțiile în care vrei să creezi, de a stabili prioritățile în tot ceea ce faci este mult mai important. Profitul este și el o latură, dar nu cea mai importantă. Mai importante sunt idealurile. Nu suntem adepții muncii 12 ore pe zi. Ne facem propriul program de lucru", explică Eugen Malița. "Când faci ceva din plăcere și ai libertatea să faci ce vrei nu simți efortul", explică Horațiu decizia a rămâne stăpânul propriilor idei și creații. "Am văzut un contract de muncă american. Într-o companie serioasă, care-ți vrea ideile, nu mai ai libertate deloc. Toată viața îți este restricționată de contract" mai mărturisește informaticianul orădean.

El crede că succesul poate veni de oriunde, nu doar din America, iar o afacere de succes poate fi condusă și dintr-un sediu din centrul Oradei, România. "Nu  cred că ești condiționat de locul în care trăiești, poți să ai succes de oriunde", declară Horațiu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite