Cum te bagă CFR în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Szabo Odon, călător în trenul Constanţa - Oradea care a avut o întârziere de nouă ore, susţine că drumul lung i-a provocat o criză renală. Benjamin Szabo (14 ani) a făcut otită din cauza curentului din tren şi îşi petrece ultimele săptămâni de vacanţă în casă, fiind sub tratament.

Citeşte şi:

Turiștii străini care vin în vacanță în România sunt nemulțumiți de întârzierile trenurilor


O familie din Oradea a ajuns în spital după o călătorie cu trenul care a înregistrat întârzierea record de 9 ore

CFR îşi bate joc de călători: nouă ore de întârziere pe ruta Constanţa - Oradea

Trenuri expuse la teatru, în dimensiuni reduse. Expoziţia va fi deschisă o săptămână

Orădeanul Szabo Odon (37 de ani) şi cei doi fii ai săi, Patrick (10 ani) şi Benjamin (14 ani), au plătit două sute de lei pentru o călătorie care ar fi trebuit să dureze puţin peste 16 ore şi care s-a transformat într-o experienţă de coşmar.

Ceea ce trebuia să fie un concediu perfect s-a transformat într-o experienţă îngrozitoare, după ce trenul cu care familia Szabo se întorcea de la mare a avut o întârziere-record de nouă ore, aceştia petrecând în tren aproape 24 de ore.  Şi asta nu a fost tot.

La scurt timp după ce au ajuns acasă din concediu, doi membri ai familiei Szabo au ajuns la medic. Odon a ajuns pe patul de spital, iar unul dintre copii face tratament acasă. „Din cauza frigului din tren, a curentului şi a oboselii am făcut criză la rinichi. Am fost operat cu laser, dar degeaba", a declarat orădeanul. Spitalizarea şi operaţia l-au costat până acum peste 2.000 de lei.

„După ce am stat internat la un spital privat, unde au încercat să-mi bombardeze piatra de la rinichi cu laser, fără succes, am mers la Spitalul Judeţean din Oradea, unde ­mi-au pus o sondă cu care trebuie să stau între o lună şi trei luni, până elimin piatra", a mai povestit bărbatul.

El consideră că întreaga criză i-a fost declanşată de călătoria lungă şi ­obositoare. „Am răcit în tren şi nu am putut să beau apă, aşa că m-am deshidratat", a spus Szabo Odon. Medicul orădean Radu Cacuci a confirmat că este posibil ca o criză la rinichi să fie provocată după un astfel de drum.

„Ştiu din facultate că, dacă există o piatră la rinichi, şi eşti scuturat pe un drum accidentat, de exemplu, se poate mobiliza calculul renal", a declarat medicul pentru „Adevărul".

Dă CFR în judecată

Dacă până acum orădeanul nu a cerut despăgubiri de la CFR pentru întârziere, acum, el este decis să acţioneze CFR-ul în instanţă. „Urmează să contactez un avocat să văd ce am de făcut pentru a-i da în judecată. Am biletele de călătorie, ieşirile din spital şi factura de la spital", a explicat Szabo Odon.

„Am călătorit ca animalele. Am plătit pentru loc, dar, de fapt, nu au fost locuri. Am stat în picioare, iar copiii, pe bagaje, în curent, nemâncaţi, fără apă şi fără ca cineva să ne dea vreo explicaţie. Copiii nu se puteau opri din plâns", şi-a amintit bărbatul. În timp ce zace internat, Benjamin, fiul său de 14 ani, face tratament acasă, pentru otită. „A făcut otită de la curent. Nu mă mai urc în tren în viaţa mea", a mai spus orădeanul.

Şi străinii care vin în România au constatat, cu dezamăgire, cât de greu se mişcă trenurile de la noi. Slovacul Jakub Palkovic (19 ani) a fost câteva săptămâni în vacanţă, în ţara noastră. A călătorit foarte mult cu trenul şi spune că a fost un coşmar tot voiajul, din cauza orelor multe petrecute în tren.

Nu poate să nu remarce diferenţa mare între întârzierile înregistrate de trenurile de la noi şi viteza cu care circulă trenurile în restul ţărilor din Europa, unde aceeaşi distanţă este parcursă într-un timp cu mult mai scurt. "A fost un coşmar drumul Constanţa - Oradea. Am venit 17 ore cu trenul, o distanţă de 874 de kilometri. Din Slovacia în Cehia am făcut 900 de kilometri în 10 ore. Este o diferenţă foarte mare", a declarat slovacul.

Cine e de vină?

Orădeanul Szabo Odon susţine că drumul din 13-14 august l-a băgat în spital   Fotografii: Georgiana Anghel

În timp ce călătorii suferă din cauza condiţiilor din trenurile româneşti, oficialii aruncă vina pe fosta conducere a Ministerului Transporturilor şi pe starea jalnică în care se află infrastructura CFR. Mai mult, călătorii care au sperat că cineva se va gândi să-i despăgubească după ce au fost bătaia de joc a companiei de transport feroviar se înşală.

„Am avut reclamaţii de la persoane care au considerat că au mers cu personalul, nu cu acceleratul, şi au cerut diferenţa de tarif. Nu au primit-o", a precizat Gabriel Ţăranu, directorul CFR Călători Constanţa.

image

Reporterii „Adevărul" au solicitat un punct de vedere din partea CFR Călători, vizavi de aspectele sesizate de orădeanul Szabo Odon, însă reprezentanţii companiei nu au răspuns solicitării până la închiderea ediţiei.

"Am plătit pentru loc, dar am stat în picioare, iar copiii, pe bagaje, în curent, nemâncaţi, fără apă. Benjamin a făcut otită de la curent. Nu mă mai urc în tren în viaţa mea."
Szabo Odon
călător CFR

"A fost un coşmar drumul Constanţa - Oradea. Am venit 17 ore cu trenul. Din Slovacia în Cehia am făcut 900 de kilometri în 10 ore."
Jakub Palkovic
călător CFR

Întârziere-record pentru Europa

Sindicaliştii cu state vechi în domeniul căilor ferate, ca şi specialiştii din industria feroviară, chestionaţi de „Adevărul", nu-şi amintesc să se fi înregistrat în Europa, în ultimii 20-30 de ani, o întârziere la fel de mare a unui tren de călători ca aceea din 13-14 august.

„În perioadele mai grele, cu înzăpeziri de exemplu, au mai fost întârzieri ale trenurilor, dar în zile de vară, în condiţii meteorologice normale, nu a mai fi întârziat vreun tren atât de mult", au declarat reprezentanţii feroviarilor. Ei sunt convinşi că acesta a fost un „record european absolut" în privinţa întârzierii trenurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite