Oligarhul cu dublă identitate, Vladimir Plahotniuc a speculat o breşă din lege / Vezi aici cum poate scăpa cu basmaua curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După dezvăluirile din „Adevărul“ despre dubla identitate a prim-vicepreşedintelui Republicii Moldova, autorităţile se feresc să facă declaraţii. Oficialii de la Chişinău susţin că este o situaţie inedită, însă nu ştiu exact care sunt instituţiile care ar trebui să se ocupe de cazul Plahotniuc-Ulinici.

Prim-vicepreşedintele Legislativului din Moldova, Vladimir Plahotniuc (41 de ani), recunoaşte că şi-a schimbat numele, dar spune că acest lucru e perfect legal. El şi-a motivat decizia, la PRO TV Chişinău, făcând referire la unul dintre băieţii lui, care a mers la studii în România.

Mai citeşte şi:

Cum a devenit Vladimir Plahotniuc milionar în euro

Premierul Moldovei, despre oligarhul-politician cu dublă identitate: „Ar trebui să suporte consecinţele“

„Plahotniuc trebuie să vină cu explicaţii”, consideră analiştii politici de la Chişinău

Plahotniuc susţine că şi-a schimbat numele numai de dragul copilului său. Omul de afaceri precizează că profesorii români i-ar fi recomandat să-şi schimbe numele de provenienţă slavonă, astfel încât să nu creeze probleme de adaptare băiatului său. Numele folosit ca cetăţean moldovean este Vladimir Plahotniuc, iar ca cetăţen român este înregistrat ca Vlad Ulinici.

Oficialii moldoveni, reţinuţi în declaraţii

După dezvăluirile din „Adevărul" despre dubla identitate a lui Plahotniuc, liderii de la Chişinău evită să comenteze subiectul. „Sunt instituţii, dar şi oameni care au calificarea necesară şi care pot da o apreciere şi ar putea să  se autosesizeze. Nu pot spune decât că, dacă a fost încălcată legea, indiferent de persoană, ar trebui să suporte consecinţele", a spus premierul moldovean Vlad Filat.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, totodată şef interimar al statului şi lider al Partidului Democrat, pe lista căruia a intrat în legislativ Vladimir Plahotniuc, a evitat şi el să se pronunţe. „Nu sunt de specialitate judecător, nu sunt abilitat să spun ce este legal şi ce nu este legal. Dacă suntem într-un stat de drept, există cei abilitaţi cu aceste funcţii să dea verdictul", a spus Lupu.

Procuratura şi Securitatea tac

Serviciul de Informaţii şi Secu­ritate din Republica Moldova nu are nici el o explicaţie. „Îmi cer iertare, nu comentez. Nu sunt eu abilitat să spun ceva", a declarat scurt Gheorghe Mihai, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Procurorul general, Valeriu Zubco, abordat de trei ori, a refuzat să vorbească cu reporterii „Adevărul". „Nu înţelegeţi că suntem la un alt eveniment?", a spus Zubco.

Vladimir Plahotniuc ar putea scăpa nepedepsit pentru că are nume diferite în actele de identitate moldovenesc şi cel românesc. Cel puţin aşa susţine avocatul lui, Vitalie Nagacevschi. „Nu există nicio interdicţie şi atât timp cât nu există interdicţie, putem spune că acest lucru este permis", a declarat Nagacevschi.

Autorităţile de la Bucureşti evită şi ele să se pronunţe în acest caz. Gabriela Neagu, de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, spune că rezolvarea situaţiei se găseşte în curtea Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date, din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

„Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, în baza unui dosar, îi înmânează solicitantului un certificat cu numele, prenumele, datele pe care le are în actul de identitate valabil. Pe de altă parte, oricine poate face cerere să i se schimbe numele, care odată publicat în Monitorul Oficial obligă solicitantul să-şi schimbe toate actele, de la certificatul de naştere până la actul de casă", a declarat Neagu.

"Dacă suntem într-un stat de drept, există cei abilitaţi cu aceste funcţii să dea verdictul."
Marian Lupu
preşedinte interimar
Republica Moldova


"Dacă a fost încălcată legea, indiferent de persoană, ar trebui să suporte consecinţele. "
Vlad Filat
premier Republica Moldova

Incident similar urmat de demisie în Bulgaria

Adjunctul ministrului bulgar de Externe, Feim Ceauşev, a fost nevoit să-şi dea demisia, în primăvara anului 2008, acuzat că a făcut uz de dublă identitate. Scandalul s-a iscat după ce presa bulgară a dezvăluit că Ceauşev a folosit două nume, unul în afaceri, Petar Iuriev Ceauşev, şi altul în viaţa politică, Feim Iuseinov Ceauşev.

Sub primul nume, demnitarul a deţinut funcţii de conducere în mai multe companii din Bulgaria. Ambele apelative îi aparţin însă. La finalul anilor '80, când regimul comunist i-a obligat pe toţi cei care aveau nume cu rezonanţă islamică (minoritari turci sau musulmani bulgari) să adopte unele bulgăreşti, Feim Iuseinov a devenit Petar Iuriev.

Juriştii români trimit cazul în Moldova

În România un caz asemănător cu cel al oligarhului basarabean Plahotniuc  a fost în atenţia procurorilor acum zece ani. O persoană cu dublă cetăţenie se folosea în ţară de numele de familie „Aliman", deşi în Germania îşi schimbase numele în „Aleman".

„Am depus o plângere penală pentru infracţiunea de «fals privind identitatea», dar procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pe motiv că nu foloseşte identitatea altuia, ci o identitate a lui mai veche", îşi aminteşte George Papu, avocatul care a sesizat autorităţile în privinţa lui Aliman.

„La o primă vedere faptul că Plahotniuc şi-a schimbat numele în România, dar foloseşte un nume vechi în alt stat nu încalcă nicio prevedere legală în ţara noastră. În schimb, e posibil ca în Republica Moldova să fie prevăzută undeva obligativitatea să-şi declare noua identitate", precizează Papu.

Fără pedeapsă în România

Şi juristul Dumitru Niţurad crede că Plahotniuc a procedat corect în România, dar că ar trebui să aibă probleme privind legalitatea peste Prut. „El a încălcat legea în Republica Moldova, iar fapta sa de a-şi folosi vechea identitate ar putea fi încadrată chiar la infracţiunea de «fals privind identitatea», aşa cum îi zice la noi", spune Niţurad.

În Codul Penal Român „falsul privind identitatea" este definit ca „prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane (...) prin folosirea frauduloasă a unui act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile sau a unui astfel de act falsificat, pentru a induce sau a menţine în eroare un funcţionar public, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul" şi se pedepseşte cu închisoarea până la 3 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite