Ordonanţa privind creditele, dezbatută marţi de Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii cu credite ar putea fi chemaţi din nou la ghişeu pentru semnarea unor acte adiţionale
Românii cu credite ar putea fi chemaţi din nou la ghişeu pentru semnarea unor acte adiţionale

Ordonanţa de Urgenţă 50 privind creditele va fi dezbătută, astăzi, de Comisia pentru Buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor. Clienţii, băncile şi grupurile parlamentare au depus peste o sută de amendamente la textul ordonanţei, multe dintre modificările acesteia fiind în favoarea clienţilor.

Aflată la punctul patru al ordinii de zi, Comisia pentru Buget, finanţe şi bănci va dezbate marţi Ordonanţa de Urgenţă 50/2010. În cadrul şedinţei de astăzi, sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai clienţilor care au propus peste 30 de modificări, cu scopul de a contracara amendamentele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), acceptate iniţial de Comisie.

Citeşte şi:
Încă un hop pentru Ordonanţa creditelor

Ce modificări sunt propuse pentru Ordonanţa creditelor

Amendamentele clienţilor se regăsesc şi în propunerile PD-L. Democrat-liberalii au adus cele mai multe modificari actului normativ, majoritatea fiind in favoarea clientilor, informează HotNews.

Printre modificări se numără interzicerea introducerii şi perceperii de noi taxe, comisioane, tarife sau orice alte costuri aferente contractului, cu excepţia costurilor specifice serviciilor suplimentare prestate de bancă, la solicitarea expresă a clientului, care nu sunt înscrise în contract la data semnării acestuia.

Totodată, un amendament prevede interzicerea perceperii unui comision sau a oricărei taxe în cazul refinanţării sau reeşalonării creditului, la solicitare clientului, precum şi în cazul schimbării garanţiilor, efectuate tot la cererea consumatorului.

În ceea ce priveşte declanşarea executării silite, aceasta nu poate fi efectuată pentru întârzieri de plată mai mici de 120 de zile calendaristice, sau în cazul în care clientul face plăţi parţiale în acest interval şi informează banca asupra cauzelor întârzierii.

Partea adversă a clienţilor, băncile, face lobby pentru modificarea OUG 50, în condiţiile în care profiturile bancherilor ar fi diminuate considerabil dacă actul normative este aplicat în în forma actuală pentru împrumuturi în derulare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite