Nobelul pentru Pace încaieră China şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liu Xiaobo
Liu Xiaobo

China a ameninţat că statele care vor participa la decernarea premiului Nobel pentru Pace, către disidentul chinez Liu Xiaobo, condamnat la închisoare pentru că a cerut alegeri libere în China, vor suporta "consecinţele".

Liu Xiaobo (54 de ani) a primit la 8 octombrie Premiul Nobel pentru Pace pentru 2010 pentru „lupta sa îndelungată şi nonviolentă pentru drepturile fundamentale ale omului în China" (citeşte aici). Disidentul chinez a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru că a cerut un sistem pluripartinic şi organizarea de alegeri libere în China. Ceremonia de înmânare a premiului Nobel va fi la la 10 decembrie, la Oslo, în Norvegia.

China a transmis statelor europene unde are diplomaţi că dacă se vor duce la Oslo vor arăta susţinerea pentru Xiaobo şi implicit vor aduce o ofensă"sistemului judiciar chinez".

Deşi China a ameninţat statele că "dacă vor alege greşit, vor suporta consecinţele", Olanda, SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, au răspuns că au luat act de declaraţia Chinei dar că se vor duce la decernarea premiului Nobel şi mai mult, au cerut eliberarea imediată a lui Xiaobo.

Decernarea premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo rămâne o informaţiei cenzurată în presa de stat chineză. China a bruiat semnalul CNN în momentul transmiterii câştigătorului premiului Nobel (citeşte aici).

Citeşte aici o analiză din Irish Times, alta aici din presa germană şi aici despre "o alegere curajoasă", din La Stampa.

Disidenţi din istorie care au câştigat premiul Nobel pentru Pace:
• 2003: avocatul iranian Shirin Ebadi
• 1991: liderul opoziţiei din Birmania, Aung San Suu Kyi
• 1983: liderul anticomunist polonez Lech Walesa
• 1980: activistul argentinian încarcerat pentru susţinerea drepturilor omului, Adolfo Esquivel
• 1975: fizicianul rus Andrei Sakharov, susţinător al drepturilor omului
• 1960: liderul sud-african anti-apartheid, Albert Lutuli
• 1935: jurnalistul german întemniţat de nazişti în 1933, Carl von Ossietzky

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite