VIDEO Nobelul Păcii pentru disidentul chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Liu Xiaobo a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru că a cerut un sistem pluripartinic şi organizarea de alegeri libere în China. Disidentul nu-şi va putea ridica premiul, de aproape un milion de euro, care va fi înmânat la Oslo, la 10 decembrie.

Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, a primit ieri Premiul Nobel pentru Pace pentru 2010 pentru „lupta sa îndelungată şi nonviolentă pentru drepturile fundamentale ale omului în China", potrivit motivaţiei anunţate de Comitetul Nobel. În 1989, Xiaobo a revenit acasă din Statele Unite, unde preda la Universitatea Columbia din New York, pentru a participa la mişcarea de protest din Piaţa Tiananmen.

În urma participării la proteste a fost arestat şi a stat un an şi jumătate la închisoare, fără a fi însă condamnat. În 1996 a fost arestat din nou pentru îndrăzneala de a pleda pentru un sistem pluripartinic. Drept pedeapsă a fost trimis la un centru de reeducare timp de trei ani, perioadă în care s-a căsătorit cu Liu Xia.

După ispăşirea pedepsei a continuat să abordeze o serie de subiecte tabu pentru guvernul comunist de la Beijing, criticând inclusiv politica Chinei faţă de tibetani. Acest lucru a atras atenţia asupra lui în afara Chinei, Liu Xiaobo primind diverse premii în ultimii ani. I s-a interzis să mai predea la Universitatea din Beijing, dar a păstrat legăturile cu lumea academică, iar cărţile i-au fost publicate în Hong Kong.

Manifest pentru democratizare

S-a numărat printre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008. Cu două zile înainte de preconizata apariţie a manifestului poliţiştii l-au săltat de acasă în miez de noapte. Soţia şi rudele nu au ştiut iniţial nimic. Abia după o lună autorităţile au recunoscut că l-au arestat. Procesul a durat o singură zi.

 A fost condamnat la 11 ani de închisoare şi doi ani de privare de drepturi politice pentru „incitare la subminarea puterii de stat", chiar în ziua de Crăciun, unii analişti apreciind că data a fost aleasă special de către Beijing, în speranţa că mulţi occidentali nu vor afla ocupaţi fiind cu sărbătorile, notează „BBC Online".

Stricarea relaţiilor

China avertizase în avans că acordarea premiului pentru disidentul Liu Xiaobo ar putea fi considerată „un gest neamical". După anunţ, replica Ministerului Afacerilor Externe a fost promptă.

„Liu Xiaobo este un infractor condamnat de către sistemul judiciar chinez pentru încălcarea legilor naţionale. A atribui premiul Nobel unei asemenea persoane contravine principiilor acestei distincţii şi reprezintă o alterare a acestui ideal", a precizat MAE chinez, avertizând că decizia va afecta relaţiile dintre Beijing şi Olso (cei cinci membri ai Comitetului Nobel fiind numiţi de Guvernul norvegian).

Semnalul CNN a fost bruiat în China pe durata transmisiunii în direct a ceremoniei de la Oslo. Ştirea a fost cenzurată şi pe principalele site-uri de Internet din China şi pe Weibo - o reţea similară Twitter. 

"Vor exista progrese foarte lente, dar solicitările de libertate făcute atât de oameni de rând, cât şi de membri ai Partidului sunt greu de oprit."
Liu Xiaobo
câştigătorul Nobelului
pentru Pace


Alţi disidenţi laureaţi

În 1935, jurnalistul Carl von Ossietzky a fost primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace aflat în închisoare. El fusese condamnat pentru publicarea unor secrete militare privind reînarmarea Germaniei, în ciuda interdicţiei de după Primul Război Mondial. În 1960, Albert Luthuli, preşedintele Congresului Naţional African, era consemnat la domiciliu în momentul acordării premiului.

Şi lidera opoziţiei birmaneze, Aung San Suu Kyi, a primit vestea premierii în detenţie, în 1991. Avocatei iraniene Shirin Ebadi Teheranul i-a confiscat Nobelul primit în 2003. Liderul Solidarităţii poloneze, Lech Walesa, şi disidentul rus Andrei Saharov nu au fost lăsaţi de guvernele comuniste să se ducă la Oslo pentru a-şi ridica distincţiile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite