Laureatul cu Nobel al Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţiile împotriva lui Liu Xiaobo reflectă o înăsprire semnificativă a atitudinii politice a Partidului Comunist.

„Ar trebui să punem capăt practicii de a considera cuvintele drept crime", spune Carta 08 - o parte din manifestul pentru liberă exprimare, alegeri libere şi statul de drept în China, care a adunat 12.000 de semnături online.

„Crimele de război" ale lui Liu Xiaobo, Carta 08 însăşi şi mai multe eseuri online ce pledează pentru reformă paşnică, au fost considerate atât de reprobabile încât, în decembrie anul trecut, el a fost condamnat pentru „incitare la subminarea puterii de stat", la 11 ani de închisoare şi la încă doi ani de lipsire de drepturi politice. El se află în închisoare în provincia nordică Jinzhou, i se permite să-şi vadă rudele timp de o oră pe lună şi nu are acces la jurnalele de ştiri. Nu se ştie dacă a aflat încă de faptul că a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în acest an.

Acuzaţiile împotriva lui reflectă o înăsprire semnificativă a atitudinii politice a Partidului Comunist, o tendinţă care a început înainte de Olimpiada din Beijing din 2008 şi care demonstrează că promisiunea partidului privind adoptarea valorilor democratice e falsă. Răspunsul virulent al Chinei la decizia Comitetului Nobel - care îl descrie pe Liu drept un criminal şi premiul drept „o obscenitate" - şi avertismentul său către Norvegia că va avea de suferit pe plan diplomatic sunt tipice pentru abordarea brutală a Chinei, pe care a mai adoptat-o şi în cazul recunoaşterii internaţionale a liderului tibetan exilat, Dalai Lama, şi el premiat cu Nobel.

Cum era de aşteptat, Beijingul a blocat recepţia BBC şi CNN, printre altele, într-o încercare inutilă de a ascunde ştirea populaţiei sale. Ironic, abordarea sa reflectă o recunoaştere implicită atât a vulnerabilităţii sale cât şi a lipsei de legitimitate politică în faţa slabei mişcări pentru drepturile omului care are loc în China şi care va fi stimulată enorm de acest premiu.

Liu se alătură distinsului grup de activişti pentru drepturile omului onoraţi de Comitetul Nobel pentru implicarea lor în lupta pentru reformă politică paşnică - Kim Dae-jung, Lech Walesa, Dalai Lama, Rigoberta Menchú, Martin Luther King, Andrei Sakharov, Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi . Ca şi Aung, el ar trebui eliberat imediat.

„The Irish Times" (IRLANDA)11 octombrie 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite