„N-am putut să dorm toată noaptea de frică să nu-mi ardă copilul în incubator”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gravidele transferate de la Maternitatea Giuleşti la Filantropia îşi amintesc cu groază de momentele prin care au trecut luni seara, dar sunt fericite că bebeluşii lor s-au născut până la urmă în siguranţă.

image

Mai citeşte: Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti

Doi bebeluşi sunt în continuare intubaţi

Citeste aici un comentariu pe tema situatiei sistemului sanitar din România. "Sa plece si Arafatu'?", se întreaba Eugen Chelemen


Pompierii militari au descins la Maternitatea din Oradea pentru controale

Când intri în saloanele de la Filantropia, femeile par liniştite, dar dacă stai de vorbă cu ele îţi dai seama că au trecut prin clipe grele. Stau întinse pe pat şi aşteaptă să meargă în salonul bebeluşilor să-i alăpteze. Trebuie însă să ai multă răbdare ca să povestească ce au păţit cu o seară înainte.

Nicoleta Dobrea, 31 de ani, este prima mămică evacuată de la Maternitatea Giuleşti, pe care toată lumea a văzut-o la televizor. Nu-şi aduce aminte mare lucru despre ce s-a întâmplat în camera pentru naşteri de la Giuleşti. Ştie numai că au venit medicii de la Smurd, au învelit-o în folia protectoare şi aşa a ajuns la Filantropia.

„Mai bine că s-a întâmplat aşa, şi am născut aici. Că dacă era în incubator cine ce mai păţeam. Oricum n-am putut să dorm toată noaptea de frică să nu-mi ardă copilul în vreun incubator pe aici", spune Nicoleta Dobrea.

Când a ajuns la Filantropia au început durerile şi la ora 21 a născut. Acum se simte bine, şi ea şi băieţelul ei de 2,8 kg. Speră să plece astăzi acasă, unde o aşteaptă fetiţa ei în vârstă de 3 ani şi jumătate. „Dacă ar ştii prin ce trec cred că multe femei n-ar mai vrea să nască", încearcă Nicoleta să exprime în câteva cuvinte prin ce a trecut.

„Trebuia să mai stau cu copilul în burtă o vreme"



Colega ei de salon, Gina Stan, 25 de ani, a născut mai devreme de termen din cauză că în urma şocului au început contracţiile şi nu s-au mai oprit până la miezul nopţii, când a născut un băieţel de 2 kg. Bebeluşul este sănătos acum, dar stă în incubator.

Pentru că avea probleme cu sarcina, Gina a plecat de la Călăraşi duminica trecută. A mers mai întâi la Spitalul Municipal, la Urgenţă. Acolo medicii i-au spus că bebeluşul din burta ei e prea mic şi nu au ce să-i facă, aşa că au trimis-o la Maternitatea Giuleşti.

„Ar mai fi trebuit să stau ceva cu copilul, că avea numai 31 de săptămâni. Tocmai de asta venisem la spital. Dar când am auzit ţipetele de pe hol m-au apucat durerile. Nici nu ştiu când m-au luat medicii. Auzeam numai ţipetele oamenilor de pe hol care strigau că arde. E primul meu copil şi e aşa de mic", spune Gina cu lacrimi în ochi.

image

Acum va sta cel puţin o săptămâni în spital, până ce copilul va lua în greutate. Nu s-a gândit încă la un nume. Îl va alege împreună cu soţul pe care îl aştepta să vină să-i viziteze.

„Eram pe masa de naşteri"



O altă mămică, aflată acum în afara oricărui pericol, este Georgeta Beşliu, 23 de ani,, din Capitală. A mers la Maternitatea Giuleşti pentru că locuieşte în apropiere.

„Luni, pe la unu mi s-a rupt apa, dar am aşteptat-o pe soacra mea să vină de la serviciu, că nu ştiam ce să fac. Şi când a venit am ajuns la maternitate. M-a internat pe la cinci după amiază. M-au dus direct în sala de naşteri. Eram pe masă când au început oamenii să ţipe pe hol. Eram lângă salonul unde s-a întâmplat tragedia, dar bebeluşii nu s-au auzit. Eu nici nu puteam să ies că aveam dilataţia opt şi eram sus pe masă. Au venit medicii să mă ia de acolo şi atunci, când am ieşit din sală, mi-au pus folia aia pe mine. Când am trecut pe lângă camera bebeluşilor am văzut două aparate arse şi mult fum pe tavanul din sala. Atunci m-au apucat şi mai rău durerile", povesteşte Georgeta. Este prima mămică adusă de la Giuleşti care a născut la Filantropia, la 20.30.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite