Motivarea CAB: Avocatul arestat pretindea mită pentru Blejnar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a dat astăzi motivarea privind arestarea pentru 29 de zile a consilierului superior ANAF, Nicolae Adrian Gavrilă, şi avocatului bucureştean, Marius Stăncescu, într-un dosar în care este menţionat şi numele şefului Fiscului, Sorin Blejnar

Potrivit CAB, avocatul Marius Stăncescu pretindea mită pentru preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

În motivarea judecătorilor din dosarul mitei de la ANAF se arată că, la data de 25 noiembrie 2010, între inculpatul Stăncescu Marius denunţătorul Antonelo Celestini a avut loc "o întâlnire înregistrată în mediul ambiental, în baza autorizaţiei emisă de Curtea de Apel Bucureşti, ocazie cu care învinuitul l-a lăsat să creadă că are influenţă pe lângă preşedintele A.N.A.F., numitul B.S. (Blejnar Sorin-n.r.) şi-l asigură că intervine la acesta pentru a-l proteja în activităţi de contrabandă cu ţigări".

"În concret, inculpatul Stăncescu Marius şi denunţătorul Antonelo Celestini au stabilit că acesta din urmă să înfiinţeze o fabrică de ţigarete în localitatea Videle, care să funcţioneze clandestin. Potrivit acestei înţelegeri, denunţătorul urma să se ocupe de funcţionarea fabricii, de găsirea muncitorilor, iar inculpatul Stăncescu, prin influenţa pe care o are pe lângă preşedintele ANAF, îi va asigura protecţia în sensul că nu se vor efectua controale şi-l lasă să lucreze liniştit. Inculpatul Stăncescu a acceptat promisiunea denunţătorului ca prin intermediul său să se remită suma de 1.000.000. euro preşedintelui ANAF şi a pretins pentru sine un procent de 10% pentru intervenţia sa pe lângă preşedintele ANAF", se arată în motivarea Curţii.

Consilierul ANAF Gavrilă i-a comunicat lui Celestini că CV, director al ANV, cerea 400.00 euro

În motivarea CAB se mai arată că în 2008, consilerul ANAF Adrian Gavrilă i-a comunicat lui Antonello Celestini că C.V., director la Autoritatea Naţională a Vămilor-Direcţia accize, îi pretinde 400.000 de euro, adică unu la sută din acciza pe care SC Galaxy Tabacco o datora statului român.

La acel moment, director al Direcţiei de Supraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF era Comăniţă Viorel, în prezent şef interimar la Autoritatea Naţională a Vămilor.

În 10 noiembrie 2010, notează Curtea de Apel Bucureşti, a avut loc o altă întâlnire între Nicolae Adrina Gavrilă şi denunţătorul Antonello Celestini, ocazie cu care consilierul ANAF "i-a promis acestuia din urmă că va interveni pe lângă C.V. - director în cadrul Autoritatea Naţională a Vămilor-Direcţia Accize, însă totodată i-a precizat că funcţionarii de la vamă sunt porniţi împotriva sa". De asemenea, în continuarea discuţiei, inculpatul Gavrilă l-a întrebat pe Celestini "cât este dispus să dea în vederea disponibilizării tutunului, motivând că respectivii cer prea mult", stabilindu-se în final să fie daţi 200.000 de euro pentru deblocarea situaţiei.

În decizia de arestare, Curtea de Apel Bucureşti reţine faptul că, în cursul anului 2008, între SC Galaxy Tabacco SA, pe de o parte, şi Autoritatea Naţională a Vămilor - Direcţia supravegheri accize şi operaţiuni vamale pe de altă parte, a existat o corespondenţă cu privire la transferul unei cantităţi de 960 de tone tutun, din România în Italia.

Neînţelegerile porneau de la faptul că nu era stabilit foarte clar dacă transferul cantităţii de tutun se făcea cu plata sau fără plata accizelor către statul român.

Curtea de Apel Bucureşti a emis miercuri mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele consilierului ANAF Nicolae Adrian Gavrilă şi al avocatului Marius Stăncescu sub acuzaţia de trafic de influenţă.  Vezi aici detalii.

Omul de afaceri Antonello Celestini, cel care i-a denunţat pe cei doi că i-ar fi cerut 1,8 milioane de euro, a acuzat că, din câte ştie, mita ajungea la actualul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, dar şi la şeful Fiscului, Sorin Blejnar. De altfel, Celestini s-a întâlnit la 25 noiembrie 2010 cu avocatul Marius Stăncescu, care i-ar fi promis ca, în schimbul mitei de 1 milion de euro, va interveni pe lângă Blejnar pentru a închide ochii la faptele de evaziune fiscală săvârşite de omul de afaceri.Celestini avea asupra sa echipament de interceptare, astfel că discuţiile cu avocatul au devenit probe la dosar.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, spune că nu a luat mită şi că nu intenţionează să îşi dea demisia de la ANAF "atâta timp cât contribuie la identificarea unor evaziuni fiscale de 350 de milioane de euro". Vezi aici detalii.

Revenim cu detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite