FOTO EXCLUSIV Consilier ANAF, arestat pentru 29 de zile pentru o mită de 1,8 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA l-au reţinut pe Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru că a pretins mită, în decurs de patru ani, de 1.800.000 de euro.

UPDATE Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele consilierului ANAF Nicolae Adrian Gavrilă şi al avocatului Marius Stăncescu sub acuzaţia de trafic de influenţă.

UPDATE Apărătorul avocatului Marius Stăncescu, reţinut în dosar, a declarat că DNA nu ar avea probe în legătură cu acuzaţiile pe care le face şi că încearcă de fapt să ajungă la Sorin Blejnar, şeful ANAF.

image

"Este o încercare disperată a DNA de a fabrica probe în acest dosar, prin alăturarea clientului meu - un avocat şi expert în acelaşi timp în audit financiar contabil - de o persoană din cadrul ANAF, cu care nu are nicio legătură... Toate lucrurile astea conduc, după opinia mea, la încercarea DNA de a scoate o arestare în condiţiile pe care le cunoaştem cu toţii... DNA ar fi afirmat că s-a discutat despre un trafic de influenţă la domnul Blejnar de o valoare destul de mare, de peste un milion de euro", a afirmat avocatul Ioan Cazacu, apărătorul avocatului Marius Cătălin Stăncescu, la ieşirea din sala de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti care dezbate propunerea de arestare preventivă a acestuia.

image

UPDATE Antonello Celestini, omul de afaceri care l-a denunţat pe Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este cercetat pentru evaziune fiscală în dosarul în care este implicată şi fosul deputat şi secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache. Vezi aici mai multe detalii.

UPDATE Firmele implicate în dosarul în care Nicolae Adrian Gavrilă (foto), consilier superior la ANAF, a fost arestat împreună cu un avocat bucureştean au produs bugetului statului un prejudiciu de 357 de milioane de euro, care a fost constatat de Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor.



"În perioada 2009 – 2010, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, instituţii subordonate ANAF, au finalizat mai multe acte de control la mai multe societăţi implicate în această speţă, fiind stabilit un prejudiciu total în valoare de 357 de milioane de euro adus bugetului general consolidat, constând în cea mai mare parte din accize şi taxă pe valoare adăugată. Totodată, ANAF, prin Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, a sesizat şi a înaintat actele de control organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor", se precizează într-un comunicat al ANAF referitor la "speţa Celestini"

image
image

UPDATE Antonello Celestini: Un şef mare de vamă mi-a cerut bani

Denunţătorul celor doi, Antonello Celestini, a declarat, la Realitatea Tv, că un şef de vamă i-a cerut bani ca să-i înlesnească afacerile cu tutun.

"Un şef mare de la Vamă mi-a cerut banii.  Mi s-a spus că pot să plătesc şpaga şi în rate. Din momentul în care nu am dat bani, nu credeam că este necesar un denunţ la DNA. Nu am vrut să fac rău nimănui", a declarat omul de afaceri Antonello Celestini (foto, sursa: Intactimages.ro).

Acesta a completat că Nicolae Adrian Gavrilă, consilierul superior în cadrul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, "este numai un pion pe tabla de şah". "Eu dădeam mita avocatului şi consilierului ANAF", a spus Antonello Celestini.

image

Totodată, omul de afaceri a mai spus că Viorel Comăniţă, actualul şef al ANV şi fost adjunct al directorului general al Vămii din cadrul ANAF, i-a cerut bani prin interpuşi pentru a putea aduce tutun în ţară.

Sursa audio realitatea.net.

Un consilier ANAF şi un avocat, reţinuţi de DNA

Procurorii anticorupţie l-au mai reţinut pe avocatul bucureştean Marius Stănceascu.

"Procurorii din cadrul Direcţia Naţională Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii Marius Cătălin Stăncescu, avocat în Baroul Bucureşti şi consultant financiar, şi Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) - Direcţia Generală Coordonare Inspecţie Fiscală, în sarcina cărora s-au reţinut trei infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată", informează DNA.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat: în perioada 2007-2008, inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian, în calitate de consilier în cadrul ANAF, a primit de la un denunţător suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe lângă "factori de decizie din cadrul ANAF" asupra cărora avea influenţă, pentru a nu se bloca conturilor firmei la care denunţătorul era acţionar. Exista riscul blocării conturilor de către ANAF din cauza neplăţii TVA la termen, către stat.

Totodată, în cursul anului 2008 inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian a pretins de la acelaşi denunţător suma de 400.000 euro pentru a interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor pentru a se efectua transferul unei cantităţi de 960 tone tutun din România în Italia, fără plata accizelor aferente. Gavrilă Nicolae-Adrian a lăsat "să creadă că are influenţă" asupra persoanei de la ANV.

image

Ulterior, în cursul lunii noiembrie 2010, consilierul a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe lângă aceeaşi persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor, pentru ridicarea sechestrului de pe tutunul aflat în porturile Constanţa şi Giurgiu.

Celălalt inculpat, Stăncescu Marius-Cătălin, a primit, în august 2009,  de la acelaşi denunţător suma de 50.000 euro, prin intermediul prin intermediul SC AMERISCO ENTERPRISES LTD - societate de tip off shore - pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu se constata, cu prilejul unei verificări la firma la care denunţătorul era acţionar, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă.

În cursul lunii noiembrie 2010, avocatul  a pretins denunţătorului suma de 30.000 de euro din care a primit suma de 21.000 euro pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu fi constatate, cu prilejul verificărilor aflate în curs, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă la firma la care acesta era acţionar denunţătorul.

Totodată, Stăncescu Marius-Cătălin a acceptat, în cursul lunii noiembrie 2010, promisiunea denunţătorului ca prin intermediul său să se remită suma de 1.000.000. euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzând pentru sine, în contul intervenţiei, un procentaj de 10%. În schimb, denunţătorul urma să înfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită de controalele ANAF.

Cei doi au fost reţinuţi miercuri pentru 24 de ore şi au fost prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Consilierul ANAF are o casă şi un teren

Potrivit declaraţiei sale de avere postate pe site-ul ANAF la 1 noiemvrie 2010, consilierul Nicolae-Adrian Gavrilă are un teren intravilan şi o casă de 110,83 mp dobândite în 2010. Totodată, anul trecut a mai contractat un împrumut de 200.000 de euro de la o persoană fizică, cu o scadenţă de 20 de ani. Salariul anual al consilierului a fost de 44.511 lei.

Vezi aici declaraţia de avere a lui Nicolae-Adrian Gavrilă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite