Cum a fost la miting: protestatari nemulţumiţi, huligani şi jandarmi hotărâţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ora 16.00:  momentul  primei altercaţii  cu jandarmii
Ora 16.00: momentul primei altercaţii cu jandarmii

Manifestaţia organizată ieri de sindicate şi de PSD a început paşnic, a continuat prin barurile din zona Pieţei Unirii şi s-a încheiat cu o scurtă altercaţie cu jandarmii. Printre participanţii la miting şi-au făcut loc, de-a valma, sindicalişti, credincioşi, gură-cască, dar şi membri ai galeriilor unor echipe de fotbal din Capitală.

"Sunteţi frumoşi şi mulţi", se striga, ieri-dimineaţă, la plecarea coloanei de manifestanţi din Piaţa Victoriei. Câteva ore mai târziu, scandările duioase se transformaseră brusc în „Hoţii" şi „Ieşi afară, javră ordinară", iar după ce mulţi dintre cei prezenţi asaltaseră barurile din zonă, grupurile din faţă au intrat în conflict cu jandarmii, gardurile au fost dărâmate, iar mai multe persoane au fost rănite.

Citiţi şi:

VIDEO FOTO Sindicaliştii au anunţat că vor face grevă generală în fiecare zi de luni

UPDATE Cele două grupuri de sindicaliști care au fost întoarse din drum azi noapte, au ajuns în cele din urmă în București

Conferință de presă transformată în protest de către reprezentanții ONG-urilor

„Aerisirea" pe un zid

Cordonul manifestanţilor s-a pus în mişcare din Piaţa Victoriei în jurul orei 10.30. La aproximativ 500 de metri de la punctul de pornire, câteva zeci de persoane s-au desprins din mulţime pentru o scurtă porţie de „aerisire", după expresia unuia dintre manifestanţi, în fapt aceştia au urinat pe un zid aflat în apropierea Secţiei 1 de Poliţie.

Confiscarea Ponta

De nu se ştie unde, în primul rând al manifestanţilor, în grupul celor de la CNSLR Frăţia, au apărut liderii PSD Victor Ponta, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea şi Oana Niculescu - Mizil. Până în Piaţa Romană, PSD-iştii au preluat serios conducerea coloanei. Ponta a impus un ritm susţinut marşului, el grăbindu-se să ajungă şi la Parlament, ca să voteze moţiunea. Graba sa a diluat marşul, astfel că cei de la CNSLR Frăţia erau mult în faţa grosului trupei, ceea ce a stârnit nemulţumirea celorlalte confederaţii. Presat de întrebările jurnaliştilor şi de vociferările sindicaliştilor din spatele său, Ponta a predat conducerea coloanei galeriei echipei Steaua, care au fost şi ei detronaţi în scurt timp.

În Piaţa Unirii, coloana s-a întâlnit cu enoriaşii veniţi să-l cinstească pe Cuviosul Dimitrie cel Nou. „Veniţi şi voi, veniţi şi voi cu noi!", a fost îndemnul manifestanţilor. Răspunsul a venit sub forma unor cruci şi mâini ridicate. O băbuţă le-a strigat „Să vă ajute Dumnezeu, mamaie". Tot în zona Unirii şi-a făcut simţită prezenţa şi o parte a galeriei echipei de fotbal Dinamo, care şi-au înjurat rivalii de la Steaua.

Încălzirea, după buget

La momentul în care dis­cursurile din Piaţa Constituţiei începuseră, o bună parte a celor veniţi în Bucureşti rupseseră rândurile pentru a se mai încălzi, după noroc şi bugete, în crâşmele sau în barurile cu dichis din zonă. În mai puţin de jumătate de oră, toate străzile din jurul pieţei erau ticsite, mesele fuseseră scoase afară şi apăreau primele bidoane de vin şi bere goale şi abandonate. La toaleta unei biserici din apropiere se făcuse o coadă ce amintea de perioada comunistă. Nici cei rămaşi în piaţă nu s-au lăsat mai prejos. Mai multe sticle din plastic, pline cu ţuică, au fost plimbate din mână-n mână.

„Hai, mă, ne băgăm şi noi?"

În jurul orei 16.00, un grup de 20-30 de persoane au dărâmat gardul de protecţie. O mare parte a celor implicaţi s-au împins în jandarmi fiind instigaţi chiar de colegi: „Hai, mă, ne băgăm şi noi?". Altercaţia a durat circa 10 minute şi s-a încheiat în momentul în care chiar unii dintre şefii de sindicat au ajutat forţele de ordine să repună gardurile.

După o jumătate de oră, acelaşi grup s-a mutat în partea opusă a scenei. Gardurile de protecţie au fost din nou dărâmate, însă, de data acesta, câţiva dintre cei implicaţi în incidente au reuşit să rupă, pentru scurt timp, cordonul de jandarmi. În îmbulzeala generală, 10 persoane au fost rănite şi transportate la spital, iar jandarmii au reţinut 11 persoane, printre care 5 suporteri stelişti şi pe sindicalistul Cristian Lungu, membru Sanitas Buzău. Potrivit Biroului de Presă al MAI, jumătate dintre cei răniţi se aflau în stare de ebrietate.

Subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că din cele 37 de persoane care au primit îngrijiri medicale, cinci erau sub influenţa alcoolului. Răzvan Priţulescu, Mariana Bechir, Daniela Şerb

Cum s-a spart protestul

Demonstraţia a luat sfârşit în jurul orelor 17,30, în momentul în care Bogdan Hossu a urcat la tribună şi le-a spus sindicaliştilor că moţiunea de cenzură a picat. În acel moment, oamenii aflaţi în Piaţa Constituţiei au plecat instantaneu murmurând. Bogan Hossu a anunţat că de acum, în fiecare zi de luni, sindicaliştii din toate confederaţiile sindicale vor intra în grevă generală. În faţa Parlamentului au mai rămas câţiva sindicalişti, care i-au ajutat pe liderii lor să strângă scena.

“Din 37 de persoane care au primit îngrijiri medicale, 10 au fost transportate la spital, iar cinci au fost sub influenţa alcoolului."
Raed Arafatsubsecretar de stat în  Ministerul Sănătăţii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite