VIDEO Mineriada estivală a lui Miron Cozma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului şi un autointitulat lider al revoluţionarilor au aprins spiritele la Constanţa, după ce li s-a interzis să protesteze la adresa lui Traian Băsescu. Leşinuri, lozinci anticomuniste, ameninţări – aşa a sărbătorit Miron Cozma Ziua Marinei, ieri, la Constanţa.

Citește și comentariul: Bufonul, starleta și marinarul

Niciunul dintre marii marinari ai ţării n-a fost prezent la festivităţile organizate ieri la Constanţa cu ocazia Zilei Marinei: nici primul marinar al ţării, preşedintele Traian Băsescu, nici primarul Constanţei Radu Mazăre, nici fratele şefului statului Mircea Băsescu. Singura oficialitate a fost ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea, care şi-a rostit alocuţiunea regulamentară. Radu Mazăre şi-a anunţat absenţa încă de duminică seară, când, întrebat de turişti la Mamaia dacă va participa la eveniment, a răspuns vehement: „Ce să caut eu la Băsescu? Mergeţi voi dacă vreţi, eu nu am ce căuta!".

În schimb, la malul mării au făcut atmosferă, încă de duminică, Miron Cozma şi un grup de apropiaţi. În timp ce oficialii Marinei Militare susţineau un discurs, câţiva protestatari, printre care se număra şi fostul lider al minerilor, au reuşit să rupă cordonul de ordine şi apoi să strige la o portavoce lozinci anti-Băsescu şi „Jos comuniştii!".

Unul dintre ei, Nicolae Mavrodin - vicepreşedinte al Blocului Naţional al Revoluţionarilor (condus de PSD-istul Dorin Lazăr Maior), a fost luat pe sus de jandarmi. Revoluţionarul a căzut pe ciment acuzând stări de rău. „Vă rog să îmi spuneţi de ce sunt reţinut şi pentru ce faptă!", le-a cerut Mavrodin jandarmilor. Bărbatul a fost luat pe sus în huiduielile mulţimii. Oamenii au cerut ca Mavrodin, care vocifera, să fie eliberat.

Miron Cozma a reacţionat imediat. „Am să-i dau în judecată pe preşedintele ţării, pe ministrul Apărării şi pe ministrul de Interne pentru că ce fac ei aici se numeşte poliţie politică! Prietenul meu a fost arestat, aş putea spune, pentru că nu s-a legitimat. Încă de când am venit aici, am fost ţinut în permanenţă sub monitorizarea Serviciului de Pază şi Protecţie. Am fost tot timpul urmărit. Noi nu am făcut nimic, am stat liniştiţi", a declarat liderul minerilor.  El a susţinut că Mavrodin a fost lovit de jandarmi, lucru infirmat de oficiali. De asemenea, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a precizat că revoluţionarii nu au organizat nicio manifestare, iar el se afla la ceremonial împreună cu soţia, cântăreaţa Marinela Niţu, Mavrodin şi un văr al acestuia.

image

Mavrodin, revoluţionar la 16 ani

Revoluţionarii constănţeni sunt organizaţi în patru asociaţii, mulţi membri ai acestora contestându-i lui Nicolae Mavrodin calitatea de lider, atât la evenimentele din decembrie 1989, cât şi în prezent. Bărbatul a declarat că, în 1994, a înfiinţat Fundaţia Naţională pentru Tineret, care în 2002 şi-a schimbat denumirea în Asociaţia Tinerilor Revoluţionari, revendicând patrimoniul fostului UTC.

CITEŞTE ŞI

Preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor de Revoluţionari, UNORD 1989, Dorin Lazăr Maior: „Nu putem fi conduşi sau influenţaţi nici de Miron Cozma şi nici măcar de Traian Băsescu prin echipa interpusă Mărieş - Costin“



„La Revoluţie, Mavrodin avea 16 ani şi se învârtea pe la etajul doi de la Casa Albă, pe la Tineret. Nu a fost inclus în vreun organ de conducere nici în 1989 şi nici după aceea. Nu face parte din cele patru asociaţii şi nu ne reprezintă. Nu înţeleg ce a căutat Mavrodin la aceste festivităţi. E posibil să fi fost o diversiune, organizată de el şi de cei din jurul său, împreună cu Miron Cozma", a declarat pentru „Adevărul" de Constanţa Nicolae Cuşa, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Revoluţiei din 1989 Constanţa.

În ce priveşte prezenţa lui Mavrodin la Ziua Marinei, Miron Cozma susţine că vicepreşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor a primit din partea organizatorilor trei invitaţii. Una a ajuns la fostul lider al minerilor, iar cu două au participat Mavrodin şi un apropiat al său. Pentru scandalul iscat, Miron Cozma şi Nicolae Mavrodin au fost amendaţi fiecare cu câte 500 de lei. Duminică, cei doi au fost protagonişti unui alt scandal. Supăraţi că nu au fost incluşi în ceremonialul de la Monumentul „Crucea Marinarilor", ei au aruncat în mare coroana pregătită. „Astăzi (ieri - n.r.), am mers în mijlocul mulţimii întrucât am vrut să protestez contra lui Băsescu. Este revoltător că s-a ajuns să fii reţinut atunci când îşi exprimi o opinie politică. Am primit ameninţări şi de la Asociaţia Victimelor Mineriadelor. Va veni vremea când Băsescu va da socoteală. Acesta este semnalul unei lupte anti-Băsescu la vedere. Cred că va trebui să declanşăm o nouă revoluţie", a declarat Nicolae Mavrodin. A contribuit Marian Bocai

Luceafărul se mută pe litoral

Miron Cozma a declarat că intenţionează să-şi mute domiciliul definitv la Constanţa, unde urmează să se stabilească împreună cu soţia sa Marinela Niţu. „Deocamdată am buletin de Braşov, însă vreau să rămân la Constanţa", a spus Cozma. Referitor la decizia Luceafărului Huilei, Radu Mazăre a răspuns sec: „Mă bucur!".

"Acesta este semnalul unei lupte anti-Băsescu la vedere. Cred că va trebui să declanşăm o nouă revoluţie."
Nicolae Mavrodin
vicepreşedinte al Blocului Naţional al Revoluţionarilor

Cozma, 10 ani de puşcărie

La 57 de ani, Miron Cozma demonstrează că cei zece ani de închisoare pe care i-a executat pentru mineriadele de la Bucureşti (septembrie 1991) şi Costeşti (ianuarie 1999) nu au fost suficienţi pentru a-i potoli dorinţa de instigare la revoltă. Pentru incidentul pe care l-a provocat ieri la Constanţa, Cozma a primit însă doar o amendă de 500 de lei. Asta, în baza Legii 60/1991 privind liniştea şi ordinea publică.  Potrivit jandarmilor care au intervenit să aplaneze scandalul, fostul lider sindical din Valea Jiului se face vinovat de ,,instigare prin orice mijloace, iniţiere sau recurgere la acţiuni violente sau alte manifestări, cu intenţia de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice".

Mineriada din 1991, soldată cu mii de victime ale ortacilor instigaţi de Miron Cozma, i-a adus acestuia o pedeapsă de 18 ani de închisoare, cea mai gravă dintre acuzaţiile formulate împotriva lui fiind cea de subminare a puterii de stat. Însă, după numeroase tentative de eliberare, ultima dintre acestea dictată, în decembrie 2004, de fostul preşedinte Ion Iliescu - cel care, în 1990, îi mulţumea pentru ,,intervenţia" din Capitală, care a dus la căderea Guvernului Petre Roman - Cozma a executat doar 10 ani de puşcărie. Asta după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au acceptat să contopească pedeapsa de 18 ani de închisoare primită de Miron Cozma pentru mineriada din 1991, cu cea de zece ani de închisoare la care acesta a fost condamnat în cazul mineriadei din 1999, de la Costeşti.

Fostului lider sindical i s-a aplicat astfel pedeapsa mai favorabilă şi s-a considerat că şi-a ispăşit-o. A părăsit Penitenciarul Rahova pe 2 decembrie 2007, singura sa problemă cu legea fiind interdicţia de a intra în Petroşani şi în Bucureşti până pe 2 decembrie 2012. Dacă ar încălca această interdicţie, Miron Cozma ar risca între o lună şi trei luni de închisoare sau amendă. 

Deoarece se consideră o victimă a sistemului judiciar, el cere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) daune de 4.000.000 de euro de la statul român. Iar judecătorii CEDO i-au declarat admisibilă plângerea.

De ce a lipsit Băsescu de la Ziua Marinei?

Valentina Deleanu, Georgiana Voineagu

Pentru prima oară în ultimii ani, preşedintele Tra­ian Băsescu a lipsit de la ceremonialul tradiţional de pe faleza Cazinoului fără să ofere explicaţii.

image

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a dat onorul militarilor din Forţele Navale Foto: Mihai Ciobanu



Programul Administraţiei Prezidenţiale nu conţinea nicio referire despre felul în care şeful statului avea să-şi petreacă ziua. Singurul mesaj era dedicat românilor care îşi serbau onomastica, iar în finalul urării era menţionată şi Ziua Marinei. „Le mulţumesc tuturor acelora care îşi desfăşoară activitatea în slujba Forţelor Navale Române pentru dăruirea şi profesionalismul de care dau dovadă", aşa suna comunicatul prezidenţial.

Deşi este unul dintre obişnuiţii tribunelor oficiale, indiferent de ocazie, şi Mircea Băsescu s-a numărat printre absenţi. „M-am trezit târziu", şi-a explicat el absenţa. Fratele cel mic al preşedintelui a mai spus că nu cunoaşte programul lui Traian Băsescu şi nu ştie de ce acesta nu a apărut la festivităţi. 

Motive de „bun-simţ"

De când este preşedinte, Traian Băsescu a fost prezent de patru ori la festivităţile desfăşurate la Constanţa la 15 august. Pentru analistul politic Zoe Petre, absenţa lui Traian Băsescu de la Ziua Marinei era previzibilă, cu atât mai mult cu cât el însuşi a declarat recent că „are curaj să mai intre în mulţime", dar că atât timp cât este fluierat este mai bine să nu „provoace" oamenii prin prezenţa sa. „Este o decizie specială în raport cu personajul, care altădată era iubit de mulţime, în condiţiile date însă nu văd de ce s-ar fi supus huiduielilor, ştiind clar că asta l-ar fi aşteptat", a arătat Zoe Petre.

„Curaj am, Slavă Domnului. Dacă se referă la intratul în mulţime, trebuie să vă spun că nu mă feresc de mulţime. Pe de altă parte, atât timp cât ştii reacţia - că fluieră, ce rost are să te duci în mulţime, este ca şi cum ai provoca, ori, în niciun caz, în calitate de preşedinte, nu ai dreptul să provoci oamenii. Deci este o chestiune de bun-simţ", a declarat recent Băsescu într-un interviu la B1 TV. El i-a dat o replică fostului consilier prezidenţial Andrei Pleşu, care vorbise despre o „formă de curaj", pe care preşedintele nu o mai are.

Băsescu s-a aflat însă vineri la Constanţa, când a participat la o vizită oficială la Şantierul Navala Daewoo Mangalia. „Să trăiţi bine!", a strigat un muncitor lui Băsescu, iar replica acestuia nu a întârziat să apară: „Şi voi! Trăim după cum muncim!".

Figuraţia de pe faleză

Cu toate că ieri personalităţile politice au lipsit de la eveniment, măsurile de securitate le-au depăşit cu mult pe cele din anii trecuţi. La ora 8.00, cu două ore înainte de începerea festivităţilor, un cordon de militari a fost aşezat strategic pentru a nu permite oricărui civil să se apropie de locul unde vor sta invitaţii. Nu se ştia la acea oră dacă preşedintele vine sau nu, însă, pentru a preveni întâmplările de anul trecut, când Băsescu a fost huiduit, organizatorii au fost mai riguroşi în organizare. Treceau de cordon doar cei care prezentau legitimaţii de militar sau marinar - verzi şi albastre. Îmbrăcaţi în civil, cu soţii, copii, părinţi, semănau cu nişte grupuri de turişti care dădeau bine la imaginea de ansamblu a unui public nerăbdător să aplaude discursurile oficiale. Întrebaţi despre aceste măsuri de securitate, reprezentanţi ai Forţelor Navale Române au spus doar că sunt „normale". „Nu ştiu despre ce militari în civil vorbiţi. Or fi de la Armată, nu este în organizarea noastră", au spus aceştia.

Militarii veniţi în civil la eveniment au fost instruiţi să nu vorbească. Însă în mijlocul lor se auzeau discuţii: „Haide, mamă, nu ne mai înghesuim aici. Te-a văzut cine trebuia? Ai dat raportul că ai venit? Hai să mergem!", „Ne-au chemat în soarele ăsta, măcar o apă puteau să ne dea!", se auzeau voci.

"Este o decizie specială în raport cu personajul, care altădată era iubit de mulţime."
Zoe Petre
analist politic

Unde a fost preşedintele pe 15 august

2010 - Ziua Marinei, Constanţa
2009 -Mănăstirea Tismana, Gorj
2008 -Ziua Marinei, Constanţa
2007 -Ziua Marinei, Constanţa
2006 - Ziua Marinei, Constanţa
2005 -Mănăstirea Putna

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite