Bufonul, starleta și marinarul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un primar care seamănă mai mult cu un bufon, o doamnă ministru care se comportă ca o starletă și un șef de stat care a ajuns să "hăhăie" singur la propriile glume deocheate au făcut circ zilele acestea.

Peste circul celor trei a dat buzna fostul deținut de drept comun Miron Cozma, care a început iar să prindă gustul dezordinii publice. Toate acestea în jurul Zilei Marinei, moment care însemna, într-o țară normală, un prilej pentru a marca valori comune unei națiuni. Un moment în care puteam să ne mândrim că suntem români. N-a fost așa. Cel puțin pentru aceia dintre noi care am privit Ziua Marinei de la televizor a fost un spectacol ieftin de de circ. Nici măcar politicienii care mimau în trecut seriozitatea nu s-au mai deranjat să facă act de prezență.

Ai impresia că pur și simplu
nu le mai pasă de nimic. Nici măcar de prăbușirea economică din jurul nostru. Ne paște un mare dezastru și ei, în loc să lucreze la diminuarea efectelor, se maimuțăresc. Joacă pe scena politică tot felul de comedii ieftine în timp ce tot mai puțini dintre români au acces la pâine. Puteam să râd cu lacrimi la comedia asta, dar când mă gândesc cât mă costă biletul, mă apucă plânsul.

Politicenii au transformat România într-un multiplex în care dau spectacole pentru care plătim un preț prea mare. Ne costă decenii de rămânere în urmă, tot dezastrul din jur. Am ajuns o țară cu stat aproape dizolvat, cu o ierarhie morală aproape inexistentă, cu viitor incert.

Au transformat România
într-o țară în care infractorii fac legea cu sabia pe străzi. O țară în care clanurile țigănești au ocupat curțile mănăstirilor pentru mici, grătare și bere. Ne-au adus în punctul în care am ajuns să rânjească la noi disprețuitor tot felul de baștani și maneliști, care sfidează orice normă de bun-simț și orice lege fiscală aruncând pur și simplu cu bani negri în stânga și-n dreapta.

O țară în care profesorul
e chemat la Finanțe să completeze tone de formulare pentru cei câțiva lei făcuți din meditații, în timp ce maneliștii și clanurile țigănești expun tone de aur și mașini de lux sub nasul Fiscului, fără nicio consecință.



Comedia pe care o joacă
de 20 de ani politicienii, toți politicienii, ne mai costă zecile de mii de români care și-au luat lumea în cap și au plecat "afară", sătui de circul din țară.

Este un cerc vicios
între politicienii circari și votanții ahtiați după circ, care girează, de fiecare dată, prin votul lor, perpetuarea la putere a acestor indivizi. Pentru că, dincolo de orice alte discuții, prezența circarilor în politică este rezultatul votului pe care îl exercităm cu toții, sau unii dintre noi.
Cât timp stăm să ne hlizim la circul lor ieftin și nu-i sancționăm la urne, vom mai avea parte de astfel de spectacole. Mulți dintre cei deranjați de cele de mai sus, scârbiți de clasa politică, au decis să nu mai meargă la urne.

Este o greșeală, pentru că astfel nu fac decât să consolideze actuala clasă politică, în forma ei actuală. Nu e o soluție, în democrație, să întorci spatele circarului. Cei care sunt după chipul și asemănarea lui vor merge să-l susțină și vor decide pentru tine.


Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Citește și comentariul de pe ideilibere.ro

Circarul, pițipoanca și marinarul 

Citeşte alte opinii pe aceeaşi temă:

Biserica ipocrită, preoții perverși și comentatorii talibani

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite