VIDEO Un procuror şi mai mulţi ofiţeri anticorupţie, sechestraţi după un flagrant de luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un procuror şi mai mulţi ofiţeri anticorupţie au fost sechestraţi în primăria comunei ilfovene Dobroeşti după realizarea unui flagrant de luare de mită.Viceprimarul comunei ilfovene Dobroeşti, Florin Brăduţ Ivan şi referentul Marius Sabău au fost reţinuţi, ieri-dimineaţă.  

Vasile Condu, primarul comunei Dobroeşti, este şi el cercetat pentru ultraj, lipsire de libertate şi favorizarea infractorului.

Citiţi şi:

Arbitrii Serea şi Martiş, după gratii pentru 29 de zile
Update VIDEO Procurorul Nelu Carpen a fost arestat pentru 29 de zile


Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), la  26 aprilie, o femeie din Dobroeşti  a reclamat faptul că un funcţionar al primăriei locale i-ar fi cerut 10.000 de lei şpagă. Motivul: neîntocmirea actelor de constatare referitoare la branşarea ilegală la reţeaua de apă a comunei.

Flagrantul şi sechestrarea

Ofiţerii DGA, împreună cu un procuror, au realizat flagrantul joi după-amiază. Femeia s-a prezentat la primărie cu suma solicitată şi i-a înmânat banii  referentului Marius Sabău. La un moment dat, în încăperea în care se aflau anchetatorii au intrat primarul Valentin Condu şi viceprimarul Florin Brăduţ Ivan însoţiţi de câţiva oameni. Procurorul de caz şi-a declinat identitatea şi a explicat motivul pentru care se afla acolo.

„Din acel moment, învinuitul Valentin Laurenţiu Condu a continuat să solicite informaţii, împiedicând desfăşurarea normală a activităţii judiciare, iar la finalul acesteia a împiedicat organele de urmărire penală să părăsească încăperea în care se aflau. În acest timp, învinuitul Condu Valentin Laurenţiu a apelat numărul de urgenţă 112 şi a solicitat sprijinul organelor de poliţie", se arată în propunerea de arestare preventivă a lui Marius Sabău şi a viceprimarului Ivan Brăduţ.

Eliberarea şi reţinerea

La sosirea organelor de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Dobroeşti, primarul comunei a permis unui angajat să descuie uşa de acces, iar anchetatorii au fost eliberaţi.

Valentin Condu a fost imobilizat şi dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost audiat timp de şase ore. El este cercetat în stare de libertate pentru instigare la luare de mită, lipsire de libertate, ultraj şi favorizarea infractorului. Nu este nimic adevărat. „Nu este vorba despre mită. După terminarea anchetei vreau să spun public tot ceea ce s-a întâmplat", ne-a declarat Valentin Condu.

Viceprimarul Florin Ivan  este cercetat în stare de reţinere pentru mită, lipsire de libertate, ultraj şi favorizarea infractorului. Referentul Marius Sabău este cercetat tot în stare de reţinere, pentru luare de mită şi distrugere de înscrisuri destinate organului de urmărire penală.

Toate tunurile pe găinarii din Poliţie

Direcţia Generală Anticorupţie şi Parchetele curăţă de "uscături" ograda Ministerului Administraţiei şi Internelor. În doar un an, sute de şpăgari, traficanţi mărunţi de droguri sau de poliţişti corupţi  au fost daţi pe mâna justiţiei. 

În 2009, de pildă, au fost cercetaţi 1.364 de angajaţi ai Ministerului de Interne, în creştere consistentă faţă de 2008, arată statistica Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Dintre aceştia, peste 300 au fost învinuiţi de fapte de corupţie, fiind inculpaţi 175, cu 59% mai mult faţă de anul precedent. 68 dintre ei ocupau funcţii de conducere în structurile MAI.

De altfel, potrivit DGA, raportat la o mie de poliţişti, ponderea celor învinuiţi pentru fapte de corupţie a fost, anul trecut, de 2,29%.  În 2010, tendinţa numărului de angajaţi MAI prinşi cu găinării se menţine ascendentă.

Poliţist corupt, poliţist trădător

„Ca urmare a intensificării acţiunilor noastre de prevenire, înregistrăm o creştere semnificativă a cazurilor de poliţişti care refuză să se mai lase mituiţi şi sesizează Direcţia Generală Anticorupţie, dar şi a situaţiilor în care lucrătorii ministerului sesizează cazuri în care colegii lor sunt implicaţi în fapte de corupţie. Ca o părere personală, eu consider că un poliţist corupt este şi un trădător. Nu cred că ne putem permite «luxul» de a avea trădători printre noi", a declarat, pentru "Adevărul", chestorul de poliţie Liviu Popa, şeful DGA.

"Eu consider că un poliţist corupt este şi un trădător. Nu cred că ne putem permite «luxul» de a avea trădători printre noi."
Liviu Popa
şeful Direcţiei Generale
Anticorupţie

Poliţişti corupţi

Agent de Poliţie, şef de reţea Membrii unei reţele specializate în înmatricularea frauduloasă a autoturismelor au fost trimişi în judecată, miercuri, de procurorii bucureşteni. Gruparea era coordonată de un agent de poliţie din Capitală. Ancheta a început în iunie 2009, după ce o femeie a sesizat DGA cu privire la faptul că a fost înşelată de agentul George Claudiu Munteanu. Cei nouă membri ai grupării falsificau dovezile de efectuare a inspecţiilor tehnice periodice ale autoturismelor şi cereau proprietarilor sume cuprinse între 100-200 de euro.

Subofiţerul şi heroina Un alt caz „proaspăt" îl are în prim-plan pe Bogdan Butnariu, subofiţer la Secţia 3 Poliţie, arestat, marţi, pentru trafic de droguri. Butnariu - susţin poliţiştii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate - era un simplu executant în cadrul unei reţele de trafic de heroină şi metadonă. 

Mită în loc de amendă Anul trecut a stârnit ceva vâlvă dosarul celor 11 poliţişti rutieri din Constanţa, arestaţi pentru fapte de corupţie. Cei 11 fac parte dintr-un grup de 39 de poliţişti şi patru civili anchetaţi de procurorii DNA. Investigaţiile au dezvăluit că agenţii de poliţie au încălcat atribuţiunile de serviciu, în mod repetat, nu au amendat mai multe persoane şi au anulat unele amenzi. Şpaga era implicită.

Şpăgarii din Argeş Dosarul permiselor false din Argeş, în care au fost inculpate 28 de persoane, majoritatea poliţişti la Serviciul de Permise şi Înmatriculări din judeţ. Aceştia sunt acuzaţi că au eliberat ilegal peste 3.000 de permise de conducere. Adrian David

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite