Măsuri anunţate de reducere a cheltuielilor, dar încă negociate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul s-a angajat, prin intermediul Scrisorii de Intenţie aferente celei de-a patra evaluări a acordului stand-by, să ia mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor, din care o primă serie trebuie implementată până în iunie 2010.

În caz contrar, se vor lua măsuri suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv de creştere a TVA sau a cotei unice. Toate aceste măsuri pot fi reglementate printr-o Ordonanţă de Urgenţă sau introduse în următoarea rectificare bugetară.

Theodor Stolojan: „Dacă Guvernul nu ar pune în practică măsurile de austeritate convenite cu FMI, Guvernul nu şi-ar mai avea sensul”

VIDEO Traian Băsescu: "Trebuie să prevenim «grecizarea» ţării!"

Emil Boc: "Am ales răul cel mai mic"


Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

1. Reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor şi a altor plăţi de natură salarială pentru toţi angajaţii din sectorul public, începând de la 1 iunie 2010. Măsura trebuie să aducă o economie la buget de 1% din PIB, respectiv şapte miliarde de lei.

2. Raţionalizarea numărului de salariaţi din sectorul public în lunile următoare. Pe termen mediu, numărul disponibilizărilor trebuie să atingă 250.000 de bugetari. Limita de angajaţi la începutul lui 2011 este de 1,29 milioane de salariaţi. „Am redus deja numărul angajaţilor din sectorul bugetar cu aproximativ 20.000 de persoane în 2010 şi intenţionăm să continuăm raţionalizarea personalului în lunile următoare", se arată în scrisoarea de intenţie.

3. Scăderea cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor şi a alocaţiilor de şomaj. „Programele sociale ce nu sunt direcţionate către grupurile dezavantajate ale societăţii vor contribui proporţional mai mult la această reducere", se mai precizează în document. Venitul minim garantat este scutit de această reducere. Autorităţile nu au transmis niciun fel de informaţii privind modul în care se vor reduce pensiile.

4. Îngheţarea pensionărilor anticipate începând cu 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului public de pensii. Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate doar dacă acestea au fost aprobate, în prealabil, de echipele de evaluare medicală din Ministerul Muncii.

5. Diminuarea transferurilor către autorităţile locale, până la 0,3% din PIB.

6. Reducerea subvenţiilor pentru încălzire, până la 0,03% din PIB.

7. Impozitarea tichetelor de masă. Angajaţii cu salariul minim pe economie, care primesc tichete în valoare de 185 de lei, vor suporta o reducere a pachetului salarial de 82 de lei (13%), potrivit calculelor făcute de specialiştii fiscali de la Contexpert.

8. Reintroducerea impozitelor pe veniturile din câştigurile de capital - inclusiv dobânzile la depozitele bancare - şi plăţile compensatorii. „Lumea va resimţi un impact negativ în urma aplicării acestei măsuri, dar nu va avea ce să facă cu banii, nu o să îi ţină la ciorap", este de părere Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

9. Eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit, acordate programatorilor din domeniul IT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite