Mărieş: Iliescu a semnat un decret prin care schimba pedeapsa Ceauşeştilor/ Iliescu: O făcătură ordinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furiosul Ion Iliescu
Furiosul Ion Iliescu

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost acuzat că în 25 decembrie 1989, ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi, ar fi emis un decret prin care le comuta pedeapsa în închisoare pe viaţă.

Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost reînhumaţi în Cimitirul Ghencea

Rudele Ceaşeştilor, în război din cauza reînhumării rămăţelor foştilor dictatori

Acuzaţiile au fost aduse de joi, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii Asociaţiei "21 Decembrie 1989" şi de doi jurnalişti. Preşedintele asociaţiei de revoluţionari, Teodor Mărieş, a dat citire unui text, susţinând că acesta ar fi conţinutul unui decret semnat de fostul preşedinte Ion Iliescu în ziua de 25 decembrie 1989, fără a prezenta însă documentul.

Conform lecturii lui Mărieş, decretul ar fi fost semnat de Iliescu în calitate de preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi preşedinte interimar al României şi decidea comutarea condamnării la moarte pronunţate în cazul celor doi soţi Ceauşescu în închisoare pe viaţă. Unul din temeiuri era acela că cei doi dictatori ar fi dat un ordin ferm trupelor de represiune să înceteze lupta împotriva revoluţionarilor.

Documentul nu a putut fi văzut de jurnalişti, însă, potrivit lui Mărieş, va fi publicat pe un site specializat pe ştiri juridice.

Nici liderul asociaţiei şi nici cei doi jurnalişti prezenţi la conferinţa de presă de joi nu au dezvăluit sursa documentului, precizând totuşi că este una "extrem de sigură", informează Mediafax.

Întrebaţi pe ce se bazează atunci când certifică autenticitatea înscrisului citit de Mărieş, jurnaliştii au declarat că au văzut originalul şi că scrisul este similar cu cel al lui Iliescu. Ei au admis însă că nu au comandat o expertizare a documentului, pentru a confirma veridicitatea acestuia.

"Să-l conteste domnul Iliescu, să scoată rublele de la saltea şi să meargă în instanţă şi să ceară expertiză. Noi avem indicii solide să credem că este al domniei sale", a declarat Mărieş.

image

Răspunsul lui Iliescu: O făcătură ordinară!

Prezent joi la Craiova, fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat că acuzaţiile reprezintă "o provocare", decretul fiind o "făcătură ordinară", întrucât scrisul de pe act nu îi aparţine.

"Teodor Mărieş, acest impostor, se ţine de provocări. Este slujbaşul puterii. Se gândesc tot felul de diversiuni pentru a sustrage oamenilor atenţia de la problemele care-i frământă.

Este o făcătură ordinară. Am şi văzut înregistrat textul respectiv. Eu am semnat până pe 27 decembrie un singur decret, pe 24 decembrie, care se referea la constituirea tribunalului excepţional, pentru judecarea soţilor Ceauşescu. Acel decret l-am scris de mână şi are semnătura mea.

Ei au făcut acum un text pentru acest decret ca şi cum mi-ar aparţine mie şi vor să copieze scrisul meu. Orice om care se uită atent la scrisul de la decretul pe care l-am redactat şi semnat cu acesta va vedea diferenţa. Au fotografiat cumva semnătura mea, care seamănă, aduce cu semnătura mea. Cu asta vrea Mărieş să convingă lumea că aş fi semnat acel decret", a explicat Iliescu.

Tadeusz Mazowiecki, fost premier al Poloniei: „Comuniştii polonezi nu l-au ascultat pe Ceauşescu“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite