Rudele Ceauşeştilor, în război din cauza reînhumării rămăşiţelor foştilor dictatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămăşiţele pământeşti ale soţilor Ceauşescu au fost reînhumate, miercuri seară, în cimitirul Ghencea din Capitală. Evenimentul s-a petrecut în secret, fiind prezent doar ginerele cuplului Ceaşescu, profesorul Mircea Opran. Nepoata fostului dictator spune că Opran ar fi trebuit să o cheme la reînhumare.

Foştii dictatori se odihnesc acum într-un mormînt străjuit de un monument maiestuos, de granit. Cei doi soţi sunt tot împreună, dar în alt loc, aproape de mormântul fiului lor, Nicu Ceauşescu.

Evenimentul reînhumării s-a petrecut în secret, miercuri seară, fiind prezent doar ginerele cuplului Ceaşescu, profesorul Mircea Opran. El şi cumnatul său Valentin Ceauşescu au mers din nou joi în cimitirul Ghencea Civil pentru a aduce o coroană şi două buchete de trandafiri, unul pentru Nicu Ceauşescu.

"Opran se erijează în membru al familiei"

Celelalte rude ale foştilor dictatori sunt surprinse de secretomania în care s-a petrecut evenimentul. "N-am aflat de la niciunul dintre membrii familiei mele, ci de la cineva de la cimitir, că au fost reînhumaţi, în mare secret. Înteleg că a fost doar Opran şi cu directorul de la cimitire. Sunt indignată şi îndurerată, de ce să nu recunosc. O să merg mai târziu să pun flori. Nu mi se pare corect ce face Mircea Opran. Se erijează în membru al familiei. Prin alianţă a făcut parte, dar sângele familiei Ceauşescu trece prin venele noastre", a declarat pentru ProTv Mihaela Moraru Ceausescu, fiica lui Marin Ceauşescu, fratele mai mare al fostului preşedinte.

Urmaşii lui Nicolae şi Elena Ceauşescu vor organiza în această după-amiază un ceremonial religios în memoria cuplului prezidenţial.


Ceauşeştii, deshumaţi din vară


Trupurile soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost deshumate în 21 iulie. Medicii legişti au confirmat, luna trecută, că într-adevăr acolo erau îngropaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu, concluzia rezultând în urma comparării ADN-ului cadavrului deshumat în iulie cu probe de la fiul lui, Valentin Ceauşescu şi de la unul dintre fraţi.

În cazul Elenei Ceauşescu, materialul cu care se putea compara proba era prea puţin, cercetările fiind oricum concentrate asupra lui Nicolae Ceauşescu unde existau mai multe referinţe genetice.


Mărieş: “Iliescu vroia condamnare la închisoare pe viaţă pentru Ceauşeşti”


Preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, la acuzat pe fostul preşedinte că a încercat să schimbe pedeapsa dictatorilor. Acuzaţiile au fost aduse joi, într-o conferinţă de presă, când Mărieş a citit un text despre care a spus că este un decret semnat de fostul preşedinte Ion Iliescu în ziua de 25 decembrie 1989, fără a prezenta însă documentul.

Mărieş a mai spus că decretul ar fi fost semnat de Iliescu în calitate de preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi preşedinte interimar al României şi decidea comutarea condamnării la moarte pronunţate în cazul celor doi soţi Ceauşescu în închisoare pe viaţă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite