Băsescu despre Schengen: Mă aşteptam ca Merkel sau Sarkozy să mă avertizeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit la TVR1 despre problema aderării României la spaţiul Schengen.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

1. Despre Schengen

 -Ni se reproşează printre dinţi relaţia cu Republica Moldova, că în 2008 România a acordat 5.585 cetăţenii cetăţenilor moldoveni. Dar ia sa vedem şi alte cifre. Franţa are 137.320 de cetăţenii acordate. Dar să nu luăm Franţa. Să luăm Olanda, care are jumătate din populaţia noastră şi a acordat 28.000 de cetăţenii, Austria - la jumătate din populaţia noastră, a acordat 10.268 de cetăţenii.

- Să tragem o concluzie: este o discriminare la adresa Romaniei! Daca acum stam ca râmele, aşa cum ne recomanda unii, dar cei 22 de milioane de romani au dreptul la respect.

Citiţi şi:

VIDEO Alba-neagra cu amânarea Schengen

Transcriptul discuţiei cu ministrul maghiar de Interne confirmă: Aderarea României la Schengen se amână

-  Daca Romania nu va adera la timp la spatial Schengem, va fi un esec pe care politic mi-l asum. Dupa rostirea unei astfel de fraze, eu, ca sef al statului reprezint toate puterile statului, eu sunt seful acestui stat, ca atare constatand ca motivele invocate incorect, repet, incorect, in scrisoarea ministrilor francez si german, m-as fi asteptat ca CSM-ul sa spuna ca «ne asumam aceasta responsabilitate», ma asteptam ca Parlamentul sa spuna «Da, am blocat cateva dosare, Nastase, Ridzi». Neexistand aceste declaratii, cineva trebuia sa isi asume esecul si mi l-am asumat eu.

 -  Odata asumat, vreau ca si cei reponsabili sa faca ceea ce trebuie facut. Macar judecatorii sa judece ceea ce au, Parlamentul sa dea drumul la cele trei dosare. Acum vad ca judecatorii stau pititi in transee, ii vad pe toti foarte precis determinati sa stabileasca vinovatul.

 -  Nu poate fi cuplat MCV-ul cu conditile de aderare la Schengen. Noi avem un tratat de aderare cu conditii precise.

 - Ma asteptat macar ca unii din colegii mei din Consiliu, macar Sarkozy sau Merkel, sa ma avertizeze, nu m-au avertiyat, si sa stiti ca in Consiliu se vorbeste de solidaritate. Pe de alta parte, nu pot sa iau in consideratie ca deocamdata e scrisoare a doi ministri, sefii celor doua state nu s-au pronuntat.

 - Eu am obligatia sa ma bat pentru aderare pana in ultima clipa.

 - O eroare penibila la acest nivel, a fost in scrisoare, acolo unde se spune ca e riscul de acces la datele secrete din sistemul informatic a unor oameni corupti. Ei trebuie sa stie ca Romania e cuplata la celebrul SIS, sistemul informatics Schengen din 5 noiembrie 2010, deci aceste informatii le are acum orice politist din Romania.

 - Problema nu e întârzierea intrării în Schengen cu câteva luni, ci actul în sine, abuzul. Ori suntem parteneri egali, ori nu. Acest lucru, precedentul, este de neacceptat. Un stat membru care-şi realizează obligaţiile şi vine un alt stat şi impune dreptul de veto, cu explicaţii care nu au bază legală, acest lucru este periculos. Azi se întâmplă României şi Bulgariei, mâine se poate întâmpla altui stat.

 - Nu stiu daca vom reusi, e posibil sa nu reusim

 - Trebuie facut un pact pentru ca abuzul sa nu se repete cumva. Trebuie facut un efort comun, sa se vada vointa romanilor sa intre in Schengen.

 - As fi fost extrem de sever daca nu se indeplineau conditiile tehnice. Dar problema sta in niste institutii pe care eu nu le controlez.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Despre negocierile cu FMI

 - Obiectivul principal e sa stabilim pozitia unitara a tuturor institutiilor statului.

 - Noi vom propune FMI ca angajamentele noastre sa vizeze une paliere fundamentale: primul si cel mai important este consolidarea fiscală a Romaniei si avem motive sa constatam progresul, s-a redus mult deficitul de cont curent, am stabilit deficitul bugetar.

 -  A doua linie pe care o vom cere FMI este continuarea reformelor structurale si a modernizarii statului.

 - Romania are 1,68 de milioane de angajati care lucreaza la negru, dar nu asta e problema majora, ca nu platesc contributiile la stat, problema majora e ca sunt angajati la negru de o buna bucata de timp, perspectivele nu arata o explozie a locurilor de munca asa ca ei vor ramane sa munceasca la negru.

 - In 2-3 ani vrem sa ajungem la un aparat de stat care sa se situeze in jurul a 900.000 de salariati platiti din bugetul de stat. Anul acesta s-a făcut o reducere de aproximativ 100 de mii de salariaţi; Finanţele, Internele şi administraţiile locale mai pot face ajustări.

------------------------------------------------------------------------------------------

Despre PDL

 - Era post-Băsescu a venit în mod categoric, partidul trebuie să ducă viaţa lui, eu nu mă voi mai întoarce.

 - Boc poate rămâne şeful partidului. Nu cred că este un politician care şi-a spus ultimul cuvânt.Până la urmă Emil Boc e premierul care schimbă instituţiile lui Iliescu. Ţara nu putea să meargă mai departe aşa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite