Justiţia copy/paste: cum a scăpat clanul Gorbunov!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Gorbunov a fost arestat  la 31 ianuarie 2009
Serghei Gorbunov a fost arestat la 31 ianuarie 2009

Scandalul declanşat de eliberarea lui Serghei Gorbunov a demonstrat că justiţia nu este egală pentru toţi, iar practica unitară este departe de a fi implementată în România.

Procurorii doljeni revocaţi din funcţii după eliberarea mafiotului basarabean şi-au recâştigat posturile la instanţa supremă, în timp ce anchetatorii braşoveni au rămas cu sancţiunile.

Mai citiţi şi:

Procesul de la Deva al lui Gorbunov, din nou amânat

Gorbunov: sentinţă amânată în urma rezultatelor neconcludente ale expertizei ADN

A fost nevoie ca doi oameni să-şi piardă viaţa şi unul să fie grav rănit într-un jaf armat demn de filmele cu mafioţi ca toate hibele sistemului judiciar românesc să iasă la iveală. Atacul armat de la casa de schimb valutar „Candy" din Braşov, de la 29 ianuarie 2009, a rămas şi astăzi, la un an de la comiterea lui, un caz cu autor necunoscut.

Probele împotriva principalilor suspecţi ai teribilului jaf de la casa de schimb valutar din Braşov - Serghei Gorbunov şi Serghei Gribenco - nu prea stau „în picioare", însă capturarea celor doi a dus la declanşarea unui val de „decapitări" printre magistraţi.

Iulian  Năstase, fost şef al Secţiei Penale a Tribunalului Braşov

Iulian  Năstase, fost şef al Secţiei Penale a Tribunalului Braşov

Conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cea a Tribunalului Dolj şi cea a Tribunalului Braşov au fost revocate din funcţii de CSM. Judecătoarea Maria Nicola - cea care a decis eliberarea lui Gorbunov - şi procurorul Marius Vlădoianu - cel care a „uitat" să atace lăsarea în libertate a mafiotului, au fost excluşi din Magistratură. Toţi au contestat însă decizia CSM la instanţa supremă.

Motivele „albirii" magistraţilor

Tena Tulitu, adjunct al Parchetului Tribunalului Dolj

Tena Tulitu, adjunct al Parchetului Tribunalului Dolj

În afară de preşedinte Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi de şeful Secţiei Penale de la aceeaşi instanţă, Iulian Năstase, toţi ceilalţi magistraţi şi-au recâştigat posturile deţinute înainte de scandalul „Gorbunov".

Asta în condiţiile în care magistraţii braşoveni au avut doar tangenţial legătură cu eliberarea basarabeanului. Până în acest moment, instanţa supremă a motivat numai deciziile de repunere în funcţie a preşedintelui Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, a adjunctului său, Tena Tulitu, şi a şefei Secţiei Judiciare de la acelaşi parchet, Ioana Sandu. Motivările instanţei supreme cu privire la repunerea în funcţii a celor trei sunt trase aproape la indigo.

Concluziile a câte şapte pagini pentru fiecare magistrat „iertat" nu fac concret trimitere la cazul „Gorbunov", magistraţii fiind repuşi în funcţii în baza unor erori procedurale pe care le-ar fi făcut CSM.

Mai exact, magistraţii „decapitaţi" au invocat faptul că nu a existat un control al Inspecţiei Judiciare a CSM, în urma căruia să se demonstreze slaba lor activitate. Mai mult, principalul vinovat a fost declarat ca fiind presa, care a mediatizat excesiv cazul!

Instanţa supremă se contrazice singură

Gheorghe Stoian, şeful Parchetului Tribunalului Dolj

Gheorghe Stoian, şeful Parchetului Tribunalului Dolj

Chiar instanţa supremă admite că dacă ar fi trebuit să i se impute cuiva de la Parchetul Tribunalului Dolj lipsa de eficienţă în gestionarea cazului Serghei Gorbunov, acesta ar fi trebuit să fie procurorul care nu a declarat recurs la decizia de eliberare a basarabeanului, Marius Vlădoianu. Procurorul Vlădoianu era exclus din magistratură de CSM, la acea vreme.

Instanţa supremă aprecia, la 20 octombrie 2009, că „răspunderea este personală şi revenea procurorului Vlădoianu Marius împotriva căruia s-a şi exercitat acţiunea disciplinară". Trei luni mai târziu, la 25 ianuarie 2010, aceeaşi instanţă supremă care apreciase ca normală sancţionarea lui Vlădoianu a decis reprimirea lui în magistratură, fără a mai face vreo referire la „răspunderea personală".

Neatenţia unei grefiere

Ioana Sandu, şefa Secţiei Judiciare  de la Parchetul Dolj

Ioana Sandu, şefa Secţiei  Judiciare  de la Parchetul Dolj

Conform CSM, şefii Tribunalului Braşov nu ar fi făcut un control temeinic şi nu ar fi dat îndrumările necesare angajaţilor. Instanţa braşoveană trebuia să-l reîncarcereze pe Gorbunov, după ce Tribunalul Dolj a decis întreruperea executării pedepsei din motive medicale.

Tribunalul Braşov avea aceste atribuţii, deoarece era instanţa care l-a condamnat pe basarabean, în 2005, la 15 ani de închisoare. În final, s-a demonstrat că eroarea aparţinea unei grefiere care nu avea experienţă în executări penale.

Judecătorii Aurelia Munteanu şi Iulian Năstase de la Tribunalul Braşov au fost revocaţi din funcţiile de conducere de Secţia de judecători a CSM. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi de inspectorii CSM de faptul că nu au coordonat funcţionarea judecătorilor şi a grefierilor care lucrau la Biroul de executări penale din cadrul Tribunalul Braşov.

Procurorii de lux din Banat, plătiţi cu mii de euro, şi-au secretizat lenea


Condamnat tot pentru jaf armat

Aurelia Munteanu, fost preşedinte al Tribunalului Braşov

Aurelia Munteanu, fost preşedinte al Tribunalului Braşov

În momentul capturării, Serghei Gorbunov era deja condamnat la 15 ani de închisoare tot pentru jafuri armate. Basarabeanul beneficiase de clemenţa magistraţilor doljeni, care deciseseră, în mai 2008, eliberarea pentru trei luni a lui Gorbunov, din motive medicale. Gorbunov nu s-a mai întors la puşcărie, în august 2008, şi nimeni nu s-a mai interesat de soarta lui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite