Jurnal de şpagă: un român de 29 de ani a contabilizat toate "atenţiile" oferite într-un an - 4.980 de lei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român de 29 de ani din Bucureşti şi-a notat într-o agendă fiecare şpagă pe care a plătit-o, în decursul a douăsprezece luni, la medici, poliţişti sau reprezentanţi ai primăriilor. Cu banii daţi pe şpăgi într-un an, o familie formată din trei persoane ar putea merge într-un concediu all-inclusive timp de o săptămână.

Românii dau şpagă la medic ca să nu fie ignoraţi

Şpaga la examen, cu „inspectorul din dulap“ şi edilul fără Bac

Licenţă contra şpagă la Hyperion

Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"

Familia Lazăr, din Bucureşti, a ţinut o evidenţă a sumelor plătite drept atenţii, bacşiş sau mici şpăgi de-a lungul ultimelor douăsprezece luni. Rezultatul a fost surprinzător, aproximativ 4.500 de lei fiind cheltuiţi în astfel de direcţii. „Am făcut o listă în care am scris fiecare leu dat cuiva, de la cazurile în care am dat câteva zeci de lei pentru mici „atenţii" personalului unei grădiniţe, până la 1.000 de lei oferiţi pentru obţinerea permisului auto în luna aprilie a acestui an", povesteşte Radu Lazăr.

Radu este inginer de sistem la o firmă IT, iar soţia sa, Camelia, este consultant vânzări la o firmă de termopane. Veniturile lor anuale sunt de 56.400 de lei, iar şpăgile pe care le-au dat în perioada iunie 2009-iunie 2010 reprezintă 7,5% din câştigurile lor.

Bani la doctori, sport naţional

La sfârşitul lunii iunie 2009, familia Lazăr a fost nevoită să plătească 300 de lei unui reprezentant al primăriei, atunci când a cerut un loc de parcare în spatele blocului unde locuieşte. „Poate cea mai mare pondere din banii daţi drept atenţii o au cei daţi doctorilor şi asistentelor în cazurile în care am fost nevoiţi să mergem cu fetiţa la vreun control sau tratament", spune Camelia Lazăr, făcând referire la şpăgile pe care a trebuit să le plătească la spital în luna iulie 2009.

Fără să bagi mâna în buzunar nici nu eşti luat în seamă. „Spre exemplu, fetiţa noastră trebuia transportată cu scaunul cu rotile dintr-un loc în altul, în spital. Dacă nu îi strecuram 10 lei în buzunar asistentului care o împingea nu mai eram sigur că la drumul de întoarcere ar mai fi venit", spune Camelia Lazăr.

Costul total suportat de familia despre care vorbim, atunci când copilul lor a fost operat de apendicită, în luna iulie a anului trecut, a fost de 650 lei, împărţiţi astfel: 500 de lei chirurgului, 100 de lei anestezistului şi 50 de lei asistentei medicale.

Primăria şi Poliţia, în top

Luna august a anului trecut a fost una liniştită, în care familia Lazăr nu a fost nevoită să dea nicio şpagă. Însă a venit septembrie, când Radu a rămas fără maşină. I-o ridicaseră cei de la firma Supercom, pentru parcare neregulamentară. Suma pe care ar fi trebuit s-o plătească legal depăşea 700 de lei. Aşa că, o şpagă de 150 de lei a rezolvat situaţia mai ieftin şi într-un timp mai scurt. Toamna a fost una fără evenimente majore, doar micile atenţii, bacşişuri pe la frizerie, restaurant sau echipe de dezinsecţie scoţându-le bani din buzunar.

Odată cu venirea iernii şi a zăpezilor în Bucureşti, au început şi cheltuielile. Poliţia s-a bucurat cel mai mult de luna cadourilor, şi asta pentru că l-au prins pe Radu fără rovinietă şi „l-au amendat" cu 100 de lei. Mai apoi, doamnele educatoare de la grădiniţă au trebuit „recompensate" pentru efortul de peste an cu 100 de lei (un cadou) din partea familiei Lazăr.

image

Luna decembrie este cea mai aglomerată  ca volum al cheltuielilor neprevăzute

„Atenţii" pentru profesori

Troienele de zăpadă din faţa scării nu voiau să se topească decât contra unei mici atenţii de 50 de lei plătiţi angajaţilor Primăriei sectorului 4. Urările de „La mulţi ani!" primite din partea băieţilor de la salubritate au trebuit şi ele plătite, cu 30 de lei. În ianuarie 2010, Radu a avut de susţinut un examen la facultate pe care nu l-ar fi promovat fără 300 de lei. „N-am avut timp să învăţ, aşa că l-am abordat pe profesor în mod direct. Nu a zis nu!", îşi aminteşte Radu Lazăr.

Nu numai plimbările dese pe la spital pentru controale de rutină, vaccinuri sau tratamente sunt costisitoare pentru o familie cu un copil mic. Dar şi sistemul de învăţământ este unul condiţionat de „mici atenţii". În fiecare an şcolar familia Lazăr trebuie să cotizeze la grădiniţă pentru a fi sigură că locul fetiţei lor nu va fi ocupat de altcineva în toamnă. Aşa că, luna trecută, Camelia Lazăr a trebuit să plătească iar 150 de lei.

Cât priveşte bacşişul la restaurante, frizerii sau spălătorii auto, spre exemplu, cei doi spun că nici măcar nu le-au mai ţinut evidenţa.

Opinia specialistului

Gestul românului de a oferi ceva în plus pentru un serviciu deja plătit, cum ar fi la spălătoria auto, la service-ul auto, la frizer sau în alte astfel de locuri, a devenit unul reflex şi moştenit, consideră Monica Câmpan, psiholog. „Cazul familiei Lazăr nu este nici pe departe unul singular, numai că ei au avut curiozitatea de a-şi contabiliza sumele cheltuite astfel. În general, românii nu dau importanţă unei mici atenţii de 10 lei, să zicem, acordate cuiva, însă dacă ar face cu toţii un bilanţ anual ar conştientiza că ajung la nişte sume cu care şi-ar permite cel puţin un concediu", crede psihologul.

În plus, din punct de vedere strict tehnic, practica şpăgii la noi, la amploarea actuală, ar cam fi de înţeles, dacă avem în vedere salariile poliţiştilor, ale medicilor şi asistentelor sau chiar ale chelnerilor, ca să enumerăm aici principalii „încasatori" de mici atenţii. Totuşi, pe termen lung, s-ar putea realiza o schimbare a mentalităţii colective printr-o campanie intensă la nivel educaţional, în şcoli sau acasă, concluzionează specialistul.

Statistici de şpagă

- Cele mai multe şpăgi au mers către Poliţie
- Cele mai mari sume, totalizând 1.200 de lei, au mers către Poliţia Rutieră
- Sezonul cu cele mai multe şpăgi a fost cel de iarnă (lunile decembrie 2009-ianuarie 2010)
- Cea mai mare sumă plătită a fost de 1.000 de lei şi a mers către Poliţie pentru obţinerea permisului auto
- Aproximativ 7,5% din venitul anual al familiei Lazăr în perioada iunie 2009-iunie 2010 s-a dus pe şpăgi.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite