Şpaga la examen, cu „inspectorul din dulap“ şi edilul fără Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Antica, primarul comunei băcăuane Prăjeşti, este cercetat pentru că ar fi dat bani la Bacalaureat. Iordache Bostan, şeful IŞJ Vrancea, este anchetat pentru că ar fi luat mită. Oficialii din Ministerul Educaţiei iau în calcul varianta suspendării inspectorului Iordache Bostan şi excluderea din învăţământ a vinovaţilor în dosarul mitei de la Bacalaureat.

Inspectorul general şcolar de la Vrancea, Iordache Bostan (59 de ani), anchetat acum pentru că ar fi primit bani de la un elev căruia îi promisese promovarea examenului de Bacalaureat, este un adevărat recordman al demiterilor din funcţie şi al revenirilor pe post. El a fost numit de liberali în funcţia de inspector general la IŞJ Vrancea, în iunie 2007, până atunci fiind profesor de matematică la liceul din Adjud.

În decembrie, acelaşi an, secretarul de stat Zvetlana Preoteasa i-a cerut demisia, după ce Bostan a călcat o tânără cu maşina, chiar pe trecerea de pietoni. „Atunci cu accidentul am primit un telefon de la asistenta secretarului de stat Zvetlana Preoteasa prin care mi s-a spus că a zis Săpunaru să îmi dau demisia. Nu am acceptat pentru că nu eram vinovat. E adevărat că am lovit o tânără pe trecerea de pietoni, dar doar am acroşat-o cu oglinda, că mi-a sărit în faţă. Am fost achitat", explică inspectorul. A fost suspendat din funcţie chiar de Crăciunul lui 2007, dar, în urma plângerii în Justiţie, a fost repus în drepturi după numai 30 de zile.

Citiţi şi:

Vrancea: Inculpaţii din dosarul “Şpaga la BAC 2008” au antecedente penale pentru fapte similare

Directorii şpăgari de la Bac îşi pot lua adio de la catedre

Diplome cu suspans, după Bac-ul cu şpagă

EXCLUSIV Şpaga se dădea pe card la Liceul Anghel Saligny

Sus! Jos! Sus!

În martie 2008, alt şoc: postul de inspector general din Vrancea a fost scos la concurs, printr-un ordin de ministru. Iordache Bostan a fost din nou la un pas să rămână pe dinafară, dar a câştigat concursul. Nu fără scandal. A fost acuzat la vremea respectivă că a ştiut subiectele dinainte, după ce o cunoştinţă din minister i le-a trimis prin fax, cu trei zile înainte de examen.

La un an de la câştigarea postului prin concurs, la 7 mai 2009, Iordache Bostan este din nou demis, printr-o circulară dată de ministrul Ecaterina Andronescu, când toţi şefii inspectoratelor din ţară au fost înlocuiţi de inspectorii coordonatori numiţi de PDL-PSD. Fotoliul său este preluat de Dănuţ Popoiu, pentru ca, la 13 iulie 2009, Bostan să revină pe funcţie. Ordinul ministrului Ecaterina Andronescu a fost declarat nelegal de instanţă, la plângerea lui Bostan. „Am cerut şi executarea silită. Cum să fim doi inspectori şefi în acelaşi timp? Ce, eu iau bani aiurea aici?", ne explică şeful IŞJ.

A desfiinţat comisia de examinare

După ce a fost reinstalat în funcţie, Bostan a schimbat comisia de examinare pentru posturile de titularizare ale profesorilor, cu doar două zile înainte de examen. Decizia a tulburat din nou apele.

„Am schimbat comisia pentru că a fost numită de fostul inspector-şef chiar pe 13 iulie, când deja nu mai era în funcţie! Puteam lăsa aceeaşi comisie, dar m-am nimerit la o şedinţă la Casa de Cultură unde am auzit un grup vorbind că deja se ştiu subiectele. Am adus doar profesori de la ţară şi nu am lăsat niciun inspector şcolar în comisie. Atunci am deranjat tare pe mulţi", spune Bostan.

Demis de 1 aprilie

După finalizarea examenelor de titularizare, inspectorul general din Vrancea a fost „călcat", în luna august 2009, de un control pe tema deciziei de schimbare a comisiei. Nu a păţit nimic. Câteva luni mai târziu, însă, chiar la 1 aprilie 2010, Bostan a primit de la minister un nou ordin de demitere din funcţie. Explicaţia: împotriva lui fusese făcută o sesizare penală, de către Curtea de Conturi, despre nereguli privind achiziţionarea a opt microbuze şcolare. Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu de 170.000 de lei, însă procurorii l-au scos din cauză pe Bostan, care nu semnase niciun act în această tranzacţie.

„Atunci am solicitat în instanţă suspendarea deciziei de demitere", explică Bostan, care, ca de obicei, a câştigat şi acest proces. După mai puţin de două luni, la 21 mai 2010, el este din nou pus în funcţie printr-o decizie a Curţii de Apel Galaţi. „Chiar în motivarea deciziei instanţei scrie că suspendarea a fost una pe criterii politice", mai spune inspectorul general.

Judecat pentru trafic de influenţă

Bomboana pe colivă a fost pusă pe 13 iulie, când Bostan a fost trimis în judecată de DNA pentru fraudarea examenului de Bacalaureat în 2008. Anchetatorii spun că acesta ar fi intervenit, la rugămintea soţiei sale, să favorizeze un elev şi că miza acestei intervenţii a fost de 1.000 de euro.

Alte 20 de persoane sunt judecate în acest dosar penal, printre inculpaţi numărându-se soţia lui Bostan, primarii din Panciu şi Străoane, precum şi mai mulţi profesori din Focşani. Ministerul Educaţiei a demarat deja procedura de suspendare din funcţie a inspectorului general, însă acesta este tot optimist. „Este o reclamaţie a unei rude cu care sunt în conflict şi voi scăpa şi de asta. Veţi vedea că voi fi tot eu aici, la IŞJ", spune convins Iordache Bostan.

DE UNDE-I VINE PORECLA

Iordache Bostan este poreclit de colegi „inspectorul din dulap", deoarece a instalat la intrarea în toaleta cabinetului de director un dulap fără partea din spate, pentru a masca uşa. „E mai elegant aşa, decât să se vadă o uşă secundară", explică Bostan „inovaţia" cu dulapul de trecere.

Citiți și: Inspectorul general Iordache Bostan, suspendat din funcție

„Pot face treabă şi fără să iau Bac-ul"

Numele lui Eugen Antica (43 de ani), edilul liberal al comunei băcăuane Prăjeşti, apare pe plicurile cu bani găsite în biroul directorul de la Liceului „Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, arestat pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Pe lângă alţi primari de comune şi secretari de instituţii publice, Antica este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău că ar fi dat şpagă pentru promovarea Bacalaureatului. „Am dat 1.500 sau 2.000 de lei. Credeam că-s pentru protocol. Nu mai ştiu exact, că am venit direct de la inundaţii", se apără primarul, care conduce Prăjeştiul din 2004.

Descinderea mascaţilor în timpul probei de limba româna a încurcat însă planurile edilului. Rezultatul a fost catastrofal: Antica a fost ultimul pe lista celor respinşi, cu media totală 3,96. Faptul că s-a situat „sub linie", cu 1,70 la teza de matematică, 3,40 la geografie şi 6,80 la română, nu l-a împiedicat să atragă bani pentru a ridica în centrul comunei o clădire de peste 400 de metri pătraţi, în valoare de 1,8 milioane de lei, „după modelul de la Luvru". „Nu am Bacalaureatul, dar nici nu-mi trebuie! Pot face treabă şi fără să promovez examenul ăsta! Eu am învăţat şi ştiu că am făcut teze bune! Comisia de corectare însă n-a apreciat acest lucru", a explicat Eugen Antica.

Primărie decapotabilă

Cea mai mare mândrie a lui Eugen Antica rămâne noul sediu al primăriei, aflat în construcţie. Cele 1,8 milioane de lei pentru lucrări au fost alocate de Guvern în 2006. „În 2004, când am fost la Luvru, mi-am zis că aşa trebuie să arate şi primăria de la mine din comună. Am vorbit cu un arhitect şi am avut viziuni comune. Am reuşit să facem o construcţie cu acoperiş din sticlă rabatabil. Practic, o primărie decapotabilă. Se deschid geamurile precum petalele unei flori", a explicat Antica. Construcţia de peste 400 de metri pătraţi nu este filanizată deoarece Guvernul refuză să achite un rest de plată de 3 milioane de lei.

54 de absolvenţi anchetaţi

În dosarul „Şpagă la Bac" de la Podu Turcului mai sunt anchetaţi pe lângă Eugen Antica încă 53 de absolvenţi ai Liceului „Alexandru Vlahuţă", al căror nume s-au găsit pe plicurile cu bani ascunse într-un dulap din şcoală. Aceştia sunt acuzaţi că au dat mită ca să ia note de 10 la examen.

Dumitru Ţopa, directorul liceului, Doina Antohi, adjuncta lui, şi secretata Tatiana Moraru sunt arestaţi pentru 29 de zile sub acuzaţiia de luare de mită şi trafic de influenţă. Mascaţii au confiscat în urmă cu două săptămâni plicuri cu 150.000 de lei.

Directorii şpăgari: Adio, catedră!

Ioan Rus, directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza" din Cluj, este acuzat că ar fi primit 10.600 de euro de la elevi, iar directorul adjunct al Liceului „Edmond Nicolau", Ioan Văidăhăzan - 400 de euro. Cei doi au fost arestaţi preventiv, miercuri, pentru trafic de influenţă respectiv luare de mită. Ei sunt acuzaţi că ar fi tras la xerox lucrările la limba română pentru 42 de elevi. Pe lângă cei doi, mai este cercetat în libertate de către DNA Cluj şi preşedintele comisiei de Bacalaureat de la Grupul Şcolar „Alexandru Borza", Ilie Cornoiu. Acesta nu a putut fi contactat pentru a da explicaţii.

Potrivit adjunctului IŞJ Cluj, Nicolae Nistor, Rus şi Văidăhăzan riscă să fie daţi afară din învăţământ. „S-a format o comisie de cercetare la nivelul inspectoratului, şi pe lângă cei doi mai sunt cercetaţi toţi membrii comisiei de Bacalaureat de la Gurupul Şcolar «Alexandru Borza», dar şi directorii celor patru licee de unde proveneau elevii care au dat examenul aici", a explicat inspectorul şcolar. Ioan Rus a fost arestat, ieri, pentru 29 de zile, iar Ioan Văidăhăzan pentru 20 de zile. (Ioana Oros)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite