Licenţă contra şpagă la Hyperion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea de la Bucureşti a universităţii a decis suspendarea activităţii în filiala din Caransebeş în urma scandalului de corupţie. Nicoleta Gumă, coordonatoarea filialei din Caransebeş, şi Eugen Tacotă, consilier local la Oţelu-Roşu, au încasat bani în schimbul influenţei promise la examen.

Nicoleta Gumă, şefa filialei din Caransebeş a Universităţii Hyperion, este şi director al Muzeului de Etnografie din municipiul cărăşean. Eugen Tacotă este consilier local PNG la Oţelu-Roşu şi student al Universităţii Hyperion. Cei doi au fost prezentaţi miercuri seară judecătorilor de la Tribunalul Timiş, care au decis să-i aresteze pentru 29 de zile.

„În cursul lunii mai 2010, inculpaţii Gumă Nicoleta şi Tacotă Eugen (...) au pretins şi acceptat de 33 studenţi ai Facultăţii de Drept câte 1.500 euro de la fiecare dintre aceştia, promiţând şi garantând că vor promova examenul de licenţă, indiferent de nivelul cunoştinţelor de specialitate", arată procurorii DNA.

Potrivit aceloraşi surse, Eugen Tacotă ar fi colectat banii de la studenţi, i-ar fi predat Nicoletei Gumă, care urma să-i ducă mai departe la Bucureşti. În urma scandalului, senatul Universităţii Hyperion a decis să sisteze activitatea punctului din Caransebeş. „S-a hotărât suspendarea activităţii şi formarea unei comisii interne de auditare a acestui centru", precizează un comunicat transmis de Biroul Senatului Universităţii Hyperion Bucureşti.

Universitatea Hyperion a deschis sucursala din Caransebeş încă din 2006, în incinta muzeului din Caransebeş. Directorul instituţiei, Nicoleta Gumă, a devenit coordonatorul facultăţii „locale".

Patron şi consilier

După ce a fost plecat în străinătate pentru câţiva ani, Eugen Tacotă s-a reîntors la Oţelu-Roşu, unde a pus bazele unei mici afaceri. Nimeni nu ştie însă din ce anume şi-a făcut averea în Italia. În prezent deţine o pizzerie, un restaurant, o discotecă şi un magazin alimentar în centrul oraşului.

Din 2008 este consilier local.  Nicoleta Gumă, directoarea Muzeului de Etnografie, este pe post de mai bine de zece ani. Potrivit declaraţiei de avere, în 2009, numai din salariile de la universitate, Nicoleta Gumă a avut un venit de 21.000 de lei. Directoarea este şi doctor în filologie din 2003, iar lucrarea de doctorat a susţinut-o la Universitatea „Lucian Blaga", din Sibiu.

"Dacă se va dovedi că profesorii luau şpagă pentru licenţă vor fi excluşi din învăţământ. Se pare că o parte din şpagă mergea la Bucureşti."
Tudorel Urian
consilier al ministrului Educaţiei

Cum credeţi că poate fi oprită contrabanda cu diplome?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite