„Judecătorul roşu” se pensionează din Magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistratul Anton Pandrea (63 de ani), supranumit de mass-media „Judecătorul roşu”, şi-a depus cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii. Solicitarea magistratului va fi luată în discuţie la următoarea şedinţă din 13 septembrie.

Potrivit unei note a Direcţiei de Resurse Umane din CSM, Pandrea va avea la data de 1 octombrie 2011 o vechime în magistratuiră de 35 de ani şi 3 luni. Alţi doi magistraţi de la Curtea Supremă, Gabriel Ionescu şi Elisabeta Ioaniţiu, au făcut cereri similare de eliberare din funcţie prin pensionare.

Numit de Iliescu, demis de Constantinescu

Anton Pandrea a intrat în sistem în 1972 ca avocat. În 1990 a fost propus judecător la instanta supremă de Ion Iliescu, însă in 1998 Emil Constantinescu l-a eliberat din funcţie. Revenit la putere, Iliescu l-a numit din nou pe Pandrea judecător la CSJ.

A votat împotriva retrocedărilor caselor naţionalizate

Anton Pandrea a făcut parte in februarie 1995 din celebrul „complet roşu”, care a semnat împotriva retrocedărilor caselor naţionalizate, în urma cărora România a fost condamnată la plata mai multor milioane de euro de către CEDO pentru nerespectarea proprietăţii. La final de mandat, Ion Iliescu l-a decorat pe Anton Pandrea cu „Meritul Judiciar”.

 Un alt scandal în care a fost implicat numele noului şef al CSM a fost legat de funcţia pe care a ocupat-o la Comisia de Apel din cadrul FRF, incompatibilă cu calitatea de magistrat.

Magistratul Anton Pandrea se retrage din comisia de apel a FRF

Pandrea a făcut parte din completul care a decis achitarea fostului director Romsilva, deputatul PSD Ion Dumitru

Magistraţii care l-au „albit“ pe Ion Dumitru

 Ziua în care Justiţia a învins anticorupţia

A fost şef al CSM

Anton Pandrea a fost timp de mai mulţi ani şef a Secţiei Penale din Curtea Supremă, preşedinte al  CSM şi membru al acestui for. La începutul lunii mai 2011, Anton Pandrea şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, judecătorul şi-a retras candidatura.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite