VIDEO Ziua în care Justiţia a învins anticorupţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Ziua în care Justiţia a învins anticorupţia
VIDEO Ziua în care Justiţia a învins anticorupţia

Primul caz de mare corupţie monitorizat de Uniunea Europeană s-a încheiat la instanţa supremă cu o achitare, în ciuda prejudiciului estimat la 2,5 milioane de euro. Deputatul PSD Ion Dumitru poate răsufla uşurat: Completul de 9 judecători al instanţei supreme l-a achitat definitiv în dosarul „Romsilva 1“.

VEZI AICI Motivarea achitării deputatului PSD Ion Dumitru

Mai citeşte şi:
Adevarul.it: Partidele politice, cele mai corupte instituţii din Peninsulă
Adevarul.es: Sărăcie, corupție și neputință. România, văzută de ziariștii spanioli
Cu tancul de oţel la cules de muşeţel
Lăsaţi justiţia în pace!
Kovesi: CSM nu a avizat arestarea unor procurori implicaţi în fapte de corupţie

În anul 2006, deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general Romsilva - instituţie de interes public care are drept scop administrarea întregului fond forestier naţional –, a fost trimis în judecată alături de şapte membri ai unor comisii de licitaţie cu care, în 2004, ar fi atribuit ilegal opt contracte de achiziţie publică firmelor Alca Hunting Com SRL, Romarmy SRL, Express Trading SRL şi Romtextil Com SRL, controlate de omul de afaceri Alfred Florea, patronul magazinului „Hunter VIP“. Prejudiciul cauzat unei instituţii de stat prin achiziţii inutile la preţuri halucinante era calculat la 10 milioane de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro).

Dovezi ignorate de instanţa supremă

Raportul de audit întocmit de Garda Financiară şi expertizele DNA demonstrau că achiziţiile făcute atunci de Romsilva - cartuşe, pistoale, cravate, ace de cravată, costume de vânătoare şi altele - aveau adaosuri comerciale de până la 20.000 la sută.

Procurorii au demonstrat că ceilalţi competitori erau înlăturaţi din cursă, prin proceduri birocratice, în etapele preliminare ale licitaţiilor, astfel încât la faza finală, strigarea preţului, să mai rămână în cursă doar firmele lui Alfred Florea, care puteau astfel să-şi impună ce preţ doreau.

Ulterior câştigării licitaţiilor, Alfred Florea cumpăra multe dintre produsele comandate de Romsilva chiar de la cei cu care concurase şi le revindea companiei de stat la preţurile stabilite la licitaţie.

Procurorii DNA au mai încercat, fără succes, să demonstreze instanţei că Romsilva nu este o societate comercială înfiinţată de Ion Dumitru cu bani proprii, astfel încât să-i poată cheltui discreţinar, ci e o instituţie publică.

Cu toate acestea, Completul de 9 judecători a decis definitiv achitarea lui Ion Dumitru şi a presupuşilor săi complici, prin respingerea recursului declarat de DNA la sentinţa de achitare pronunţată în februarie de judecătorii Gabriel Ionescu, Maria Despina Mihai şi Ştefan Mateescu. Motivarea instanţei supreme ignoră complet argumentele procurorilor şi preia integral apărarea formulată de Ion Dumitru: Romsilva nu foloseşte fonduri publice pentru că nu primeşte bani de la buget, ci se autofinanţează, şi, ca atare, nu se poate vorbi de prejudiciu cauzat statului.

Judecătorii invocă economia de piaţă

Judecătorii nu au găsit nimic ilegal cu privire la preţurile supraevaluate cu care Romsilva a achiziţionat diverse bunuri, spunând că este vorba de economia de piaţă. Cu alte cuvinte, ceea ce procurorii DNA numesc „prejudiciu” pentru judecătorii instanţei supreme înseamnă „economie de piaţă”. Pe logica magistraţilor de la instanţa supremă, până şi Mihai Necolaiciuc, acuzat de prejudicierea CFR, se poate gândi, fără emoţii, să revină în România. Acuzaţiile care i se aduc fostului şef de la CFR sunt identice cu cele pentru care Dumitru a fost achitat. 

Achiziţii în numele lui Moş Crăciun

Romsilva a cumpărat, de la Alca Hunting Com, 50.000 de cartuşe cu glonţ pentru care a plătit 900.000 de lei, deşi firma le procurase cu doar 1.855 de lei.

Pe lângă muniţie, pistoale şi puşti supraevaluate, Romsilva a mai achiziţionat 400 de cravate şi 400 de ace de cravată, la preţuri de 20.000 de ori mai mari decât cele reale. Despre preţurile la cravate de 540 de lei/bucata sau la ace de cravată de 210 lei/bucata, deputatul Ion Dumitru a spus în instanţă că „preţurile bunurilor de la licitaţie consider că n-au fost nici cele mai mici, nici cele mai mari faţă de cele mondiale, având în vedere raportul calitate-preţ”.

El a explicat că acele de cravată şi cravatele erau oferite de Crăciun în coşuri de răchită, alături de o sticlă de vin sau de ţuică, un salam vânătoresc, o figurină Moş Crăciun, alte dulciuri şi că banii alocaţi pentru cadouri au fost luaţi din bugetul propriu al regiei, şi nu din cel alocat de stat.

Cartuşe de vânătoare interzise în România

Conform DNA, majoritatea obiectelor achiziţionate de Romsilva erau inutile, o dovadă în acest sens fiind şi faptul că, în prezent, bunuri de peste 4 milioane de lei sunt încă nefolosite.

Oficialii Romsilva nu au putut explica nici măcar la ce foloseau armamentul de autoapărare, respectiv revolvere bronate şi nichelate şi de ce era necesar pentru ca personalul angajat să aibă un asigurător de trăgaci cu cifru pentru revolver.

Romsilva a achiziţionat 1.000 de astfel de asigurătoare cu cifru pentru revolvere. De asemenea, DNA a descoperit că Romsilva a cumpărat, din dispoziţia lui Ion Dumitru, cartuşe de vânătoare cu elice de calibrul 5,1 milimetri, muniţie pentru care în România nu există armament şi care este şi interzisă prin lege.

Judecat şi pentru cumpărarea unui tanc

image

Ion Dumitru a fost trimis în judecată, în iulie 2007, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, împreună cu şase persoane din conducerea Regiei şi un om de afaceri,  într-un alt dosar, denumit „Romsilva II”. Fostul deputat a fost acuzat că a aprobat achiziţionarea unui tanc, modificat în buldozer cu macara, a 20 de arme tranchilizante şi a altor accesorii.

În cazul tancului, procurorii au descoperit că a fost achiziţionat cu un adaos de 1.744%, iar Regia a cerut în instanţă despăgubiri de 868.569 de lei. Utilajul era un vehicul de tip militar model 1978, construit pe un saşiu de tanc tip T34, consuma 80 de litri de motorină pe oră şi era necorespunzător activităţilor de tip forestier. Romsilva s-a constituit parte civilă şi pentru armele achiziţionate cu adaosuri între 71,71% şi 479,39%, susţinând că a fost păgubită cu suma de 1.071.320 de lei. Acum tancul a fost vopsit portocaliu şi zace la Centrul de fructe de pădure Ulmi din Dâmboviţa.

Tancul portocaliu Romsilva

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite