Judecătoare prinsă cu raţa-n gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistratul acuzat de fraudă la asigurări a fost prins întâmplător: înscenarea accidentului auto s-a făcut în faţa unui ofiţer sub acoperire. Un banal accident rutier petrecut în Argeş, în aprilie 2008, a scos la iveală „frăţia” unor autorităţi locale, care au minţit în numele unui magistrat de la Curtea de Apel Piteşti.

Marioara Dumitru (57 de ani), judecător în cadrul Curţii de Apel Piteşti, al cărei nume figurează şi în scandalul „Mafia permiselor auto din Argeş", a încercat să scape de plata reparaţiilor la autoturismul la al cărui volan se afla, la 29 aprilie 2008. Atunci, nu a acordat prioritate de dreapta şi a acroşat o autoutilitară, „şifonând" aripa stângă a Peugeotului pe care îl conducea.

Mai citeşte şi:

Râmnicu Vâlcea: Se strâng semnături pentru primarul arestat

Judecătoarea lui Gorbunov rămâne în magistratură!

Romii cercetaţi pentru pentru zeci de fapte penale în Germania au înmuiat inima unei judecătoare

EXCLUSIV: Ioan Vivi Fizidean a fost condamnat la 12 ani de închisoare

Triunghi amoros la SRI Sibiu încheiat cu o condamnare

Galaţi: UPDATE Avocatul interlopilor care i-au furat maşina lui Gigi Becali rămâne în arest

Suma pe care trebuia să o achite judecătoarea pentru reparaţiile maşinii era de doar 1.300 de lei, în condiţiile în care magistratul câştiga lunar peste 6.800 de lei, iar apartamentele, terenurile şi vilele pe care le deţine în Argeş se ridică la aproape un milion de euro.

A dat vina pe gunoieri

Văzându-şi maşina cu aripa şifonată şi riscând suspendarea permisului auto pentru o perioadă de 60 de zile, magistratul - ajutat de ofiţerul de poliţie Mihai Grigore şi de primarul comunei Bascov, Gheorghe Stancu - a pus la cale, în detaliu, un scenariu aproape perfect.
În „filmul" judecătoarei, autoturismul ar fi fost lovit în curtea Primăriei Bascov de o maşină de gunoi, astfel încât reparaţiile să se facă pe asigurarea autorităţii locale.

Acest scenariu ar fi trecut probabil neobservat, iar magistratul ar fi scăpat basma curată, dacă şeful Poliţiei Bascov de la acea vreme, Cătălin Chiriţă, nu era şi investigator sub acoperire în dosarul privind obţinerea frauduloasă a permiselor auto în Argeş, deţinând aparatură de înregistrare audiovideo.

Judecătoarea şi primarul

s-au dus la sediul poliţiei locale pentru a obţine constatarea pseudo-accidentului imaginat de ei, moment în care demersul lor a fost înregistrat audio-video. Şeful de post i-a lăsat să-şi pună planul în operă, dar ulterior a sesizat Parchetul.  Prinsă accidental cu minciuna, judecătoarea a intrat pe mâna anchetatorilor, care au învinuit-o pentru fals în declaraţii, uz de fals, complicitate la fals intelectual şi înşelăciune.

Pensionară de  lux

Devenită număr de dosar penal şi fiind conştientă de riscul de a fi suspendată din funcţie şi de a rămâne fără pensia de magistrat, Marioara Dumitru a cerut CSM, în octombrie 2009, să se pensioneze. Magistratul a beneficiat de şapte salarii compensatorii şi de o pensie lunară de 5.000 de lei.

Marioara Dumitru va fi judecată la Tribunalul Brăila, după ce Parchetul General a cerut strămutarea dosarului.

Probele audiovideo

Ancheta în cazul Marioarei Dumitru a intrat însă în impas, ea refuzând să se prezinte la Parchetul General pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală. A primit opt citaţii şi un mandat de aducere. S-a eschivat de fiecare dată.

A schimbat 13 avocaţi şi s-a internat în spital ori de câte ori era chemată la Parchet. De fiecare dată cu diagnostice diferite:  depresie, nevroză, probleme la coloana vertebrală, intervenţii chirurgicale. Nu a recunoscut niciodată că a încălcat legile privind circulaţia pe drumurile publice, în ciuda probelor audiovideo, iar justificarea ei şi a celor care riscă să ajungă după gratii - întrucât au sprijinit-o la înscenarea accidentului - e demnă de filmele cu regretatul Dem Rădulescu: „ceea ce vedeţi nu este adevărat".

Marioara Dumitru nu doreşte să dea declaraţii, iar soţul său, Gheorghe Dumitru - fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Argeş - este tranşant: „Au distrus-o! E lucrătură politică!"

„Treaba e pe cine băgăm?!"

Un extras din discuţiile purtate între judecătoare, primar şi poliţist, înregistrate în secret de şeful de post, arată cum s-a pus la cale înscenarea accidentului.

„Treaba e... pe cine, cum facem cu maşina, pe cine băgăm să...?! Că asta e treaba", se frământa primarul Gheorghe Stancu, pentru a o scoate din încurcătură pe judecătoare.

„Păi, dacă aveam CASCO nu mă mai interesa. N-am CASCO", s-a disculpat judecătoarea.

„Alo, Sandule, ia zii. Tu ai asigurare la Aro?!", îl întreabă telefonic Stancu pe viceprimarul din Bascov, Alexandru Ivan. Edilul voia să verifice dacă autoutilitarele primăriei beneficiau de poliţe de asigurare.
De faţă cu toţi „actorii" din sceneta accidentului: judecătoarea, poliţişti şi martori, Stancu schiţează planul accidentului: „Haideţi că vorbii cu domnul vice. Deci noi avem şi maşina aia, şi tractorul cu remorcă. A fost maşina aia de cărat containere, dând cu spatele, în oglindă, n-a văzut şi a acroşat, o chestie d-asta".

După ce au stabilit toate împrejurările în care evenimentul rutier trebuia descris, la iniţiativa lui Gheorghe Stancu s-a convenit ca procesul-verbal de constatare a accidentului să fie datat  29 aprilie 2008, data emiterii autorizaţiei de reparaţii. Tot el s-a oferit să se ocupe de ce va declara şoferul Primăriei Bascov, Ion Mihalache: „Îi facem la 29 aprilie şi declaraţie, şi la ăla al meu...". El a dat asigurări că şoferul se va prezenta la postul de poliţie cu toate actele necesare când va avea loc constatarea.

Procesul-verbal a fost întocmit în fals de poliţistul Mihai Grigore (45 de ani), care a cerut pensionarea anticipată după ce a fost implicat în scandalul accidentului în care a fost implicată judecătoarea Marioara Dumitru. 

Vilă cu piscină şi terenuri în zone rezidenţiale

Unul dintre terenurile deţinute în Piteşti de familia Dumitru

image

Averea Marioarei Dumitru nu justifică în niciun fel ilegalităţile pe care magistratul le-a pus la cale pentru doar 1.300 de lei. Marioara şi Gheorghe Dumitru, fost şef în serviciul cunoscut sub numele de „Doi ş-un sfert" Argeş, au o avere de invidiat: o vilă somptuoasă în comuna Bascov, un apartament şi o casă în construcţie în oraşul Piteşti, mai multe terenuri în zone rezidenţiale din Piteşti, unde se construiesc cartiere de vile.

Vila din Bascov - dotată cu piscină - are o suprafaţă declarată de 200 de metri pătraţi şi o valoare impozabilă de 93.192 de lei, dar specialiştii imobiliari susţin că preţul de pe piaţă al imobilului depăşeşte suma de 100.000 de euro. Familia Dumitru nu şi-a schimbat autoturismul care a fost implicat în accident, un Peugeot 206. Marioara şi Gheorghe Dumitru au credite la bancă în valoare de 100.000 de euro. 

În apărarea soţiei

Judecătoarea este vizată şi în dosarul carnetelor de conducere obţinute fraudulos în Piteşti. Ea ar fi intervenit pe lângă fostul şef al Serviciului Permise Auto Argeş, Gheorghe Vlăsceanu, pentru ca soţul său să obţină mai multe categorii fără a susţine examenul. Gheorghe Dumitru neagă însă vehement:

"Au spus că mi-a aranjat mie să iau permisul. Păi, eu când aveam permis, în 1971, nici n-o cunoşteam pe nevastă-mea, nici nu ştiam dacă e fată mare". 

Gheorghe Dumitru este la fel de categoric şi când vine vorba de înscenarea accidentului: "Au adus-o în ultimul hal, e o legumă. În august 2009 au obligat-o să iasă la pensie şi au făcut presiuni asupra ei şi i-a venit rău într-o zi, a căzut şi şi-a rupt coloana. S-a operat la Viena pentru că atunci când sunt presiuni, când totul s-a făcut din comandă politică, nu mai ai curaj să te operezi aici".

Bărbatul ne spune că nu putem sub nicio formă să vorbim cu soţia sa: "E ţintuită la pat". Vecinii sunt însă de altă părere : "Se plimbă toată ziua, domnule, dar nu ne băgaţi pe noi!"

Au contribuit Ionuţ Ghergu şi Patricia Rusu

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite